Sergej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov prehovoril o nebezpečenstve cenzúry v USA pre celý svet

Rusko, 19. január 2021 (AM) – “Moskva dúfa, že americká spoločnosť nedovolí americkým elitám použiť cenzúru v ich vzájomnom boji,” uviedol počas tlačovej konferencie ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Varoval, že ak sa tak nestane, „následky budú veľmi vážne“ nielen pre USA, ale pre celý svet, informovala agentúra RIA Novosti. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov reagoval aj na hrozby Západu pre aplikáciu Telegram s úsmevom a frázou:


„Bude to zaujímavé!“

 

Twitter, Facebook, Instagram a niekoľko ďalších sociálnych sietí predtým zablokovali účty súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa po nepokojoch vo Washingtone 6. januára. Dôvodom boli Trumpove apely na jeho priaznivcov, ktorí sa zmocnili budovy Kapitolu. Demonštranti na niekoľko hodín prerušili prácu Kongresu, ktorý si pripísal víťazstvo v prezidentských voľbách demokrata Joe Bidena.

 

Pri nepokojoch zahynulo päť ľudí vrátane policajta. Bolo začatých niekoľko desiatok trestných stíhaní. Snemovňa reprezentantov vydala súčasné obvinenie na hlavu štátu, ktorého obvinili z poburovania. Senát, ktorý odišiel na dovolenku, zároveň nebude môcť vyniesť rozsudok o obžalobe pred Bidenovou inauguráciou, ktorá sa uskutoční 20. januára. V ten istý deň končí volebné obdobie Donalda Trumpa.

 

.

 

Akcie klesajú, ľudia odchádzajú. Fráza Zbohom Twitter sa ujala po Trumpovom zákaze

Twitter zablokoval účet amerického prezidenta Donalda Trumpa, obvinil ho z porušenia komunikačných pravidiel pri výzve na prevzatie moci. Po zakázaní Trumpovho účtu sa objavila fráza Goodbye Twitter. Radikálne rozhodnutie malo negatívny dopad na spoločnosť – jej akcie klesajú a ľudia odchádzajú.

 

Medzi používateľmi služby mikroblogovania si získava popularitu fráza Goodbye Twitter. Americkí stúpenci Trumpa opúšťajú Twitter, aby protestovali proti pokusu zbaviť prezidenta slobody prejavu.

 

Používatelia sa teda lúčia so sociálnou sieťou a sú pripravení nasledovať Trumpa aj na koniec sveta, – píše telegramový kanál „World in the Moment“.

 

Priaznivci Trumpa sú konfrontovaní s demokratickými Američanmi. Zverejňujú tabule s nápisom „Prosím, choďte preč“ a píšu, že trumpovci nebudú nikomu chýbať. Vedenie Twitteru teda rozdelilo publikum na dva tábory.

 

Blokovanie Trumpovho účtu spôsobilo nielen rozruch používateľov Twitteru, ale tiež znížilo trhovú hodnotu spoločnosti. Akcie internetového giganta poklesli takmer o 4% na 49,54 USD. Podľa FOXBusiness sa obchodovanie uzavrelo asi 1,5 hodiny po oznámení Trumpa o blokovaní. Je pozoruhodné, že podobné rozhodnutie urobila aj celá rada služieb, napríklad Facebook, Instagram, Snapchat či YouTube.

 

Odborníci vysvetlili boj proti Telegramu v USA ako pomstu Trumpovi

Politik Alexej Muchin si je istý, že demokrati robia všetko pre to, aby boli zástupcovia „trumpizmu“ vylúčení z politických procesov. Súdny proces proti spoločnosti Apple požadujúci odstránenie Telegramu z App Store je diktovaný želaním Spojených štátov obmedziť prístup Američanov k ruskému poslovi. Čo sa zase vysvetľuje pomstou dosluhujúcemu americkému prezidentovi Donalda Trumpa demokratmi.  Aleksey Muchin, politológ, publicista, generálny riaditeľ Centra pre politické informácie zdôraznil, že demokrati robia všetko pre to, aby boli zástupcovia „trumpizmu“ vylúčení z politických procesov.

 

„Všetko, čo sa teraz deje s Trumpom a„ Trumpistami “v USA, má charakter pomsty za štyri roky ponižovania demokratov a za prehru spred štyroch rokov v prezidentských voľbách. Teraz hovoríme o tom, ako maximálne vylúčiť takzvaný „trumpismus“ a jeho predstaviteľov z politických procesov, ”vysvetlil Muchin.

 

Odborník zdôraznil, že kroky zamerané na zabránenie prístupu k Telegramu ako alternatívnemu poslovi v USA nemajú veľa spoločného s demokratickými princípmi, na ktoré je Washington hrdý.

 

„Pokus zablokovať telegram alebo stiahnuť ho z niektorých programov, ktoré ho ponúkajú ako alternatívneho posla, nemá veľa spoločného s ekonomikou, má málo spoločného s tými západnými demokratickými hodnotami, na ktoré je Washington tak hrdý. Obávam sa, že ide o banálnu pomstu, “uviedol politológ.

 

Denis Kuskov, generálny riaditeľ informačno-analytickej agentúry TelecomDaily, je tiež presvedčený, že boj proti Telegramu sa vedie kvôli hystérii na pozadí politického boja. Znalec vysvetľuje výskyt mena kuriéra na súdnej žiadosti tým, že chce prinútiť vedenie veľkých spoločností k obmedzeniu prístupu k Telegramu.

 

V pondelok 18. januára vyšla najavo súdna žiadosť spoločnosti Apple o odstránenie Telegramu z aplikácií v App Store. Mimovládna koalícia pre bezpečnejší web, ktorá iniciovala súdny spor, sa chystá začať podobný súdny spor so spoločnosťou Google. Telegram sa stal druhou najsťahovanejšou aplikáciou medzi americkými používateľmi. Čísla raketovo stúpali po blokovaní účtov Donalda Trumpa na viacerých sociálnych sieťach.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov