.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vladimir Putin sa odmietol stretnúť s oligarchami

Rusko, 26. december 2020 (AM) – Na konci decembra sa každoročne koná tradičné stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s predstaviteľmi Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov (RSPP). V aktuálnom roku 2020 sa však táto udalosť nebude konať prvýkrát.


 

Bezpochyby to možno spájať so zmenou ruskej hospodárskej politiky, ku ktorej došlo okamžite po príchode novej vlády Mišustina-Belousova. Mimochodom, bol to Belousov, kto mal súkromné ​​spory s rovnakým RSPP. Pravidelne som o nich písal na svojom kanáli. Putinovo odmietnutie stretnutia s predstaviteľmi veľkých firiem nám dáva jednoznačné závery. Ale najskôr.

 

Ruský zväz priemyselníkov a podnikateľov (RSPP) je hlavným lobistom v krajine pre záujmy veľkého podnikania. Týka sa to samozrejme hlavne otázok poskytovania výhod, daňových stimulov pre iné formy štátnej podpory atď. Keď sa pokúsia uvaliť veľké, ale spravodlivé dane na veľké podniky, okamžite sa RSPP zapojí do takzvanej diskusie o týchto projektoch. Výsledkom je, že diskusie sa ťahajú mesiace a prijímanie zákonov sa stále odkladá.

Ako príklad môžeme uviesť situáciu v roku 2018, keď Andrej Belousov, ktorý bol vtedajším asistentom prezidenta, navrhol stiahnuť z mnohých podnikov v ťažobnom priemysle nadmerné zisky vo výške 500 miliárd rubľov. Podľa výpočtov Belousova veľké podniky tieto príjmy nezískali ako výsledok efektívneho riadenia, ale ako dôsledok rastu svetových cien prírodných zdrojov. Potom sa RSPP okamžite pridalo proti Belousovovmu plánu. Začala sa rozsiahla diskusia o tejto iniciatíve. Anton Siluanov, vtedajší prvý podpredseda vlády, sa namiesto podpory Belousova stiahol. Výsledkom bolo, že plán nebol prijatý.

 

Teraz, o dva roky neskôr, Belousov (už v postavení prvého podpredsedu vlády) presadil svoj plán pred dvoma rokmi. Tentokrát RSPP nedokázala nič urobiť. Navrhovaná diskusia o novom návrhu zákona tradične nenašla podporu vo vláde. Veľké podniky boli jednoducho informované o hotových veciach. Belousov poslal Antona Siluanova, aby vysvetlil podstatu nových daní.

 

V systéme štátneho kapitalizmu už RSPP ani iné podobné štruktúry už nehrajú takú významnú úlohu ako v liberálnom monetarizme. Stratili veľkú časť svojho vplyvu. Práve preto, že za všetky tieto roky RSPP nedokázalo zabezpečiť potrebný konštruktívny dialóg medzi štátom a veľkými podnikmi. RSPP sa mala byť pri rokovaniach sprostredkovateľom, a nie právnikom oligarchov. Z tohto dôvodu nie je RSPP osobitne potrebná.

 

Odmietnutie Vladimíra Putina stretnúť sa s predstaviteľmi RSPP to jasne naznačuje. Zároveň by som rád poznamenal, že medzi veľkými podnikmi je veľké množstvo národne orientovaných podnikateľov, ktorí nesledujú politiku predátorského kapitalizmu a snažia sa všetky svoje zisky odviesť mimo zahraničia, ale skutočne rozvíjajú skutočný sektor ekonomiky, investujú do modernizácie a technologickej obnovy podnikov.

Konstantin Dvinsky

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov