.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Vedia občania, že sa na nich môže vzťahovať branná povinnosť?

 


Česko, 5.December 2020 (AM, MOČR) – V novembri dostalo české Ministerstvo obrany od agentúry STEM / MARK výsledky bleskového prieskumu verejnej mienky k tematike prípravy občanov na obranu štátu. Cieľom bolo zistiť, ako sú občania Českej republiky informovaní o príprave na obranu štátu, ich názory na spôsob vykonávania tejto prípravy v mieri a ochotu sa v prípade potreby obrany štátu aktívne zúčastňovať. Cieľovou skupinou boli obyvatelia vo veku nad 15 rokov. Na otázky prieskumu zodpovedala reprezentatívna vzorka populácie podľa pohlavia, veku, najvyššieho dosiahnutého vzdelania, kraja a veľkosti obce bydliska. Prieskum prebehol v čase od 11. do 16. novembra 2020.

Výsledky prieskumu potvrdili už skôr zistené dáta získané jednak vlastným kontinuálnym prieskumom MO, jednak zo zdrojov iných rezortov. Všetky boli následne zapracované do vládou schválenej Koncepcie pokos 2019-2024. Ďalšie prieskum verejnej mienky na túto tému plánuje rezort realizovať zhruba za dva roky.

Informujeme verejnosť cestou dokumentov, edukatívnych súťaží i mobilných aplikácií

Zvýšenie informovanosti v oblastiach, ktorým sa prieskum venoval, už Ministerstvo obrany rieši, a to najmä cestou praktickej realizácie tejto koncepcie a aktivít, ktoré z nej vyplývajú. Ide napríklad o distribúciu informačných a edukatívnych dokumentov, organizovanie vedomostných alebo kreatívnych súťaží, či už príležitostne alebo v dlhodobom formáte, využívanie moderných technológií a nástrojov (tento rok sme napríklad začali proces obstarania mobilnej aplikácie) a populárnych kartových či doskových hier. Ďalej ide o spracovanie širšie využiteľného rámca pre strategickú komunikáciu (bol dokončený tento rok a distribuovaný adresátom podľa koncepcie). V neposlednom rade sem patrí aj dobre známa prezentácia na verejnosti, ktorých súčasťou sú stánky POKOS.

Dôležitý je tiež návrh novely zákona č. 222/1999 Zb. O zabezpečovaní obrany Českej republiky, ktorý bol v júni 2020 schválený vládou a predložený poslaneckej snemovni. Zaoberá sa totiž, okrem iného, ​​zlepšením informovanosti občanov o možnostiach ich zapojenia do prípravy na obranu štátu a podpore tejto prípravy v mieri.

Prieskumy verejnej mienky sú pravidelné

Prieskumy verejnej mienky zadáva pravidelne odbor komunikácie Ministerstva obrany s cieľom zistiť postoje a informovanosť verejnosti o dôležitých témach z oblasti bezpečnosti a obrany.

Ministerstvo považuje za dôležité, aby malo ako podklad svojho rozhodovania a tvorbu strategických dokumentov k dispozícii názory verejnosti. Preto sa od roku 1996 zadávajú jednak prieskumy kontinuálne, ktorých základom je batéria otázok týkajúcich sa napríklad toho, či sa ľudia cítia v Českej republike bezpečne, akú majú dôveru v českú armádu alebo aký majú názor na pôsobenie českých vojakov v zahraničných operáciách či členstvo v NATO. V každom roku je batéria z cca 15% obohatená o aktuálne témy. Bleskové prieskumy sa potom vždy zadávajú priamo na jednu konkrétne aktuálnu tému. V súčasnej dobe je ním napríklad modernizácia armády. Výsledky prieskumov potom slúžia jednak odboru komunikácie ako podpora pre plánovanie komunikácie s verejnosťou a médiami, a jednak ako dôležitý zdroj “tvrdých údajov” pre odborné strategické a plánovacie pracoviská rezortu obrany.

.

Nižšie uvádzame výsledky prieskumu u vybraných otázok:

Obrázok 1: Viete, že sa branná povinnosť vzťahuje na všetkých občanov republiky vo veku 18 až 60 rokov, mužov aj ženy?

Celkom 53% respondentov vie, že sa branná povinnosť vzťahuje na všetkých občanov vo veku 18 až 60 rokov bez rozdielu pohlavia. Necelá polovica ľudí o tejto povinnosti informovaná nie je. Väčšia informovanosť panuje medzi mužmi (67%), zatiaľ čo medzi ženami je výrazne nižšia (iba 39%). Vzdelanosť v tomto ohľade nehrá žiadnu úlohu – miera informovanosti je u ľudí bez maturity približne rovnaká ako u vysokoškolsky vzdelaných.

.

Obrázok 2: Mali by sa podľa Vášho názoru v prípade vojenského napadnutia na obrane štátu vedľa profesionálnych vojakov podieľať aj ostatní občania Českej republiky?

Podľa dvoch tretín respondentov by sa mali v prípade vojenského napadnutia na obrane štátu podieľať nielen profesionálni vojaci, ale aj ostatní občania Českej republiky. Iba 6% oslovených si rozhodne nemyslí, že by sa mali bežní občania na obrane štátu v prípade vojenského napadnutia podieľať.

.

Obrázok 3: Bol / a by ste ochotný / a sa aktívne zapojiť do prípadnej obrany Českej republiky v prípade vojenského napadnutia?

Približne polovica Čechov (51%) deklaruje ochotu zapojiť sa do obrany Českej republiky v prípade vojenského napadnutia. Tento podiel je výrazne vyššia u mužov (64%) ako u žien (38%).

.

Obrázok 4: Mal by stáť okrem vzdelávania na školách zabezpečovať systematickú prípravu občanov na obranu štátu v mieri aj iným spôsobom?

Školy nie sú podľa väčšiny ľudí jediným miestom, kde by mala príprava občanov na obranu štátu prebiehať. Systematickú prípravu by mal štát zabezpečiť podľa 7 z 10 Čechov aj mimo klasické vzdelávanie na školách, napríklad cestou rôznych odborných školení (22%), povinného alebo dobrovoľného praktického výcviku (19%), rozšírenej výučby brannej výchovy v škole (17%) alebo informačnej kampane na internete, v televízii a pod. (16%). Návrat základnej vojenskej služby zmienilo v odlišných podobách celkom 11% opýtaných, premenná bola najmä jej dĺžka.

.

Obrázok 5: Akým iným spôsobom by mal štát zabezpečovať systematickú prípravu k obrane štátu?

K najčastejším spôsobom, ako by mala byť podľa respondentov zabezpečovaná systematický príprava občanov na obranu štátu, mimo klasické školské vzdelávanie, sa radia rôzne odborné školenia (22%), povinný či dobrovoľný praktický výcvik (19%), rozšírená výučba brannej výchovy v škole ako tomu bolo predtým (17%) alebo informačné / osvetové kampane na internete, v televízii a pod. (16%).

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov