.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf NATO Stoltenberg a bývalá tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psaki „fajčia to isté svinstvo“

Rusko, 3.December 2020 (AM) – Známa ruská novinárka Julia Viťazevová vysvetlila, ako sa Rusku podarilo „obkľúčiť“ NATO. Uviedla, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg jednoducho nemal na škole zemepis.


 

Stoltenberg pred videokonferenciou ministrov zahraničných vecí NATO predniesol neočakávané vyhlásenie. Zdôraznil, že Rusko modernizuje svoj jadrový potenciál a „buduje vojenskú moc okolo Aliancie“. Šéf NATO tiež vyjadril znepokojenie nad posilňovaním pozícií Ruska v Náhornom Karabachu, Bielorusku a v Čiernom mori.

 

Slová šéfa západného vojenského bloku o Rusku „obklopujúcom“ NATO zmiatli ruských novinárov a blogerov. Telegram „Radio hanba“ naznačil, že Stoltenberg a bývalá tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psaki „fajčia to isté svinstvo“. A Viťazevová naznačila, že šéf NATO je v geografii jednoducho zlý.

 

Prečo je to všetko nezmysel? Možno len nemali v škole geografiu? Mimochodom, ani v našich stredných školách to nie je. Takže v budúcnosti tu môžeme tiež mať takéto postavy, – poznamenala.

 

.

Pripomeňme, že Moskva opakovane vyjadrila znepokojenie nad postupom síl NATO k ruským hraniciam. Severoatlantická aliancia sa po vypuknutí občianskej vojny na Donbase, ktorá viedla k ukrajinskému puču v roku 2014, vydala na cestu posilnenia svojich pozícií vo východnej Európe. Ruská strana poznamenala, že NATO používa „ruskú hrozbu“ iba ako zámienku na posilnenie svojej vojenskej prítomnosti, ako aj na zvýšenie už aj tak nafúknutých vojenských rozpočtov.

 

Pentagon nepoľavuje v tlaku, chce vytvoriť stálu mechanizovanú brigádu pri hraniciach Ruska

Washington skúma možnosť prítomnosti mechanizovanej brigády pri hraniciach Ruska nie na rotačnom, ale na stálom základe, vyhlásil v októbri minister obrany USA Mark Esper. Východiskovým bodom sa stalo podpísanie dohody o obrannej spolupráci s Poľskom a tiež nedávne stretnutia s ministrami obrany Rumunska a Bulharska.

“Existuje reálna možnosť zachovať 2. motorizovanú brigádu na prednej línii v niektorej z týchto krajín na dlhodobom základe,” zdôraznil Esper.

 

V júli v USA oznámili stiahnutie časti amerických vojsk z Nemecka s nasledujúcim rozmiestnením v iných európskych krajinách. V Pentagone vyhlásili, že sa uvažuje o ich dislokácii východnejšie, bližšie k ruským hraniciam.

Esper včera oznámil tiež dve iniciatívy zamerané na zadržiavanie Ruska a Číny. Vo svojom prejave vo Washingtone Esper povedal, že prvá iniciatíva sa bude týkať upevňovania spojeneckých vzťahov a druhá modernizácie obchodu so zbraňami. USA majú podľa jeho názoru konkurovať obrannému priemyslu Číny a Ruska a “nedovoliť, aby dostávali podiely na trhu” v tretích krajinách. Esper vyhlásil, že ruské a čínske štátne spoločnosti reagujú často na požiadavky odberateľov rýchlejšie než americké.

 

“Podľa toho, ako pracujú Peking a Moskva na rozširovaní svojho podielu na trhu so zbraňami, lákajú iné krajiny do svojich bezpečnostných sietí, maria úsilie USA na rozvoj vlastných vzťahov (s partnermi) a komplikujú budúce operatívne možnosti (pre USA),” vyhlásil Esper . Sľúbil, že sformuluje strategickejší “prístup Pentagonu k spolupráci s americkými výrobcami zbraní.

 

Ruský armádny predstaviteľ už v júni obvinil USA a ich spojencov v Severoatlantickej aliancii (NATO) z „provokatívnych“ vojenských cvičení blízko ruských hraníc. Generálplukovník Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády uviedol, že v tejto veci poslalo Rusko NATO formálny list, v ktorom navrhlo znížiť vzájomné vojenské aktivity na obdobie pandémie nového koronavírusu, ale aliancia nespolupracovala. Napriek tomu sa však Rusko podľa jeho slov rozhodlo tento rok nevykonávať žiadne vojenské cvičenia pri hraniciach s členskými krajinami NATO. Rudskoj konkrétne menoval nedávne manévre NATO v Barentsovom mori, ktoré podľa neho napodobňovali útoky na ruskom území a zachytávanie ruských medzikontinentálnych balistických rakiet. Podľa neho to boli prvé takéto cvičenia aliancie od studenej vojny.

 

Predstaviteľ z generálneho štábu zároveň poukázal na zvýšený počet letov strategických bombardérov pri ruských hraniciach počas minulého mesiaca, pričom vraj vôbec prvý prelet nad Ukrajinou prinútil Rusko, aby mala vzdušnú obranu v pohotovosti a pripravené stíhačky.

Michal Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov