.
Aktuality, Pozemná technika,

Do výzbroje ruskej armády sa dostáva najnovší podmínovací systém „Zemledelie“

Slovensko, 03. január 2021 (AM) – Ide o ženijný systém dištančného mínovania, ktorý má v preklade zvláštny názov „Pôdohospodár“. Po prvýkrát bol verejne predstavený 24. 6. 2020 na počesť 75. výročia Prehliadky víťazstva na Červenom námestí 24. júna 1945.


 

Jeho výrobcom je vedecko-výrobné združenie „Splav“ (spadá do koncernu Rostech), ktorý ho už dodáva ruským vojskám.
Komplex buduje mínové polia s programovanou muníciou, ktorá sa dokáže v určenom čase sama likvidovať alebo deaktivovať. Princíp fungovania tohto komplexu je obdobný ako u raketometov, na zamínovanie sa však používa munícia s motormi na tvrdom palive, vybavená rôznymi typmi mín.

 

Technika na elektronickej mape registruje koordináty dopadu mín, tieto informácie postupuje vyššiemu veliteľskému stupňu. „Dištančný spôsob kladenia zátarasov má rad výhod. Napríklad rýchlosť budovania mínového poľa, osobitne v ťažko dostupnom teréne. Ďalšou výhodou je bezpečná samolikvidácia alebo deaktivácia po zastavení boja,“ hovorí výrobný riaditeľ Rostechu Bekchan Ozdojev.

 

Zostavu komplexu „Zemledelie“ tvorí bojové vozidlo na šasi vysokej priechodnosti, prepravno-nabíjacie vozidlo, prepravno-odpaľovacie kontajnery so ženijnou muníciou a míny rôznych typov. Komplex umožňuje operatívne riešiť mínovanie s dodržaním medzinárodných dohôd o zákaze alebo o obmedzení použitia mín, mínových pascí a iných zariadení.

Vadimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov