Ilustračný obrázok F-16 Viper
Aktuality, Letectvo,

Najväčší americký klient v Afrike: Maroko prezbrojuje na plné obrátky

 


Maroko, 27. január 2021 (AM) – V posledných mesiacoch nakúpilo Maroko viacero vojenských zariadení z USA. Ide o 48 F-16 Viper (z toho 25 nových a 23 modernizovaných z F-16 C/D, ktoré už majú), 24 helikoptér AH-64 Apache a taktiež drony MALE MQ-9B SkyGuardien. Posledne menovaný aparát mal istú dobu problémy s lietaním na Africkom kontinente čo sa odrazilo na niekoľkých nevysvetliteľných pádoch z neba. (Problém vyriešili, len sa nevie či naozaj, alebo len tak, že už o tom už viac nepíšu).

Všetko čo Američania predajú do zahraničia podlieha nutnosti schválenia odporúčania v kongrese vydaného Defense Security Cooperation Agency (DSCA). Ide o agentúru pre vývoz amerických zbraní a vojenského vybavenia.

Ak sa nič nezmenilo je dokonca možné, že americké Patrioty sú dokonca už v Maroku. Ak tomu tak nie je, stane sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou v krátkom čase. V Afrike patrí Maroko k najväčším nákupcom amerických zbraní a vojenského materiálu. V poslednom desaťročí kládli dôraz na modernizáciu námorníctva a zdá sa, že vzdušné sily prebrali štafetu.

25 nových F-16 za 2,8 miliardy dolárov a 24 útočných vrtuľníkov Apache za 1,6 miliardy dolárov. Cena Patriotov nebola publikovaná a ani ďalšie zariadenia, ktoré sa Maroko rozhodlo kúpiť.

ilustračný obrázok APACHE

Za pozornosť stojí aj to, že nebola oznámená akvizícia lietadiel Gulfstream G550. Objednávka jedného exemplára však bola predmetom stanoviska DSCA v roku 2009. A priori, ďalšie kusy boli objednané priamo od americkej skupiny Raytheon, ktorá tieto zariadenia upravuje tak, aby lietadlá boli určené na prieskum. To isté sa pravdepodobne stalo so systémami Patriot, o ktorých nie je známe, koľko batérií bolo objednaných.

ilustračný obrázok PATRIOT

Maroko dodržiava svoju vôľu nezávislosti na jednom dodávateľovi. Je jasné, že vždy bude mať niekto väčší podiel ako iní. V každom prípade sa Marocká obrana tiež zaujímala o kúpu Ruských S-400. Nakoniec sa však rozhodli pre Čínsky HK9/B (s predĺženým doletom), ktorý je vernou kópiou výnimočného S-400.

ilustračný obrázok G550

Okrem tohto vybavenia sa v Maroku dočkajú tiež francúzskych rakiet VL Mika, ktoré sa dajú použiť z lodí, alebo lietadiel a sú výnimočne účinné na malé ciele ako sú napríklad drony. Len pre pripomienku, že Turci úspešne používali takmer bez prekážky istú dobu svoje drony v rôznych konfliktoch, kde boli (sú) prítomní (ešte prítomní), pretože obrana nebola pripravená na tento typ útoku.

Taktiež v radarovom pokrytí prebehne aktualizácia. Prioritou pre krajinu je plná modernizácia, pretože staršie systémy sa môžu stať ľahkou korisťou pre aktuálne super moderné technológie. Maroko by preto malo mať z krátkodobého hľadiska veľmi efektívne radarové pokrytie a viacvrstvovú protivzdušnú obranu, ktorá pokryje všetky nervové centrá kráľovstva (plošiny na skladovanie paliva, citlivé oblasti, ako sú vojenské základne, hranice, kráľovské paláce …).

Pripomíname, že Maroko a USA zintenzívnili svoju vojenskú spoluprácu vlani v októbri, počas návštevy Marka Espera v Rabat-e (hlavné mesto Maroka), vtedajšieho ministra obrany. Nedávno Washington oficiálne uznal marockú zvrchovanosť nad Západnou Saharou po normalizácii vzťahov medzi shereefovským kráľovstvom a Izraelom.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov