.
Aktuality, Pozemná technika,

Čo sa stalo, keď zo sovietskeho T-72 vypálili do Abramsu?

USA, 17.December 2020 (AM) – Väčšinou sa čitatelia asi stretajú so správami, že americký tank Abrams akoby prekonáva sovietsky T-72 vo všetkých parametroch.


 

Táto diskusia sa vedie od 90-tych rokov minulého storočia, až sa špecialisti USA jedného dňa rozhodli podporiť teóriu praxou a oba obrnence si otestovať. (Presný dátum testov sa nepodarilo nájsť, malo to byť vraj v predvečer milénia.)

 

Na experiment boli získane tri tanky T-72B. Jeden z nich bol rozobratý do poslednej skrutky, na druhom sa poprevážali kým ho obstrieľali a tretí mal vypáliť na Abrams.

 

Ako prvý bol predurčený „na odpis“ T-72B, na ktorý Abrams vypálil zo vzdialenosti 200 metrov trieštivo-trhavým nábojom a trafil mu čelo veže. Vo veži americká strela 72-ke nič nepoškodila, zvonka to bolo horšie. Odleteli jej zachytávače bahna, vážne bola poškodená palubná výbava a pásy, zničené boli zameriavače.

 

Ďalšia rana protipancierovým granátom mierila na trup. Granát sa od veže odrazil. No vzniknutý prúd črepín poškodil prívod navádzania a hydrauliku otáčavého mechanizmu. Zároveň sa rozhorel požiar, ktorý spálil polovicu bojovej časti.
Odvetná paľba T-72B na Abrams prezradila, že americký tank má menej odolnú ochranu, čo prinútilo špecialistov podrobne preštudovať zloženie panciera sovietskej výroby.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov