Pancir-S.
Aktuality, Pozemná technika,

Rostec: Vyvíjame nový univerzálny protilietadlový raketový komplex krátkeho doletu

Rusko, 3.December 2020 (AM) – V Rusku bude vyvinutý nový univerzálny protilietadlový raketový komplex krátkeho doletu schopný ničiť ciele akéhokoľvek typu, vyhlásil v priemyselný riaditeľ zbrojného komplexu štátnej korporácie Rostec Bekchan Ozdojev.


 

“Chceme vyvinúť univerzálny protilietadlový komplex krátkeho doletu, ktorý bude mať kombinovanú výzbroj. Táto výzbroj má byť schopná zasahovať ciele všetkých typov, vrátane pozemných, “povedal.

Podľa jeho slov sa stal jedným z prvých výsledkov realizácie tejto koncepcie protilietadlový raketový a delový komplex Pancir-S.

“Jeho popularita a svetové uznanie svedčí o tom, že postupujeme správnym smerom. Svoje bojové možnosti potvrdil v reálnych bojových podmienkach v Sýrii. Bojové použitie nám poskytlo neoceniteľné skúsenosti, ktoré pomôžu v ďalšej práci, “zdôraznil.

Protilietadlový raketový komplex Pancir-S môže viesť mierenú streľbu na lietadlá, vrtuľníky, rakety s plochou dráhou letu a bezpilotné lietadlá v podmienkach prirodzených a umelých porúch, zasahovať vzdušné ciele na vzdialenosť až 20 kilometrov a vo výškach až 15 kilometrov.

 

Ruský Pancir sa po Sýrii zmodernizoval, aby mohol zasahovať aj bezpilotné lietadlá

Vylepšená exportná verzia raketového a delostreleckého systému protivzdušnej obrany Pancir-S1M získala schopnosť účinne zasiahnuť všetky typy bezpilotných lietadiel. Inovácia bola vykonaná na základe skúseností získaných počas bojov v Sýrii.

 

So zavedením novej rakety sa rozsah systému zvýšil na 30 kilometrov a bude mať dva typy rakiet – s krátkym a dlhším doletom. Nový systém je určený pre zahraničné trhy. Panc-S1M je v záverečnej fáze predbežných testov na jednom z testovacích miest v Rusku, väčšina predbežných skúšok sa už uskutočnila.

 

Teroristi v Sýrii urobili niekoľko pokusov zaútočiť na ruskú leteckú základňu Hmeymim s provizórnymi bezpilotnými lietadlami a bombardovať ju raketami. Základňa je chránená systémom Pancir-S1 (základná verzia). Ministerstvo obrany RF tvrdí, že systém preukázal svoju vysokú účinnosť v boji proti takýmto hrozbám.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov