HK 416 F
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Francúzsko : prezbrojovanie pešiakov pokračuje na plné obrátky

 


Francúzsko, 14. január 2021 (AM) – Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie (DGA – La Direction générale de l’armement) zadáva novú objednávku na 12 000 útočných pušiek HK 416 F pre francúzske armády.

– 30. novembra 2020 DGA objednalo 12 000 útočných pušiek HK 416 F od konzorcia Heckler & Koch SAS France a Heckler & Koch GmbH.

– Model HK416 bol vybraný, aby postupne nahradil všetky útočné pušky FAMAS, ktoré sú v súčasnosti ešte používané v troch armádach. Očakáva sa, že armádam bude dodaných 117 000 exemplárov do roku 2028, z toho 93 000 do roku 2025.

– Tento zbrojný program je súčasťou obnovovania výzbroje francúzskych armád “na úrovni bojovníka” v súlade s cieľmi ochrany bojovníkov stanovenými v zákone o vojenskom programovaní (Loi de programmation militaire LPM) 2019 – 2025.

DGA oznámila nákup HK 416 už 22. septembra 2016 a prvé dodávky začali v máji 2017 a mnohí vojaci sa len s rozpakmi vzdávali aj keď už starého, ale osvedčeného FAMAS-u. Nová zbraň nebola všade prijatá s nadšením. Určite nie v radoch francúzskych výrobcov, ale ani v radoch vojakov. Čas však ukazuje, že zbraň je dobre prijatá v rámci celku. Čo dokáže v skutočných misiách ukáže až čas.

Táto útočná puška bola navrhnutá vo svojej podstate (podľa jej tvorcov) niečo ako zbraňový systém. Je kompatibilná s vybavením FELIN a je pripravená tak, aby bola schopná prijať celú radu aktuálnych doplnkov, ale aj nových, ktoré ešte len prídu. Ide hlavne o nové možnosti optiky pre denné, alebo nočné videnie, prípadne vylepšenej optiky so schopnosťou rozpoznať nepriateľa a podobne.

HK 416 má štandardný kaliber NATO 5,56 mm má schopnosť strieľať granát tak ako to dokázal aj FAMAS. Ľahko sa používa a dodáva sa v dvoch verziách. Štandardná verzia pre jednotky pechoty a kratšia verzia pre ďalšie jednotky ako napríklad pre posádky tankov, výsadkárov a podobne.

V roku 2020 bolo dodaných 12 000 pušiek HK416, čo zvýšilo počet už dodaných kusov v súčasnosti na 45 340 a v priebehu roku 2021 bude dodaných ešte ďalších 12 000 exemplárov a nová objednávka zbraní je v súlade s objednávkovým kurzom stanoveným LPM.

HK 416 F je útočná puška NATO kalibru 5,56 mm, má nastaviteľnú pažbu, aby sa prispôsobil každému strelcovi. Vďaka zvýšenej autonómii bude zbraň vybavená 10 zásobníkmi s 30 nábojmi. Táto puška, je navrhnutá ako zbraňový systém, integruje všetky existujúce zariadenia vrátane zameriavacích pomôcok. Je vybavená 4 lištami Picatinny, ktoré umožňujú pripevnenie príslušenstva, ako je bajonet k štandardnej verzii, alebo 40 mm granátomet použiteľný pre obe verzie.

Technické parametre:

– HK 416 F štandard: dĺžka medzi 83 a 93 cm
– HK 416 F krátky: dĺžka medzi 74 a 84 cm
– Hmotnosť štandardu HK 416: 4 kg
– Hmotnosť krátkeho HK 416: 3,7 kg
– Zásobník na 30 nábojov

Príslušenstvo:
– 10 zásobníkov po 30 výstrelov
– 1 ochranný kryt
– Konkávna päta na pažbe
– Vypuklá päta na pažbe
– 1 bajonet
– 1 dvojnožka
– 1 remienok
– 1 súprava na údržbu
– 1 tlmič pre streľbu slepých nábojov a 3 zásobníky určené na cvičnú muníciu
– 1 ochranný kryt

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov