.
Aktuality, Letectvo,

Grécko: Turecké F-16 so svojimi pakistanskými pilotmi nebudú mať šancu prežiť v žiadnom súboji

Grécko, 27. január 2021 (AM) – Grécko kupuje od Francúzska osemnásť stíhačiek Rafale. Kontrakt za 2,3 miliardy eur podpísala v pondelok v Aténach francúzska ministerka obrany Florence Parlyová.


 

.

Francúzsko počas nasledujúcich dvoch rokov dodá Grécku dvanásť použitých a šesť nových stíhačiek od výrobcu Dassault Aviation. Prvé stroje by malo Grécko dostať v polovici tohto roka. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že Francúzsko sa neskôr počas tohto roka zapojí do gréckych vojenských cvičení. Zúčastnia sa na nich aj stíhačky Rafale francúzskych vzdušných síl.

 

Francúzsko podporuje Grécko v jeho spore o námorné hranice v Egejskom a Stredozemnom mori. Pre nezhody súvisiace s ich určením a s právami na ťažbu surovín z morského dna sa Grécko a Turecko, formálne spojenci v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO), v ostatných dekádach ocitli viackrát na pokraji otvorenej vojny.

 

Napätie sa vystupňovalo vlani v lete, keď Turecko vyslalo do sporných vôd svoje lode na prieskum ložísk ropy a zemného plynu. Začiatkom roka sa obe krajiny dohodli na obnovení rozhovorov o mierovom riešení otvorených otázok. Prvé stretnutie vysokopostavených diplomatov oboch krajín sa po takmer piatich rokoch uskutočnilo v pondelok v Istanbule.

 

Atény pokračujú v miliardových investíciách do posilnenia svojich ozbrojených síl. Francúzsko chce Grécku predať aj nové bojové fregaty. O získanie obdobného kontraktu sa usilujú aj Spojené štáty americké. Nedávno vláda v Aténach schválila plán na vybudovanie novej leteckej bojovej akadémie. Na projekte spolupracuje s izraelským výrobcom zbrojárskej elektroniky Elbit Systems.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov