.
Aktuality, História, Námorníctvo,

Piri Reis: Admirál a génius osmanskej kartografie

Turecko, 14.December 2020 (AM) – Reisovo geniálne geografické mapové dielo sa stratilo na niekoľko storočí, až kým nebola objavená jeho časť v roku 1929, čo naznačuje, že veda o mapovaní v Osmanskej ríši 16. storočia bola omnoho v predstihu.


 

Pre každého historika zaujímajúceho sa o kartografiu je život osmanského admirála Piriho Reisa pútavou štúdiou ľudského génia. Vyštudovaný polymatik využil svoje mimoriadne matematické schopnosti na to, aby v roku 1513 vytvoril mimoriadne presnú mapu sveta, čím otvoril nové cesty a ciele námorníkom, obchodníkom a pirátom.

 

.

 

Reis bol podľa historikov prvým kartografom, ktorý podal presný popis Ameriky spolu s hlbokým pohľadom na oboplávanie Afriky, keď svoju prácu predstavoval osmanskému sultánovi Selimovi I.

 

Celé Reisovo dielo sa nanešťastie stratilo v histórii, väčšinou kvôli ľudskej nedbalosti. Ale o štyri storočia neskôr, keď sa časť jeho mapy sveta našla v knižnici istanbulského paláca Topkapi v roku 1929, rýchlo vyvolala nesmierny záujem popredných kartografov sveta.

 

.

 

V nasledujúcich desaťročiach vedci a akademici vybudovali množstvo práce na Reisových kartografických technikách, ktoré im umožnili rôzne, ale významné interpretácie navigácie.

 

Príspevok Reisa v otázkach námorného mapovania bol rozhodujúci v 16. storočí, v ére neporaziteľnej osmanskej námornej zdatnosti, najmä za vlády sultána Mehmeda II., Tiež známeho ako Mehmed Dobyvateľ, a Sulejmana Veľkolepého.

 

.

 

Práve za vlády Mehmeda začala námorná nadvláda mocných benátskych síl blednúť pred nezdolným osmanským námorníctvom. Ustupujúci vplyv benátskeho námorníctva nakoniec zanechal mocenské vákuum na západe Stredozemného mora, ktoré zaplnilo španielske a portugalské námorníctvo.

 

Reis sa narodil na polostrove Gallipoli v severozápadnom Turecku a jeho pôvodné meno bolo Hajji Ahmed Muhiddin Piri. Od tínedžerských rokov ho fascinovalo učiť sa navigovať po moriach. Slávny osmanský historik Semseddin Ahmed, tiež známy ako Kemalpasazade, kedysi povedal, že Reis „vyrastal vo vode ako krokodíly v Gallipoli“.

 

.

 

Predtým, ako dosiahol námornícke majstrovstvo, strávil Reis veľkú časť svojej mladosti pod krídlami svojho strýka Kemala Reisa, známeho námorníka. Dvojica strýko-synovec spolu bojovala v mnohých námorných bitkách a slúžila aj pod ctihodným osmanským admirálom Barbarosom Hayreddinom Pasom.

 

Reis sa zúčastnil dlhých namáhavých bojov proti španielskym, janovským a benátskym námorníctvam, vrátane prvej bitky pri Lepante (bitka pri Zonchiu) v roku 1499 a druhej bitky pri Lepante (bitka pri Modone) v roku 1500. Nakoniec viedol osmanskú flotilu bojujúcu proti Portugalcom v Červenom mori a Indickom oceáne.

 

.

 

Jeho strýko Kemal Reis skonal v roku 1511 a Reis sa vrátil do Gallipoli, aby v roku 1513 vytvoril jednu z najpresnejších svetových máp. Bolo to obdobie, keď osmanskí sultáni nabádali svojich námorníkov, aby stavali na vedách o kartografii a zapamätali si podrobne geografiu regiónov, ktoré preskúmali, aby ich merania mohli minimalizovať chyby v správach o trasách.

 

Reis sa držal tejto rady a napísal Kitab-i-Bahriye (Kniha navigácie), v ktorej priblížil svoje postrehy a skúsenosti z námornej dopravy. Jeho mapa v portugalskom štýle označila miesta na Zemi, ktoré boli objavené storočia po ňom. Prinášal podrobné a značne presné vyobrazenia pobrežných línií a ostrovov sveta a vytvoril kruhovú mapu navrhnutú v hypotetickom strede s bohatou rozmanitosťou ilustrácií. Mapa tiež predstavovala najskorší kartografický záznam Kolumbových oceánskych plavieb – vďaka kvalite sa ráta medzi najskoršie diela zobrazujúce Terra Australis a tiež prvú mapu zobrazujúcu jej jedinečnú faunu.

 

Jednou z najpozoruhodnejších funkcií je, že podrobnosti sú podobné tým, ktoré sú zobrazené iba na leteckých snímkach. Tento najzaujímavejší prvok možno nájsť v zobrazení antarktického pobrežia Piriho Reisa , ktorým sa podobajú iba moderné technické mapy zobrazujúce stav pred vývojom určitých ľadovcov. Znamená to, že niektoré zdroje Piriho Reisa obsahovali mapy vypracované spred doby ľadovej.

 

Jeho expedície do Egejského, Jadranského, Talianskeho, Francúzskeho, Španielskeho a Tuniského prístavu v rôznych časoch poskytli Reisovi informácie z prvej ruky o geografii Egejského a Stredozemného mora. Vo svojej knihe to využil a poskytol podrobné geografické a námorné informácie o týchto miestach okrem Peloponézskeho súostrovia, pobrežia Jadranského mora, Benátok a Kanárskych ostrovov. Kitab-í Bahriye bol napísaný v rokoch 1521-1525. Kópie knihy sú k dispozícii v súkromných a verejných knižniciach v Istanbule, Berlíne, Drážďanoch, Bologni, Paríži, Viedni a Londýne.

 

Veľkovezír Ibrahim Paša od Sulejmana Veľkolepého požadoval čistú kópiu súboru „Kitab-i-Bahriye“, ktorý dokončil Piri Reis v roku 1521. Bol predstavený sultánovi počas jeho expedície do Egypta v roku 1524. Druhý text predložený sultánovi Ibrahimovi Pašovi v roku 1526, ako báseň ho upravil Seyyid Muradi.

 

Piri Reis zobrazoval každý prístav po jednom a svoju knihu zdobil obrázkami významných budov, ktoré sa v nich nachádzajú. Ukázal tiež plytké oblasti, pláže, bezpečné prístavy, útesy, vodné zdroje a osady. Na jeho mapách vyniká jedinečnosť vo farbách aj štýle. V kópii predloženej sultánovi sa nachádza 290 máp stredomorského a egejského mora. V nasledujúcich obdobiach námorníci knihu doplnili a ďalej ju rozširovali.

 

Neskôr v rokoch 1528-29 navrhol a nakreslil svoju druhú mapu sveta. Záhada obklopuje jeho dlhé mlčanie od roku 1528 do jeho opätovného objavenia sa v polovici 16. storočia ako kapitána osmanskej flotily v Červenom mori a Indickom oceáne.

 

Reisove mapy prezentujú svet z vtáčej perspektívy a s farebnou neviazanosťou. Aj keď väčšina jeho diel zmizla kvôli rokom zanedbávania, jeho malé fragmenty svedčia o tom, že bol najrozhľadenejším a matematicky najnadanejším kartografom, ktorý videl svet s takou jasnosťou, že sa jeho dielo stalo referenciou pre budúce štúdium v ​​oblasti námorníckej vedy.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov