USS Theodore Roosevelt
Aktuality, Námorníctvo,

Peking avizoval vojenské cvičenia v Juhočínskom mori. Urobil tak po tom, čo vstúpila do regiónu americká lietadlová loď

Čína, 28. január 2021 (AM) – V pondelok Peking obvinil Washington z “ukazovania sily” potom, čo americké námorníctvo vyslalo do Juhočínskeho mora lietadlovú loď Theodore Roosevelt, a to “v záujme posilnenia námornej bezpečnosti”. Čínska armáda by mala počas tohto týždňa organizovať cvičenia v Juhočínskom mori . Informáciu oznámil Čínsky úrad pre námornú bezpečnosť. Avšak presný dátum, ako aj rozsah cvičenia, zostáva tajomstvom.


Úrady však vydali zákaz vstupu do častí vôd v Tonkinskom zálive východne od Vietnamu. Zákaz platí od 27. do 30. januára.
Informácia prišla po tom, čo hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-Čiang v pondelok oznámil novinárom, že USA často posielajú “lietadlá a plavidlá do Juhočínskeho mora, aby ukázali svoju silu”.

“To neprispieva mieru a stabilite v regióne,” dodal hovorca.

 

Vyhlásenie bolo reakciou na to, že americko-pacifické velenie (INDOPACOM) minulý týždeň oznámilo , že úderná skupina amerických lietadlových lodí pod vedením USS Theodore Roosvelt vstúpila 23. januára do Juhočínskeho mora “za účelom vykonania rutinnej operácie”.

“Lietadlová loď USS Theodore Roosvelt je na plánovanom nasadení v siedmej flotile USA, aby zabezpečila slobodu morí, budovala partnerstvo podporujúce námornú bezpečnosť a vykonávala širokú škálu operácií,” uviedol INDOPACOM.

 

Situácia je výsledkom dlhodobého napätia v oblasti Juhočínskeho mora, o ktorú majú záujem okrem Pekingu tiež Filipíny, Brunej, Malajzia, Taiwan a Vietnam. Nehľadiac na to, že USA si územie nenárokujú, sú aktívnymi účastníkmi sporu. Pravidelne posielajú do Juhočínskeho mora svoje vojenské lode, aby vyplnili misiu “slobody plavby”. Situácia sa nepáči Pekingu , ktorý vníma tieto skutky ako “provokáciu” a často vykonáva vojnové cvičenia v regióne.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov