.
Aktuality, Letectvo,

V Rusku úspešne otestovali lietajúci bojový stroj pre výsadkárov

Rusko, 24.December 2020 (AM) – Nový ruský transportný bojový vrtuľník Mi-8AMTŠ potvrdil počas skúšok status lietajúceho bojového stroja pre výsadkárov.


“Skúšobný model  Mi-8AMTŠ-VN vykonal počas nedávnych testov streľbu riadenými raketami systému Ataka-VM na terče imitujúce obrnenú techniku nepriateľa. Streľby boli uznané za úspešné, “poznamenal zdroj ministerstva.

 

Vrtuľník použil tiež neriadené strely a kanóny v závesných kontajneroch. Vďaka zdokonalenej riadenej zbrani a zvýšenej životnosti sa “nový vrtuľník stal skutočne multifunkčným strojom pre vykonanie útočných, výsadkových a transportných úloh”. “Potvrdil fakticky svoje charakteristiky ako lietajúci bojový stroj výsadkárov,” dodal spolubesedníkom agentúry.

 

Ministerstvo obrany informovalo, že desať prvých Mi-8AMTŠ -VN dostanú brigády armádneho letectva, ktoré fungujú v rámci leteckých výsadkových vojsk.

 

V roku 2013 prehovoril o plánoch ohľadom vývoja tohto stroja vtedajší veliteľ výsadkových vojsk Vladimir Šamanov. Podľa jeho slov mal spojiť kvality ľahkého obrneného stroja a stredného vrtuľníka, a tiež byť viacúčelový. V širšom slova zmysle ide o vrtuľník schopný prepraviť výsadok a majúci príslušný pancier a zbrane, aby poskytol palebnú podporu výsadkárom, vrátane použitia vysoko presných riadených rakiet.

 

Letové skúšky Mi-8AMTŠ -VN sa začali tento rok v júli. Stroj bol vyvinutý v Milovej konštrukčnej kancelárii na základe vrtuľníkov série Mi-8/17 s ohľadom na skúsenosti z lokálnych konfliktov, najmä z použitia útočných a transportných vrtuľníkov v Sýrii. Vrtuľník má motor VK-2500-03, ktorý sa dobre osvedčil vo veľkých výškach a v horúcej klíme, a tiež zdokonalený rotor. Mi-8AMTŠ -VN je vybavený novým zameriavacím a navigačným zariadením, ktoré umožňuje jeho riadenie v zložitých poveternostných podmienkach a v noci.

 

Kabína nového vrtuľníka je chránená titánovým pancierom, dopravný priestor je pokrytý ľahkým aramidovým pancierom. Pancierované sú tiež najdôležitejšie agregáty vrtuľníka. Stroj má systém palubnej obrany, ktorý dokáže zničiť rakety s infračervenými a rádiolokačnými samonavádzacími hlavicami. To všetko zvyšuje životnosť vrtuľníka a kardinálne posilňuje ochranu posádky a výsadkárov.

 

Vrtuľník je vyzbrojený guľometmi a kanónmi v závesných kontajneroch, neriadenými raketami, bombami a systémom riadených raketových zbraní so zameriavacím rozhľadovým systémom, ktorý umožňuje bojovať s pozemnými a leteckými cieľmi. Dvoje dvere po bokoch a dodatočné otvory zaistia veľmi rýchly výsadok.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov