Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Prečo Rusko nezaujíma americký projekt Gateway?

Rusko, 26. január 2021 (AM) – Vytvorenie obežnej stanice Mesiaca Gateway Rusko nezaujíma z dôvodu, že potenciálni partneri nebudú pri ňom s Američanmi rovnoprávni! Presne to povedal generálny riaditeľ „Roskosmosu“ Dmitrij Rogozin, čo v pondelok 25. januára uverejnila RIA Novosti.


 

Rogozin uviedol, že ruská strana neraz vyjadrovala pripravenosť a ochotu pripojiť sa k projektu, lenže spolupráca na ňom by musela byť obdobná, ako je pri Medzinárodnej kozmickej stanici.

 

„Lenže to, čo sa teraz chystá robiť NASA ohľadne Mesiaca, je projekt s obmedzenou účasťou zahraničných partnerov. To pre nás nie je zaujímavé.“

 

A podstatu toho čitateľom Rogozin priblížili čitateľom Telegram-u aj na vzťahu rozprávkového Vlka a jeho večného rivala Zajaca. Vlk hovorí zajacovi:

– Zajac, príď zajtra o deviatej ráno, ja ťa zjem!
– Vlk, a dá sa, žeby som neprišiel?
– Dá! No potom si ťa škrtám v zozname, napísal D. Rogozin a ďalej dodal, že Rusko má svoj vlastný program výskumu Mesiaca, ako družice Zeme.

 

Zároveň pripomenul návrh, ktorý dali Rusi Američanom. Prispôsobiť jeden z modulov Gateway na styk kozmickou loďou „Orel“.
„Ide o návrh, ktorý nám diktujú okolnosti, potrebu dupľovania zložitých prepravných systémov v ďalekom vesmíre. Dúfam, vychádzajúc zo zdravého zmyslu, že náš návrh bude preštudovaný a podporený,“ dodal.

 

Prvé dva moduly mesačnej stanice Gateway (obytný a nákladný HALO, energetický a motorový PPE) majú byť vynesené v roku 2023 ťažkým raketovým nosičom Falcon Heavy. V roku 2017 NASA a Roskosmos uzavreli dohodu o spoločnom zhotovení Gateway, lenže neskôr Rogozin vyhlásil, že Rusko sa tohto projektu nezúčastní, pretože mu je v ňom vyčlenená nedostatočná úloha. Ruskí špecialisti mali zhotoviť iba jeden modul stanice – komoru na vstup do otvoreného vesmíru. Hlavné práce v programe mali uskutočniť USA. Neskôr jeden zo zdrojov RIA Novosti prezradil, že Rusko bolo vylúčené aj z expertnej skupiny Gateway.

 

To, že Rusko je schopné vrátiť sa k účasti na tomto projekte D. Rogozin konkretizoval už 12. 10. 2020 na tlačovej konferencii.
Uviedol, že zapojenie sa Ruska do projektu Gateway bude možné za predpokladu, ak sa rozhodnutia budú prijímať spoločne.

 

„Najdôležitejšie by bolo, predovšetkým, využiť tie osvedčené princípy medzinárodnej spolupráce, ktoré mali miesto pri tvorbe MKS. Samozrejme, na MKS je aj veliteľ stanice, avšak vieme, že mnohé rozhodnutia, prakticky všetky základné principiálne rozhodnutia, sa prijímajú spoločne. Ak by sme sa mohli vrátiť k týmto princípom, my by sme sa mohli vrátiť aj k posúdeniu otázky o našej účasti na tomto programe,“ uviedol Rogozin pred štvrťrokom v rámci odpovede na otázku čo treba urobiť, aby sa Rusko vrátilo k programu Gateway.

Vladimír Mikunda s použitím zdrojov RIA Novosti

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov