Delostrelectvo : Pozemná zložka belgickej obrany chce kúpiť CAESAr
Aktuality, Pozemná technika,

Delostrelectvo: Francúzsky CAESAr už aj v Belgických farbách?

 


Belgicko, 12. január 2021 (AM) – Belgické delostrelectvo, ktoré bolo predtým vybavené húfnicami M109 a raketami Mistral, bolo pri reorganizácii zložky pozemnej armády v roku 2009 redukované na jediný prápor. Inými slovami, ide o vzorkovú kapacitu. Teraz však nastal čas na prehodnotenie rozhodnutí z minulosti.

V každom prípade to povedal generál Pierre Gérard, veliteľ pozemnej zložky, ktorý pri príležitosti novoročných želaní uvítal postupný nárast palebnej sily belgického delostrelectva, ku ktorému by mohlo dôjsť kúpou delostreleckých systémv CAESAr, ktorý je už v službách francúzskej armády.

„Pokiaľ ide o kapacitu, naše delostrelectvo začalo znovu naberať na sile a toto sa odráža vo veľmi konkrétnych skutočnostiach, ako je napríklad reaktivácia kapacity Mistral (nákup radarov a ďalších položiek). Dúfam, že v nasledujúcich mesiacoch budú nasledovať nové húfnice CAESAr, vyhlásil generál Gérard. Viac sa dozvieme ku koncu prvej polovice roku 2021.

Možno sa tak udeje aj skôr, pretože sa o tejto otázke aktívne diskutovalo na stretnutí z 8. januára medzi francúzskou ministerkou ozbrojených síl Florence Parly a ak nie skôr, ak by sa táto téma rozprúdila počas rozhovoru, ktorý mala 8. januára francúzska ministerka obrany Florence Parlyová s jej belgickou kolegyňou Ludivine Dedonder.

Aj keď sa Belgicko rozhodlo získať stíhačky F-35A na úkor európskeho riešenia, Belgicko rozhodne hrá francúzsku kartu na modernizáciu svojich pozemných síl. Skutočne sa rozhodla zapojiť do programu SCORPION prostredníctvom strategického partnerstva „Capacité Motorisée“ [CAMO] (Motorizovaná kapacita), ktorého dohoda bola oficiálne podpísaná v novembri 2018.

Toto partnerstvo ide nad rámec akvizície obrnených vozidiel Griffon a Jaguar, pretože obsahuje doktrinálny komponent, ako aj konvergencie v oblastiach prevádzky [výcvik, výučba] a údržba.

Belgicko v 2014 stiahlo svoje tanky Leopard z prevádzky a tým stratilo svoje bojové kapacity v tomto segmente. Dnes sa táto otázka opäť predkladá na stôl a pravdepodobný scenár je nájom francúzskych tankov LECLERC.

Nech je to už akokoľvek, už nejaký čas sa spomína CAESAr ako možná cesta k oživeniu belgického delostrelectva. Vedúci generálneho riaditeľstva pre materiálne zdroje (DGMR, belgická obdoba francúzskeho Direction générale de l’Armement – DGA) prejavil už v roku 2018 záujem o systém Nexter.

Pripomíname, že CAESAr (kaliber 155 mm) je kanón namontovaný na podvozku nákladného auta 6 × 6, alebo 8 × 8 (v závislosti od verzie). Delostrelecký sýstém od NEXTER-u sa môže pochváliť s dostrelom 38 km (so štandardnou muníciou) ,rýchlosťou streľby šesť rán / min, s dobou štartu a výstupu z palebnej pozície niečo vyše minúty. Paľbu riadi sytém ATLAS, čo mu dáva vysokú úrove v ooblasti riadenia streľby a už čoskoro sa CAESAR predvedie aj v USA ako jeden z kandidátov pre prezbrojenie americkej armády v segmente (náhrada .M777 howitzer)

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov