.
Aktuality, Pozemná technika,

Vývoj protitankového raketového komplexu Kornet-D1 pre vzdušné výsadkové vojská

Rusko, 31. január 2021 (AM) – Štátna korporácia pre pomoc pri vývoji, výrobe a vývoze produktov s pokročilými technológiami Rostech dokončuje projektovanie najnovšieho protitankového raketového komplexu Kornet-D1 pre vzdušné výsadkové vojská RF, oznámil v rozhovore pre Sputnik priemyselný riaditeľ zbrojného klastru štátnej korporácie Bekchan Ozdojev.


 

Na Ministerstve obrany RF už skôr oznámili, že v Omsku v cvičnom stredisku Vzdušných výsadkových vojsk bol v decembri roku 2020 zahájený nábor do nových odborov. Budú sa tam okrem iného pripravovať velitelia posádok Kornetov.

“Ide o komplex Kornet-D1. Je to principiálne nový komplex: po Kornet, ktorý je teraz vo výzbroji armády , zdedil iba systém riadenia strely počas letu. Kornet-D1 pre výsadkové vojsko sa montuje na podvozok BMD-4M, čo zaisťuje jeho výsadok z lietadla pomocou prostriedkov, ktoré boli vyvinuté skôr pre BMD-4M, “povedal Ozdojev.

 

Vysvetlil, že pre správnu prevádzku nového komplexu treba preškoliť nielen strelca a mieriča, ale aj veliteľov bojových strojov a jednotiek. V súčasnej dobe sa komplex skúša.

 

Kornet-D1 je najnovší samohybný protitankový raketový komplex pre vzdušný výsadok . Jeho bojový stroj je vybavený dvoma automatizovanými odpaľovacími zariadeniami, pričom každé z nich má zvláštny infračervený zameriavač, čo mieričovi umožňuje ostreľovanie vo dne v noci súčasne dvoch cieľov, ktoré sa nachádzajú v rôznej diaľke, smere a výške.

Zariadenia sú vybavené tiež sprievodným automatom, ktorý navádza rakety na cieľ bez účasti operátora. Okrem toho je v bojovom stroji Kornet-D1 rozmiestnené plnohodnotné vynesené odpaľovacie zariadenie PTRK, ktoré sa dá využívať paralelne. Pre Kornet-D1 boli vyvinuté strely s väčším doletom schopné ničiť aj vzdušné ciele.

 

“Dolet protitankovej strely s tandemovou kumulatívnou bojovou hlavicou bol zvýšený na osem kilometrov, dolet strely s termobarickou bojovou hlavicou na desať kilometrov. Strela s termobarickou bojovou hlavicou má nekontaktný snímač cieľa, ktorý umožňuje zasahovať pomalšie vzdušné ciele, “podotkol Ozdojev.

 

Komplex získal tiež vozidlo veliteľa čaty vybavené okrem odpaľovacích zariadení tiež výzvednými a navádzacími prostriedkami. Veliteľský Kornet-D1 zabezpečuje spojenie v režime reálneho času nielen medzi bojovými vozidlami v zložení jednotky, ale aj s velením. Ozdojev vysvetlil, že predchádzajúca verzia samohybného protitankového komplexu Kornet na podvozku BMP-3 má dostrel až päť kilometrov. Navádzanie striel sa v tejto verzii vykonáva v poloautomatickom režime pomocou optického zameriavača. Vynesené odpaľovacie zariadenie je rozmiestnené vo vnútri vozidla v blokoch a užíva sa len v prípade vyradenia  hlavného bojového stroja z prevádzky.

 

Komplex Kornet-D1 bol vyvinutý v Konštrukčnej kancelárii presného strojárstva (patrí do vedecko-výrobného združenia Vysoko presné komplexy korporácie Rostech). Podvozok BMD-4M sa vyrába v podniku Kurganmašzavod (súčasť Vysoko presných komplexov).

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov