.
Aktuality, Letectvo,

Francúzsko : Nepriateľské Rusko vynieslo nový špionážny satelit na orbit

 


Francúzsko, 19. január 2021 (AM) – Tento nový satelit umiestnený na nízkej obežnej dráhe vo výške 480 kilometrov bude schopný poskytovať snímky vo vysokom rozlíšení vo dne aj v noci.

Bolo to na palube rakety Sojuz, ktorá vyniesla vojenský pozorovací satelit CSO-2 v utorok 29. decembra o 17:42 (parížskeho času) z Guyanskej štartovacej rampy pri Sinnamary, neďaleko od Kourou. Táto nová generácia satelitov umiestnená na nízkej obežnej dráhe vo výške 480 kilometrov umožní podľa Národného vesmírneho centra získať obrázky „veľmi vysokého rozlíšenia vo viditeľnej a infračervenej oblasti za jasného počasia, vo dne alebo v noci“ (Centre national d’études spatiales – CNES).

Ministerka obrany Florence Parly povedala: „Ďakujem vám vládnym a priemyselným tímom k tomuto úspechu. Podieľa sa na modernizácii našich kapacít vesmírnej obrany, ktorá je rozhodujúca pre národnú zvrchovanosť a strategickú autonómiu Európy. „

Vojenský pozorovací systém CSO (Composante spatiale optique – pre optický vesmírny komponent) prináša úroveň rozlíšenia a akvizičnej kapacity, ktorá v Európe nemá obdoby, čo umožňuje armádam zvýšiť ich dozorné a spravodajské schopnosti a Francúzsku väčšiu autonómiu v otázkach zhodnotenia situácie a nezávislého rozhodnutia sa v danej situácii. Takto sa zníži šanca, že červená ampulka so šťavou z repy spustí bezdôvodné zničenie celej jednej krajiny a zabitie jej vodcu len preto, že nechcel ísť pre fax na príslušnú ambasádu.

Toto spustenie je konkrétnou ilustráciou posilnenia našich vojenských vesmírnych zdrojov podporovaných zákonom o vojenskom programovaní 2019 – 2025. Túto ambíciu potvrdila nová obranná vesmírna stratégia, ktorú vyhlásila Florence Parly v roku 2019, s ďalšími 700 miliónmi eur do roku 2025, čo navýšilo investície rezortu ozbrojených síl do kozmického sektoru na 4,3 miliardy EUR. Výsledkom už bolo spustenie programu ARES zameraného na vesmírne pozorovacie a obranné systémy pre naše satelity a ustanovenie nového vesmírneho velenia.

Spustením CSO-2 program vstupuje do novej fázy, ktorá stelesňuje dynamiku modernizácie francúzskych obranných vesmírnych kapacít. Súčasný zákon o vojenskom programovaní umožňuje na obdobie 2019 – 2025 obnoviť všetky naše schopnosti v oblasti pozorovania, komunikácie a elektromagnetického prieskumu v kozmickom priestore, aby reagovali na nové hrozby, a umožňujú Francúzsku zachovať slobodu prístupu a využitie vesmíru, ktoré sú nevyhnutné pre našu strategickú autonómiu.

Systém vesmírneho pozorovania novej generácie CSO, ktorý sa skladá z troch satelitov, bude plne nasadený do roku 2022 a postupne nahradí v súčasnosti používané satelity Helios 2. Pohotovejšie a ako jeho predchodcovia umožňuje CSO zhromažďovať väčší počet snímok z rovnakej geografickej oblasti preletu nad sledovanou oblasťou a poskytuje rozviedke a iným príslušným organizáciám snímky v bezprecedentnej kvalite.

Družica CSO-1, ktorá je v prevádzke takmer dva roky, umiestnená na obežnej dráhe 800 km a má prieskumnú úlohu. Každodenne demonštruje svoju výkonnosť tým, že ponúka najmä možnosť spracovania väčšieho počtu cieľov, ktoré sú predmetom záujmu. Družica CSO-2, ktorá je určená na identifikačnú misiu, bude umiestnená na nižšej obežnej dráhe vo výške 480 km, aby poskytovala lepšie rozlíšenie. Vďaka tomu budú môcť používatelia ozbrojených síl napríklad identifikovať použitie ľahkého vozidla v mestskom prostredí a dokonca určiť prítomnosť výzbroje na palube. CSO-2 tak umožní prístup k väčšej úrovni podrobností, čo je značná výhoda pre spravodajské činnosti.

CSO-3, ktorý bude určený na prieskumné misie bude umiestnený vo výške 800 km od Zeme, zvýši frekvenciu záberov z pozorovaných oblastí. Tieto tri satelity budú schopné predovšetkým získať viac ako 800 obrázkov za deň. Francúzska armády tak bude mať kompletný špičkový systém získavania snímok z vesmírnych výšok.

Program CSO, vyvinutý v rámci programu MUSIS (Multinational space-based imaging system), je otvorený európskym partnerom prostredníctvom bilaterálnych dohôd. Ku krajinám participujúcim na programe sa pripojili Nemecko, Švédsko, Belgicko a Taliansko. Pokračujú diskusie s ostatnými štátmi o posilnení európskej spolupráce vo vojenskom priestore.

Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie (La Direction générale de l’armement – DGA) dohliada na program Musis-CSO v integrovanom tíme s Vesmírnym velením, hlavným velením vzdušnej a vesmírnej armády. Zodpovedá za projektové riadenie segmentu pozemných používateľov, ako aj za všetky aspekty týkajúce sa nadviazania kooperačných partnerstiev. DGA delegovalo na Národné centrum pre vesmírne štúdie (Centre national d’études spatiales – CNES) verejného obstarávateľa na výstavbu a vypustenie družíc CSO, ako aj na výstavbu pozemného segmentu satelitnej kontroly. Airbus Defence & Space je hlavným dodávateľom satelitov CSO, zatiaľ čo optický prístroj dodáva spoločnosť Thales Alenia Space. Arianespace poskytuje spúšťacie služby. Celkové náklady na realizáciu programu MUSIS predstavujú 1,8 miliárd eur rozdelených medzi rôzne spolupracujúce krajiny.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov