Prílet DC-8 na základňu Thule
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagón v Arktíde. Ako Dánsko chodí po lane v Grónsku

Dánsko, 24. január 2021 (AM) – Keď sa v Arktíde prehrieva konkurencia medzi Čínou, Ruskom a USA, čoraz viac sa do nej zamotáva Grónsko, poloautonómny región v rámci Dánskeho kráľovstva. To prinieslo príležitosti aj výzvy pre Grónsko a pre Dánsko. Dánsko kontroluje väčšinu zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky Grónska a Kodaň kráča po lane medzi požiadavkami Spojených štátov a miestnej samosprávy v Nuuku – a snaží sa zabrániť znepriateleniu si Číny a Ruska.


 

Za posledné desaťročie sa čínske spoločnosti pokúsili investovať do grónskej ťažby, výstavby letísk a nehnuteľností. Čínska vláda urobila predohru miestnej samosprávy v Nuuku vrátane nevyriešenej ponuky na vybudovanie satelitnej prijímacej stanice. Aj keď je to zdanlivo nevinné, mnoho pozorovateľov sa obáva, že tieto čínske iniciatívy môžu slúžiť aj dlhodobým geostrategickým účelom. Dánska obranná spravodajská služba varovala, že čínske investície v Grónsku môžu Pekingu poskytnúť strategický pákový efekt, ktorý môže byť použitý na oslabenie prítomnosti USA na ostrove. Podobne môže čínska účasť na kritickej infraštruktúre – ako sú letiská, prístavy alebo komunikačná infraštruktúra – umožniť čínskej armáde pôsobiť v Arktíde, a v najhoršom prípade môže brániť prístupu spojencov NATO.

 

Aj keď je Rusko arktickou krajinou, má samo osebe málo záujmov v Grónsku, ktoré je v oblasti vplyvu USA. Ruská modernizovaná letecká základňa v Zemi Františka Jozefa v ruskej Arktíde však ohrozuje americké radarové zariadenia na leteckej základni Thule v severozápadnom Grónsku, ktoré tvoria dôležitý uzol včasného varovania amerického systému protiraketovej obrany. Okrem toho majú Dánsko a USA v regióne relatívne nízke povedomie o vzdušnej oblasti, čo znamená, že ruské vojenské lietadlá môžu potenciálne využívať grónsky vzdušný priestor ako koridor do severného Atlantiku.

 

.

 

Z dôvodu tohto vývoja USA posilňujú svoju prítomnosť v Grónsku, a to jednak na ochranu leteckej základne Thule, jednak na jej využitie ako potenciálneho bodu podpory pri sledovaní ruských leteckých a námorných operácií. To si však vyžaduje rozvoj pevnejších vzťahov s Dánskom a miestnou grónskou vládou. Aj keď vlani ponuka prezidenta Trumpa na nákup Grónska sťažila vytváranie takýchto plánov, USA presadili konkrétne iniciatívy, ktoré preukazujú hodnotu silného vzťahu, vrátane opätovného otvorenia jeho konzulátu v Grónsku a poskytnutia hospodárskej podpory.

 

Z dánskeho hľadiska zvýšený veľký mocenský záujem o Grónsko vytvára príležitosť na ďalšie posilnenie jeho spojenectva s USA, ale prináša aj najmenej tri hlavné výzvy. Bude si to vyžadovať viac účasti, povedomia a právnych predpisov, ako aj nové domáce kompromisy.

 

Spojené štáty najskôr očakávajú, že Dánsko zvýši svoju vojenskú prítomnosť na podporu cieľov USA na ostrove. Dánska vláda minulý rok oznámila, že investuje 1,5 miliardy dánskych korún (240 miliónov USD) do nových arktických kapacít. Rozhodnutie sa očakáva neskôr na jeseň tohto roku, ale možné investície zahŕňajú radary na zvýšenie povedomia o vzdušnej doméne, schopnosti protiponorkovej vojny na lodiach a vrtuľníkoch a komunikačné systémy na zvýšenie interoperability so spojencami. Na podporu zvýšenej vojenskej dopravy sa Dánsko a Grónsko dohodli, že dôležité letisko v Kangerlussuaq ponechajú otvorené pre vojenský prístup. Otázkou v Kodani je, či tieto iniciatívy splnia očakávania USA.

 

Po druhé, USA tiež očakávajú, že Dánsko minimalizuje vplyv a prítomnosť Číny na Grónsko. Dánsko doposiaľ riešilo otázku úlohy Číny na ostrove ad hoc, čiastočne preto, že akákoľvek veľká legislatíva si vyžaduje zložitý a nákladný kompromis s miestnou vládou Grónska. Grónsko potrebuje zahraničné investície na oživenie svojho bojujúceho hospodárstva; miestna vláda má nad takýmito rozhodnutiami pákový efekt, pretože mnoho z čínskych iniciatív spadá do jej kompetencie podľa ústavného usporiadania v Dánskom kráľovstve. Napríklad keď štátna čínska stavebná spoločnosť predložila v roku 2018 ponuku na výstavbu niektorých nových grónskych letísk – čo vyvolalo prísne varovanie vtedajšieho ministra obrany Jamesa Mattisa – Dánsko muselo Grónsku ponúknuť veľkorysé pôžičky a investičný balík s cieľom získať vplyv na proces. Čínska spoločnosť krátko potom zrušila svoju ponuku.

 

.

 

Po tretie, dánski tvorcovia politík sa obávajú, že posilnená prítomnosť USA v Grónsku by mohla neúmyselne narušiť záujmy Dánska na ostrove. Hrá sa tu niekoľko scenárov. Jednou z možností je, že zvýšená prítomnosť USA v tomto regióne vedie k vojenskej konfrontácii medzi USA a Ruskom, kde je Dánsko vsadené do stredu. Ďalšou možnosťou je, že miestna vláda Grónska nadväzuje bilaterálne vzťahy s USA, kde je Dánsko vynechané zo procesu. Uznávajúc potrebu väčšieho strategického povedomia a dialógu s USA a Grónskom, bude Dánsko na ostrove umiestňovať ďalších politických poradcov. Okrem toho sa Dánsko pravdepodobne pokúsi presadiť nové bilaterálne a multilaterálne opatrenia na budovanie dôvery, aby sa znížila možnosť, že nedorozumenie sa vymkne spod kontroly a zmení sa na arktický konflikt.

 

Kde toto všetko ponecháva záujmy USA v Grónsku? Je zrejmé, že Spojené štáty musia zohľadniť zložitú domácu situáciu v Dánskom kráľovstve bez toho, aby sa stali účastníkmi akýchkoľvek sporov medzi Dánskom a Grónskom. Po prvé, USA môžu uľahčiť zníženie pozície Číny v Grónsku spoluprácou s Dánskom pri ponúkaní alternatívnych zdrojov zahraničných investícií – napríklad arktického investičného fondu – a pri stanovení jasnej červenej hranice medzi legitímnymi a problematickými čínskymi investíciami.

 

Po druhé, USA by tiež mali preukázať, že Grónsko môže z úzkeho partnerstva s Washingtonom profitovať ekonomicky. To je možné dosiahnuť za relatívne nízku cenu zabezpečením toho, aby bola grónskemu civilnému obyvateľstvu k dispozícii nová vojenská infraštruktúra v Grónsku, a že takzvaná zmluva o službách na leteckej základni Thule bude opäť zadaná dánsko-grónskej spoločnosti.

 

Po tretie, USA by tiež mali zmierniť dánske obavy, že sa Grónsko stane súčasťou pretekov v zbrojení s Ruskom, zdôraznením toho, že na ostrove umiestnia predovšetkým obranné systémy. Nakoniec by USA mali podporovať dánsky program budovania dôvery v regióne a vyhnúť sa geopolitickým konfrontáciám s Arktickou radou, ako sa to stalo na poslednom ministerskom zasadnutí Arktickej rady. Pomocou týchto skromných a obozretných krokov môžu Dánske kráľovstvo a Spojené štáty americké spolupracovať pri zachovaní jedinečnej geostrategickej výhody Grónska a zároveň pri zabezpečení záujmov obyvateľov Grónska.

Jon Rahbek-Clemmensen

(Autor je docent v Centre for Arctic Security Studies na Kráľovskej dánskej akadémii obrany)

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov