.
Aktuality, Námorníctvo,

Iránske námorníctvo dostalo ďalšiu fregatu “Ničiteľku”

Irán, 03. január 2020 (AM) – Najnovšia iránska vojnová loď triedy Mowj je IRIS Dena. Iránske námorníctvo prevzalo ďalšiu fregatu tejto triedy ktorá je už domácim dizajnom založeným na britských ľahkých fregatách triedy Alvand. V iránskej reči sa im často hovorí „ničitelia“. Najnovšia loď sa líši od svojich predchodkýň.


 

.

 

Loď IRIS Dena (75) je prvá postavená v lodenici Shahid Darvishi neďaleko Bandar Abbas. Napriek nedávnemu uvedeniu je jej nadstavba menej moderná ako predchádzajúca IRIS Sahand (74). Tá malo mierne sklonené boky, aby sa znížil radarový podpis, a nový 30 mm kanón Kamand AAA založený na ruskej rodine AK630. Dena má staršie zbrane, napríklad 40 mm kanón Bofors AA. Má však verziu radaru s fázovým poľom Asr, ktorý môže byť pre program fregaty veľkým krokom vpred.

 

.

 

Všetky lode triedy Mowj majú slabú protivzdušnú obranu. Hovorilo sa, že Dena bude mať nový vertikálny odpaľovací systém (VLS) s raketami zem-vzduch (SAM), ale to zjavne neplatí. Výzbroj tvoria 4 protilodné rakety Qader (odvodené z čínskeho C-802), 2 x strely PVO Sayyad (Standard SM-1), námorné delo 1 × 76 mm Fajr-27 (OTO-Melara), 1 × 40 mm Fath-40 AA (Bofors), 2 × 20 mm Oerlikon AA, 2 × 12,7 mm ťažké guľomety a 2 × trojité 324 mm protiponorkové torpéda. Na konci lode je heliport.

 

.

Ďalšia fregata triedy Mowj, Taftan, je vo výstavbe takisto v lodenici Shahid Darvishi.

H.I.Sutton

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov