Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

„Vzdali sa za pár dní“: ako Poľsko prehralo vojnu s Ruskom

poľskí generáli sa pokúsili namodelovať útok na Poľsko z východu. Veliteľsko-štábne manévre Zima-20, s účasťou niekoľko tisíc dôstojníkov, sa skončili úplným krachom, obrancom nepomohla ani najnovšia americká vojenská technika.


 

Z mojich osobných skúseností vyplýva, že Poliaci asi neidentifikovali protivníka ako Rusko, ale len, že útok sa uskutočnil z východných čiar. Nakoniec obdobne to cvičili aj bývalé socialistické armády, vrátane ČSĽA.

 

RIA Novosti si ohľadne manévrov Zima-20 položila otázku: Prečo sa Ozbrojené sily PR odnaučili bojovať?
V scenári cvičenia bolo naplánované, že poľská armáda sa udrží minimálne tri týždne. Lenže všetko malo rýchlejší spád. Vojská východného protivníka tesne obkľúčili Varšavu už o štyri dni a poľské vojenské námorníctvo bolo rozbité. Poľské sily zastavili odpor.

 

Počas virtuálnych manévrov Poliaci nebojovali len s vlastnou technikou, ale používali aj najnovšiu americkú, ktorú si Varšava už kúpila alebo plánuje zadovážiť v najbližšom desaťročí: stíhače F-35, PVO Patriot, delostrelecké systémy HIMARS. Táto výzbroj má podľa poľského vojenského velenia značne posilniť potenciál ich ozbrojených síl, no manévre odhalili, že v praxi to bude trochu iné.

 

Poľsko sa v ostatnom čase zaoberá posilnením východného krídla NATO, no výsledkov vraj nevidieť. Vojská aj s technikou, ktoré bránili východnú hranicu boli zničené pri úžasných stratách. Prápory prvého sledu mali vyradených 60-80 percent vojakov.

 

Poľské vydanie Interia uviedlo, že velitelia jednotiek veľakrát nechápali rozkazy nadriadených, čiže ich neplnili. No a taktika hlavného veliteľa okamžite spôsobila stratu kľúčových pozícií, čím sa väčšina vojenských fabrík dostala do rúk protivníka.

 

Poľské ministerstvo obrany neodhalilo detaily a ani nevysvetlilo dôvody zdrvujúcej porážky poľskej armády. Uviedlo len, že to zanalyzujú, preštudujú chyby pri plánovaní bojových operácií.

 

„Pocítiť ruskú hrozbu“
Podľa experta ruského analytického klubu „Valdaj“ Arťoma Kurejeva veliteľsko-štábne cvičenia „neumožňujú zhodnotiť reálnu mobilitu vojsk,“ hoci vyjavia slabé a silné stránky vojenského plánovania. „ Takže k poznatku o rozdrvení Poľska za štyri dni treba pristupovať opatrne.“

 

„Otázky tiež vyvolávajú údaje, ktoré použila poľská strana. Napríklad, podľa akého princípu rátali s podporou vojenského letectva NATO a koľko času vyčlenili na prípravu v predvojnovom období,“ hovorí Kurejev a dodáva, že výsledky tohto cvičenia vôbec neznamenajú, že poľská armáda je veľmi slabá.

 

„Nepochybne je to tiež signál spojencom a želanie aby obyvateľstvo „zacítitilo ruskú hrozbu,“ nazdáva sa expert. „Je to aj spôsob motivovať tú časť dôstojníctva, ktorá neverí, že raz bude vojna Ruska s NATO-m. Okrem toho sa začnú spriadať nové vojnové plány hypotetickej vojny s akceptovaním reálnych možností poľskej armády.“

 

Aj prvý podpredseda Akadémie geopolitických otázok RF Konstantin Sivkov sa nazdáva, že tu ide o snahu presvedčiť poľské obyvateľstvo o existencii „ruskej hrozby“. Veď už „fakt uverejnenia podobných údajov hovorí o tom, že ide o propagandistickú akciu na mobilizáciu národa,“ zdôraznil. „Navyše ide o pokus aktivizovať aj iné štáty, aby si tiež všimli nebezpečenstvo Ruska“.

Vladimír Mikunda podľa ria.ru, 6. 2. 2021

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov