foto: MOSR
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo obrany vypísalo dotácie na tento rok. Pre mimovládne organizácie vyčlenilo až 320 000 eur

Slovensko, 31. január 2021 (AM, MOSR) – Ministerstvo obrany SR podporí zmysluplné projekty mimovládnych organizácií dotačným príspevkom. V porovnaní s minulými rokmi rozhodol minister obrany Jaroslav Naď navýšiť poskytovanú sumu na viac ako trojnásobok, čím rezort obrany plánuje pre tento účel v tomto roku prerozdeliť až 320 000 eur. O dotáciu môžu mimovládne organizácie požiadať najneskôr do ‪31. marca 2021.


 

„Podpora spolupráce s mimovládnymi neziskovými organizáciami je pre rezort nesmierne dôležitá. Som veľmi rád, že sa nám podarilo navýšiť sumu, ktorú chceme prerozdeliť na zaujímavé a zmysluplné projekty. Verím, že o žiadateľov nebude núdza a vďaka prerozdeleniu týchto finančných prostriedkov prispejeme k napĺňaniu jedného z našich cieľov – vzbudzovaniu záujmu a zvyšovanie informovanosti o témach, ktorými každodenne žije náš rezort,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Doplnil, že o dotáciu sa môžu uchádzať občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy a neziskové organizácie zaslaním písomnej žiadosti.

 

Rezort obrany plánuje podporiť projekty zamerané na vzdelávacie aktivity, branno-športové, kultúrne, spoločenské a športové podujatia, ktoré podporujú výchovu občanov Slovenskej republiky k vlastenectvu, informovanie verejnosti o NATO a EÚ, prípravu občanov na obranu SR a prezentáciu Ozbrojených síl SR. Rovnako môže byť zámerom projektov aj podpora kultúrnych, duchovných a sociálnych potrieb profesionálnych vojakov, vojakov v zálohe a vojnových veteránov, či podpora vrcholového a výkonnostného športu a starostlivosť o športové talenty.

 

O dotáciu sa môžu uchádzať tiež mimovládne organizácie s projektami, ktoré budú nápomocné pri procese personálneho doplňovania Ozbrojených síl SR, ochrane a rozvoji historického a kultúrneho dedičstva so zameraním na vojenské dejiny. Dotáciu je možné poskytnúť aj na úhradu nákladov, ktoré súvisia s účasťou na aktivitách organizovaných medzinárodnými organizáciami odborne zameranými na ozbrojené sily vrátane členského príspevku.

 

Pre lepšie nasmerovanie žiadateľov o poskytnutie dotácie stanovil rezort obrany 15 nezáväzných prioritných oblastí, medzi ktoré patrí napríklad zvyšovanie záujmu obyvateľstva o obranu ako cesta k zvládaniu ohrozenia, nové technológie a komunikačné kanály, ženy v OS SR, domáci krízový manažment po COVID-19, budúcnosť NATO a európskej obrany, budovanie odolnosti proti hybridným hrozbám – boj s infodémiou 21. storočia, klimatické zmeny s vplyvom na obranu – dopady na fungovanie OS SR a rozvoj spôsobilostí, ako aj pripomínanie si vojenskej histórie Slovenska, budovanie, obnova a úprava pamätníkov a múzeí.

 

Žiadatelia môžu otázky súvisiace s výzvou a postupom predkladania žiadostí o dotáciu adresovať na emailovú adresu: dotacie@mod.gov.sk. Podrobné informácie sú zverejnené na webovom sídle MO SR: https://www.mosr.sk/20263-sk/ziadosti-o-dotacie/.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov