Ján Čarnogurský
Aktuality, Bezpečnosť,

Čarnogurský o smrti Lučanského: Kto by riskoval vraždu generála? Existuje len jediný dôvod

Slovensko, 03. január 2021 (AM, Sputnik) – Len pred pár dňami vyšlo najavo, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel po tom, čo sa pokúsil o samovraždu. Na udalosť reagoval ako premiér Igor Matovič, tak aj prezidentka Zuzana Čaputová či predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. K nim sa teraz pridáva Ján Čarnogurský, ktorý svoj pohľad na vec objasnil na sociálnej sieti.


 

Čarnogurský svoj príspevok začal slovami, že sa Lučanský zaslúžil o likvidáciu stredoslovenskej mafie. Konštatoval, že chodil v 90. rokoch na stredné Slovensko a pozoroval, ako vtedy mafia šírila strach aj medzi radovými obyvateľmi.

“Generálny prokurátor oznámil začatie trestného konania vo veci jeho smrti. Určený vyšetrovateľ bude musieť vytýčiť vyšetrovacie verzie (alternatívy) na všetky možnosti príčiny smrti, aj na také, ktoré vyšetrovanie neskôr vyvráti, “pokračoval.

 

Podľa jeho slov sa v istých médiách objavili fakty, ktoré jeho samovraždu spochybňujú. Čarnogurský vysvetlil, že sa jedná o výsledky vyšetrovaní generála po úraze vo väznici krátko potom, čo bol zatknutý.

 

 

“Vyšetrovanie konštatovalo, že generál nemal samovražedné sklony, na cele cvičil, nevedno prečo mu pridelili psychologickú pomoc, po vznesení obvinenia sám prišiel zo zahraničia na políciu vo vedomí, že nič nespáchal,” vysvetľuje svoj názor Čarnogurský.

Ako vysvetlil bývalý predseda vlády, vyšetrovateľ by sa mal podľa neho zaoberať nasledujúcimi otázkami. Mal by vypočuť ministerku spravodlivosti a generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže a zistiť, čo vedia o podmienkach väznenia generála a jeho správaní vo väznici. Ďalej musí tiež zistiť, čo uvádzala psychologička o správaní generála.

 

Podľa neho by mal taktiež zisťovať, či v deň zistenia “pokusu o samovraždu” bol niekto v jeho cele. Bez zvláštneho dôvodu by tam nemal nikto byť. Mal by vypočuť členov väzenskej stráže, ktorí mali službu na chodbe, kde sa nachádzala cela, a informovať sa o pravidelnom priebehu ich služby. Mal by vypočuť aj obhajca generála. Mal by si tiež pozrieť kamerový záznam z chodby, kde sa nachádzala cela z kritického dňa.

 

“Mŕtvola generála podliehala pitve. O pitve bol spísaný protokol, ktorý podpísal lekár, vedúci pitvy. Pri protokole sú fotografie tela mŕtveho. Z protokolu i z fotografií by malo byť zrejmé, či mal mŕtvy na tele iné rany alebo podliatiny a či ich nález súhlasí s výpoveďami svedkov. Či stopa na krku súhlasí s udanou príčinou smrti , “konštatoval.

 

V neposlednom rade zostáva vyšetriť motív. Ako Čarnogurský uvádza, Slovensko je malá krajina, má podľa jeho slov smiešnu armádu a malý medzinárodný vplyv. “Neexistuje dôvod, kvôli ktorému by ktokoľvek riskoval obvinenie z vraždy generála. Takmer. Existuje jediný dôvod. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, “uviedol.

 

Bývalý predseda vlády sa následne vrátil ku sledovanej kauze spomínaného novinára. Podľa jeho slov prokurátor obžaloval z objednávky vraždy Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovou, tých však súd po dokazovaní oslobodil. Hoci boli odsúdení strelci, tých označil Čarnogurský za “pešiakov”.

 

“Generál Lučanský sa dostal do konfliktu s vyšetrovateľom Juhásom, vyšetrovateľom vraždy Kuciaka a jeho snúbenice, pretože generál nepovažoval vyšetrovanie za dôkladné. Ak by mal generál pokojne len indície o hlbšom pozadí vraždy Kuciaka a snúbenice, bol by to motív na jeho odstránenie, “dodal.

Lučanský sa pokúsil obesiť v utorok 29. decembra vo svojej cele vo väznici v Prešove. Dozorcovia ho objavili pri podávaní večere a začali s okamžitou resuscitáciou. Následne bol prevezený do nemocnice, kde mu bola diagnostikovaná mozgová smrť. Nasledujúci deň v stredu zomrel.

Nebola to prvá príhoda s Lučanským vo väzení. Dňa. 10. decembra utrpel bývalý policajný prezident vo väzbe zranenie oka, ale generálny prokurátor Maroš Žilinka vylúčil, že išlo o pokus o samovraždu alebo útok, ako o tom spočiatku informovali niektoré médiá. Dotyčný mal len údajne nešťastne spadnúť na posteľ. S týmto vyhlásením prišiel niekoľko hodín pred tým, než Lučanského našli obeseného.

 

Expremiér a šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico  označil  Lučanského za politického väzňa. Z jeho smrti viní premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a liberálne médiá, ktoré vytvorili atmosféru nenávisti. Prezidentka Čaputová uviedla , že táto tragická udalosť nesmie slúžiť politickému nátlaku na ukončenie vyšetrovania káuz.

 

Lučanský čelil obvineniu z korupcie. Bol podozrivý z toho, že si na úplatkoch prišiel na 510 tisíc eur. Súd vzal Lučanského do väzby, pretože sa obával ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Lučanský všetky obvinenia popieral. S vyšetrovaním spolupracoval, dobrovoľne sa vrátil z Chorvátska a sám sa dostavil na políciu. Obvinený je aj Lučanského predchodca Tibor Gašpar.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov