.
Aktuality, Námorníctvo,

S nárastom napätia v Iráne dostáva Izrael svoju najvyspelejšiu vojnovú loď

Izrael, 4.December 2020 (AM) – Izraelská armáda prijala v stredu svoju najvyspelejšiu vojnovú loď a označila plavidlo nemeckej výroby ako hrádzu pre zraniteľné stredomorské plynové plošiny, pretože napätie v Teheráne stúpa po atentáte na popredného iránskeho jadrového vedca.


 

Korveta Saar-6, ktorá zakotvila v prístave Haifa, a tri rovnaké modely, ktoré majú nasledovať budúci rok, zvýšia počet raketových člnov nasadených izraelským námorníctvom na 15. Hoci malé, ale schopné vykonávať misie v Červenom mori a zálive.

 

.

 

Izrael chce tiež chrániť pobrežné polia zemného plynu v blízkosti Libanonu, starého nepriateľa, s ktorým doteraz vedie bezvýsledné rozhovory o námorných hraniciach sprostredkované USA.

 

“Vítaný objav plynových polí pri izraelskom pobreží si vyžiadal vytvorenie plánu, ktorý poskytne ochranu,” uviedol na slávnostnom ceremoniáli v prístave izraelský prezident Reuven Rivlin. Námorníctvo vidí hrozbu pre plynové plošiny od libanonských partizánov Hizballáhu podporovaných Iránom, najmä potom, čo sa Teherán zaviazal k odvetným opatreniam za piatkové zabitie jadrového vedca Mohsena Fachrizadeha, z ktorého obvinil Izraela.

 

“Iránci hľadajú podobné „ prestížne “ciele, ako sú tieto, ktoré by zasiahli s nízkymi obeťami, čo znamená – dúfajú – v menšiu šancu na eskaláciu,“ uviedol izraelský bezpečnostný úrad pre agentúru Reuters. “Otázkou je, či by Hizballáh teraz udrel.”

 

Aj keď Hizballáh už predtým ropné plošiny ohrozoval,  Bejrút vyzval „všetky strany“, aby prejavili zdržanlivosť. Izrael nepotvrdil, ani nevyvrátil zodpovednosť za atentát.

 

Na rozdiel od predchádzajúcich modelov izraelských raketových člnov bude Saar-6 vybavený elektronickými protiopatreniami proti riadeným strelám, ktoré majú plochú trajektóriu, a námornou verziou systému Iron Dome na zostreľovanie rakiet krátkeho doletu. Podľa vysokého námorného dôstojníka ide o preventívne opatrenia proti sovietskym raketám Yakhont a raketám iránskej výroby Khalij Fars, o ktorých Izrael verí, že sú vo výzbroji Hizballáhu.

 

Hlavná korveta projektu Saar 6, ktorá bola v Nemecku postavená pre izraelské námorníctvo, zahájila námorné skúšky v marci tohto roku. V roku 2015 bola podpísaná medzivládna dohoda o výstavbe štyroch korveit Saar 6 v Nemecku. Podľa dohody sa v nemeckých lodeniciach stavajú iba samotné lode a Izrael bude nezávisle inštalovať zbrojné a elektronické vybavenie.

 

.

 

Vedúcu loď série začali stavať 14. mája 2019 v nemeckých námorných lodeníciach v meste Kiel. Korvety projektu Saar 6 boli vyvinuté na základe nemeckého projektu MEKO A100 (variácie pre nemecké námorníctvo projektu K130). Celkový výtlak korvety projektu Saar 6 bude 1900 ton, loď je 92 metrov dlhá, šíroká 13,5 metra a má ponor viac ako 4 metre, posádku tvorí okolo 70 osôb.

 

.

Korvety tohto projektu sa vyznačujú pomerne silnou protilietadlovou a protiraketovou výzbrojou pre loď tejto veľkosti.  Hlavňovú výzbroj bude tvoriť 76mm kanón OTO Melara Super Rapid vo veži na prove a dva 25mm kanóny v zbraňových staniciach Rafael Typhoon. Ďalej ponesú 32 vertikálnych vypúšťacích síl pre protilietadlové riadené strely Barak 8. K ničeniu ponoriek poslúžia dva trojhlavňové 324mm torpédomety pre protiponorkové torpéda Raytheon Mk 54. Na zadnej časti bude pristávacia plocha a hangár pre protiponorkový vrtuľník Sikorsky SH-60 Seahawk.  Základom lodných elektronických zbraní bude multifunkčný radarový systém IAI EL / M-2248 MF-STAR.

Milan Novický

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov