Bojovník talibanu s puškou SVD Dragunov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ostanú napokon USA v Afganistane? Biden chce revidovať Trumpovu dohodu s Talibanom

Afganistan, 30. január 2021 (AM) – Ak porušia USA dohodu a nestiahnu svoje vojská z Afganistanu, budú Talibanci nútení sa brániť, vyhlásil námestník vedúceho politickej kancelárie hnutia Taliban Sher Mohammad Abbas Stanikzai.


 

“Dúfame, že USA odídu. Sme o tom prakticky presvedčení, nemyslím si, že nebudú vojská sťahovať. Ak ale porušia dohodu, aj keď si myslím, že to neurobia, nebude pre nás žiadne iné východisko, než sa brániť, budeme bojovať. Tak tomu bolo predtým aj s inými okupačnými silami, “povedal Stanikzai novinárom.

 

“Podľa dohôd majú byť všetky cudzie vojská vrátane amerických stiahnuté z Afganistanu v priebehu 14 mesiacov. Preto im teraz zostávajú asi tri mesiace, aby ukončili stiahnutie. Väčšina cudzích vojsk už z Afganistanu odišla, v súčasnosti tam zostáva len niekoľko tisíc. Dúfame, že tento proces bude ukončený do konca apríla, “povedal Stanikzai.

 

“Talibanci sú toho názoru, že keď administratíva nového prezidenta USA reviduje mierovú dohodu s Talibmi, to ešte neznamená, že Washington od nej odstúpi. Posudzujú dohodu, to je ich vnútorná záležitosť, povedal Stanikzai novinárom. Podotkol, že Zalmay Khalilzad si zachová úrad osobitného zástupcu pre Afganistan v novej administratíve.

“Dúfame, že USA budú plniť túto mierovú dohodu podpísanú v  Dohe, je to predsa v záujme USA, sme aj naďalej oddaní mierovému procesu a robíme všetko možné, aby v Afganistane nastal mier,” dodal Stanikzai. Vyjadril okrem toho nádej na to, že Rusko “zohrá pozitívnu úlohu v budúcnosti Afganistanu a v urovnaní krízy v krajine.

 

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena oznámila, že môže zrevidovať mierovú dohodu , ktorú uzavrel predchádzajúci americký prezident Donald Trump s afganskou skupinou Taliban. Uvádza sa to vo vyhlásení oficiálneho hovorcu americkej Bezpečnostnej rady Emily Horneovej. Washington pritom podporí podľa jej slov mierový proces “energickým regionálnym diplomatickým úsilím”, aby stranám pomohol dosiahnuť urovnanie konfliktu a zastavenie paľby v regióne. V roku 2020 v Katare USA a afganská radikálna skupina Taliban podpísali prvú dohodu po viac ako 18 rokoch vojny, ktorá predpokladá stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu v priebehu 14 mesiacov a začatie meziafghánského dialógu o výmene zajatcov.

 

Ministerstvo obrany Spojených štátov (Pentagón) vo štvrtok vyhlásilo, že afganské islamistické hnutie Taliban neplní záväzky v súvislosti s dohodou o prímerí, ktorú s Talibanom podpísala predchádzajúca americká vláda. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ešte stále sa usilujeme dosiahnuť dohodu, Taliban si však neplní svoje záväzky,“ uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

 

Jake Sullivan, poradca pre národnú bezpečnosť amerického prezidenta Joea Bidena, minulý piatok (22. januára) informoval, že Bidenova administratíva preskúma dohodu, ktorú s radikálnym afganským islamistickým hnutím Taliban podpísala predchádzajúca vláda Donalda Trumpa. Washington chcel podľa Sullivana preveriť, či Taliban dodržiava svoje záväzky, teda či prerušil vzťahy s teroristickými skupinami, znížil počet útokov a začal s afganskou vládou skutočné mierové rokovania. Sullivan o tom informoval Hamdulláha Mohiba, poradcu afganskej vlády pre národnú bezpečnosť. USA chcú podľa Sullivana „pomôcť obom stranám dosiahnuť trvalú a spravodlivú politickú dohodu a trvalé prímerie“.

Počet útokov v Afganistane, najmä v oblasti Kábulu, v poslednom čase opäť výrazne vzrástol. Došlo aj k niekoľkým vraždám politikov, popredných aktivistov a novinárov. Kábul a Washington z útokov vinia Taliban, ktorý to odmieta, napísala AFP.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov