Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Ministerstvo obrany chce kúpiť 17 kusov izraelských radarov za 148 miliónov euro

Slovensko, 14. január 2021 (AM) – Vláda SR dnes súhlasila s návrhom rezortu obrany na obstaranie 17 kusov 3D rádiolokátorov formou vláda-vláda z Izraela. Ide o najvýhodnejšiu komplexnú ponuku za obstarávaciu cenu 148 200 000 eur s DPH, ktorá v plnom rozsahu vyhovuje technickým a operačným požiadavkám Ozbrojených síl SR. Nová technika nahradí 24 radarov, z ktorých všetky okrem jedného sú už po technickej životnosti.


 

„Slovensko sa snažilo obstarať funkčné, moderné a spoľahlivé radary už od roku 2010, no z rôznych dôvodov k tomu nikdy nedošlo. Som preto veľmi rád, že súčasnej vláde sa to podarilo – reálne, efektívne a transparentne. Ochrana vzdušného priestoru je totiž kľúčovým faktorom zabezpečenia našej priority, teda bezpečnosti krajiny a našich obyvateľov,“ ocenil toto zodpovedné rozhodnutie vlády minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Zároveň informoval, že Ministerstvo obrany SR predložilo vláde SR okrem ponuky z Izraela aj ponuku Veľkej Británie za 193 487 995 eur s DPH a Francúzska za 249 939 000 eur s DPH. Obe však cenou prekročili predpokladanú hodnotu zákazky, ktorá bola stanovená vo výške 155 mil. eur. V prospech izraelskej ponuky bola okrem najnižšej ceny a plne vyhovujúcim parametrom, tiež analýza Agentúry NATO pre komunikačné a informačné technológie, ktorá ju označila za najvýhodnejšie riešenie v oblasti integrácie systémov do prostredia NATO. Rovnaký systém monitorovania vzdušného priestoru obstarali pritom aj Česká republika a nedávno aj Maďarsko.

 

K výhodnosti vybranej ponuky ďalej minister uviedol, že ide o špičkovú kvalitu za nižšiu cenu, akú ponúkal Izrael v predchádzajúcom tendri v roku 2019. Celkovo ide o rozdiel 5 mil. eur, pričom ďalším významným rozdielom je aj úspora 32 mil. eur v rámci nákladov na životný cyklus radarov. Okrem toho má víťazná ponuka garantovať preinvestovanie až do 35 % sumy, teda približne 50 miliónov eur, na Slovensku. „Tieto peniaze tak poslúžia na podporu domácej ekonomiky a zamestnanosti, pričom Izrael splnil tiež podmienku o deklarovaní zapojenia slovenského obranného priemyslu do projektu obstarania, pričom budeme trvať na tom, aby priemyselným partnerom na Slovensku bol štátny podnik pôsobiaci v obrannom priemysle,“ povedal minister J. Naď.

 

Ďalším dôležitým faktorom posilňujúcim legitimitu rozhodnutia vlády bola aj transparentnosť celého procesu tendra, v rámci ktorého sa ani raz nemenili podmienky súťaže, pričom zásadou bola aj otvorená komunikácia so všetkými zúčastnenými stranami – ak niektorá z krajín predložila doplňujúcu otázku, odpoveď rezortu dostali všetci uchádzači v rovnakom čase. Okrem toho boli všetkým zúčastneným stranám k dispozícii nepretržité konzultácie a možnosť predkladať čiastkové ponuky.

 

Šéf rezortu obrany v tejto súvislosti zároveň zdôraznil, že jednotlivé ponuky vyhodnocovala komisia 42 odborníkov rezortu obrany, pričom do procesov výberu nezasahovali žiadne záujmové skupiny či politici a ani on sám.

 

Obstaraním 17 kusov mobilných 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu zabezpečí rezort obrany nepretržitý rádiolokačný prieskum riadenia letovej prevádzky, neustály prehľad o situácii v rámci vzdušného priestoru SR a tiež Integrovanej protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO. Zároveň bude výrazným spôsobom posilnená ochrana schengenskej hranice. Po dnešnom rozhodnutí vlády SR začne rezort obrany rokovania so zástupcami vlády víťaznej ponuky s cieľom dorokovať potrebné podmienky a ďalšie kroky. V prípade dohody a splnenia všetkých podmienok dostal minister mandát podpísať obstarávací kontrakt. V prípade, že sa nepodarí dosiahnuť dohodu do 31. 3. 2021, bude rezort obrany rokovať s vládou Veľkej Británie a následne prípadne s vládou Francúzskej republiky.

 

Izraelské vojenské radary poputujú aj do Maďarska

Maďarské ozbrojené sily si v decembri u spoločnosti Rheinmetall objednali pokročilé radarové systémy. Zmluva bola podpísaná 11. decembra 2020. Spolu so svojím izraelským partnerom Israel Aerospace Industries (IAI) dodá Rheinmetall radarové systémy určené pre najrôznejšie misie. Dodávky systémov začnú na konci roka 2022 a budú realizované do konca roka 2027.

 

Generálnym dodávateľom je Rheinmetall Canada zaisťujúci pokročilé aktívne 3D radarové systémy vyrábané izraelskou ELTA, dcérskou spoločnosťou IAI, ktorá je partnerom Rheinmetallu.

 

V oblasti integrácie radarového systému sa tak Maďarsko stalo najdôležitejším exportným zákazníkom Rheinmetall Canada. Na domácom trhu už spoločnosť úspešne spolupracovala s IAI / ELTA na projektoch MRR pre kanadské ozbrojené sily. Teraz chce využiť svoje vďaka tomu získané odborné znalosti pre ďalších zákazníkov z krajín Severoatlantickej aliancie.

 

„Veľmi nás teší, že spolu s naším partnerom IAI / ELTA môžeme modernizovať radarové kapacity maďarskej armády,“ povedal Stéphane Oehrli, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall Canada, a pokračoval: „Naši maďarskí partneri budú ťažiť zo zapojenia do projektu a participovať na prenose technológie. Sme radi, že sme súčasťou tohto medzinárodného projektu a môžeme pomôcť maďarskému obrannému priemyslu rásť.“

 

Yoav Tourgeman, viceprezident a generálny riaditeľ IAI, k tomu doplnil: „IAI a ELTA Systems gratulujú Rheinmetallu k úspechu v radarovom programe 3D protivzdušnej obrany a delostrelectva maďarských obranných síl. Spoločný program medzi Rheinmetallom a IAI a ELTA na dodávku radarových systémov MMR úspešne pokračuje ďalšou spoluprácou, ktorú sme pôvodne začali v rámci kanadského programu MRR. Naozaj nás teší, že si maďarské ozbrojené sily na ochranu svojho územia a podporu protivzdušnej a delostreleckej obrany v rámci NATO vybrali náš vysoko moderný systém 3D Multi Mission Radar.“

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov