Harold Adrian Russell Philby
Aktuality, História,

Ako Kim Philby ľahko klamal MI-6

Veľké Británia, 30. novembra (AM) – „Kim Philby, dvojaký agent, ktorého vlastizrada na prospech ZSSR stále omračuje Britov, sa v roku 1981 nechal počuť, ako ľahko sa dala oklamať MI-6.


 

Philby, ktorý žil v Moskve od roku 1963 až do smrti v roku 1988 (zomrel vo veku 76 rokov), predniesol túto lekciu pre Stasi v Berlíne v angličtine. Prítomných poslucháčov oslovoval pojmom „drahí súdruhovia“. Vraj najlepšia rada, ktorú im poskytol, bola:

„Všetko odmietajte, dokonca aj vtedy, ak vám ako agentovi ukážu vlastnoručne podpísaný dokument“. V takých prípadoch treba tvrdiť, že ide o podfuk.

 

Londýn odtajnil správu o úlohe tajných služieb Mi-6 a CIA pri puči v Iráne v roku 1953

 

„V mojej situácii som si musel zachovať chladnú hlavu“, konštatoval a s úsmevom dodal: „Moja rada: povedzte vaším agentom, aby sa nikdy nepriznávali!“.

 

Kim Philby sa v skutočnosti menuje – Harold Adrian Russell Philby, a Kimom ho nazvali kvôli tomu, že vyrástol v Indii a na počesť mladého rozviedčika z Kiplingovho románu „Kim“. Zverbovaný bol počas štúdií na Cambridge.

 

V roku 1962 ho odhalili ako dvojitého agenta, no v Bejrúte sa mu podarilo ujsť spod pozorovania a v januári 1963 sa objavil v Moskve. Utiecť mu vraj pomohla nekompetentnosť britskej rozviedky. Agent, ktorý ho sledoval, totiž neodolal zalyžovať si keď v Bejrúte napadol sneh.

 

Škandál americkej rozviedky: NSA odpočúvala obranné podniky v Dánsku a Švédsku

 

V roku 1965 bol Kim Philby povýšený do hodnosti generála KGB a vyznamenaný Radom Červenej zástavy.

„Nie bez úsmevu rozprával svojím poslucháčom zo Stasi ako mu sovietski nadriadení určovali aby sa stal šéfom antisovietskeho oddelenia MI-6 a aby odstránil svojho šéfa Felixa Cowgilla“, píše autor:

„Opýtal som sa: Navrhujete mi aby som ho zastrelil?“, opýtal sa Philby.

„Získajúc povolenie na odstránenie byrokratickými metódami, zorganizoval zhodenie svojho šéfa“, napísal americký list. „No nepočúvajte to, dodal sucho (Philby) a vyvolal vlnu smiechu poslucháčov“.

 

„Bola to špinavá historka, – povedal Philby. Jeho zrada spôsobila smrť stovák ľudí. – Lenže, niekedy si naša práca vyžaduje kvôli úspechu aj zašpinenie vlastných rúk“, uviedol autor pre The New York Times.

Vladimír Mikunda podľa zahraničnej tlače

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov