Ilustračné foto: Rosamond Press
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Detskí špióni: V Británii navrhujú zákon o používaní maloletých detí v rozviedke

Snemovňa lordov britského parlamentu prejednáva návrh zákona, ktorý by štátnym orgánom, vrátane tajných služieb, dovoľoval používať deti ako “tajné zdroje rozviedky”. Iniciatíva navyše pripúšťa, aby za “určitých okolností” osoby staršie ako 16 rokov mohli špehovať svojich rodičov a donášať na nich príslušným orgánom, uvádza Daily Mail.


 

Mnoho britských štátnych orgánov, ozbrojené sily, a dokonca aj regulátori hazardných hier budú mať zákonné právo používať “detských špiónov”, a to vrátane špionáže proti svojim vlastným rodičom, píše Daily Mail.

Podľa publikácie patrí britská polícia a bezpečnostné služby k tým, ktorým bude povolené za “výnimočných okolností” zapojiť osoby mladšie ako 18 rokov ako takzvané zdroje tajných spravodajských služieb (CHIS). Je to uvedené v príručke k Zákonu o tajných spravodajských službách, ktorý v súčasnosti prerokúva Snemovňa lordov .

 

Dokument tiež uvádza ďalšie štátne orgány, ktoré sa budú môcť uchýliť k pomoci maloletých ” tajných agentov “. Okrem polície, MI5, MI6 a Národnej kriminálnej agentúry k nim patrí Komisia pre hazardné hry, rady grófstva a okruhov, Agentúra pre životné prostredie a Agentúra pre potravinové normy.

 

Tento dokument zakazuje použitie osôb mladších ako 16 rokov k donášaniu na svojich rodičov, alebo zákonných zástupcov. Umožňuje však, aby starší adolescenti boli za určitých podmienok použití ako CHIS proti svojej vlastnej rodine, a to v prípade, ak existuje “zdôvodnenie potvrdené štátnym orgánom”.

 

Londýn odtajnil správu o úlohe tajných služieb Mi-6 a CIA pri puči v Iráne v roku 1953

 

Komisárka pre záležitosti mladistvých Ann Longfieldová však vyzvala k zákazu používania detských špiónov.

“Stále pochybujem, že by mohla nastať situácia, kedy by dieťa malo byť použité ako CHIS,” povedala a dodala, že podobná prax by deťom len ublížila.

 

Návrh zákona už počas jeho prerokúvania v parlamente vyvolal ostrú kritiku. V októbri bol minister bezpečnosti James Brokenshire pod nátlakom poslancov donútený potvrdiť, že dospelým tajným agentom nebude vydaná “licencia na zabíjanie”.

Niekoľko poslancov tiež vyjadrilo znepokojenie nad rozsahom návrhu zákona a neochotou vlády zahrnúť do dokumentu zoznam obmedzení. Ich obavy sú pochopiteľné, pretože cieľom iniciatívy je chrániť tajných agentov pred súdnym stíhaním, ak budú musieť počas plnenia úloh porušovať zákon, upozorňuje Daily Mail.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov