Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Rekord v USA: Viac ako 23 miliónov predaných strelných zbraní, viac ako 21 miliónov previerok zbraní v roku 2020

USA, 07. január 2020 (AM) – Analytici odhadujú, že v roku 2020 bolo 8,4 milióna kupujúcich, ktorí si kúpili zbraň prvýkrát. V roku 2020 bolo vykonaných viac ako 21 miliónov previerok zbraní – čo je o 60% viac ako v roku 2019 a viac ako 34% v porovnaní s predchádzajúcim rekordom v roku 2016 – pričom v minulom roku sa predalo takmer 23 miliónov strelných zbraní, uviedli v utorok odborníci a obchodné skupiny.


 

Minulý rok bol rekordným rokom predaja zbraní, keď sa podľa údajov zhromaždených Small Arms Analytics & Forecasting (SAAF) zakúpilo takmer 23 miliónov kusov. Medzitým FBI vykonala v priebehu roku 2020 – 21 083 643 kontrol pozadia strelnej zbrane, v porovnaní s 15 700 471 kontrolami vykonanými v roku 2016, uviedla v tlačovej správe Národná strelecká športová nadácia (NSSF).

 

Podľa skupiny NSSF, ktorá zastupuje strelcov, bolo v roku 2019 vykonaných 13 199 172 previerok zbraní. Kontroly pozadia zbrane naznačujú vývojové trendy, hoci sa priamo nepremietajú do počtu jednotlivých predajov. Napríklad si niekto môže kúpiť viac strelných zbraní naraz a nechať vykonať iba jednu previerku.

 

Tento rok bol v znamení miernejšieho nárastu predaja zbraní ako v predchádzajúcich mesiacoch, pričom december zaznamenal medziročný nárast o 24%, uviedla SAAF. Na porovnanie, v novembri došlo k nárastu o 49% v porovnaní s rovnakým mesiacom v roku 2019. A v októbri 2020 sa medziročne predalo o 65% viac zbraní, informoval SAAF.

 

Mestá zaznamenávajú nárast predaja zbraní a oneskorenia v schvaľovaní povolení na streľbu uprostred občianskych nepokojov a prezidentských volieb. Marc Oliva, hovorca obchodnej zbrojárskej skupiny, uviedol, že skutočnosť, že sa vykonalo 21 miliónov previerok, „ukazuje, akú veľkú váhu kladie americká verejnosť na ich Bohom daných právach druhého dodatku“. Povedal, že k nárastu vlastníctva zbraní došlo „za najnáročnejších okolností“.

 

„Američania, ktorí dodržiavajú zákony, požadovali, aby mohli využiť svoje právo na legálny nákup, držbu a nosenie zbraní. Niektorí guvernéri, starostovia a dokonca aj členovia Kongresu tomu aktívne bránili a nezmierili sa, až kým sa nedostali k súdu. Zároveň pracovníci v továrňach na strelné zbrane a strelivo, distribútori a maloobchodníci vykonali úpravy, aby udržali svoju pracovnú silu v bezpečí a chránili ju pred infekciou, pričom držali krok s dopytom americkej verejnosti, “uviedol. “To je dôkaz odhodlania amerického pracujúceho, ktorý nám takto umožňuje zabezpečiť našu slobodu.”

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov