foto: bulvar.cz
Aktuality, Bezpečnosť,

Prezident Zeman podporil Česko – Nemeckú zbrojársku kooperáciu

Karol Jerguš


Česko, 28. november 2020 (AM) – Spoločnosti Rheinmetall a Czechoslovak Group a.s. podpísali Memorandum o porozumení v oblasti taktických vojenských vozidiel. K podpisu došlo na Pražskom hrade za prítomnosti prezidenta Českej republiky Miloša Zemana.

V rámci tohto nového strategického partnerstva chcú obe spoločnosti umožniť transfer obranných technológií medzi Nemeckom a Českou republikou za účelom realizácie projektov v štátoch Vyšehradskej skupiny a v ďalších krajinách. CSG, ktorá je kľúčovým českým priemyselným a obchodným partnerom spoločnosti Rheinmetall, bude pôsobiť ako partner v projektoch Rheinmetall spolu s desiatkami ďalších českých spoločností pôsobiacich v obrannom priemysle, ktoré sú zapojené do dodávateľského reťazca Rheinmetallu.

V priemyselnej zóne výrobcu nákladných vozidiel Tatra so sídlom v Kopřivnici v Moravskosliezskom kraji má vzniknúť spoločný podnik. Novozaložená spoločnosť, ktorá bude spoločným podnikom spoločností CSG a Rheinmetall Landsysteme, bude mať vo svojom názve prestížnu, medzinárodne známu značku Tatra.

Po dôkladnej analýze českého priemyslu si spoločnosť Rheinmetall vybrala skupinu CSG ako svojho hlavného priemyselného partnera v Českej republike, a to najmä s prihliadnutím na jej skúsenosti, schopnosti a aktívnu výrobu špeciálnych technológií pozemných systémov. CSG bude schopná rýchlo a efektívne spolupracovať s Rheinmetallom, najmä vďaka svojej schopnosti previesť výrobu od zahraničných dodávateľov, vyvíjať nové varianty vozidiel a získavať exportné projekty.

CSG víta strategickú spoluprácu s Rheinmetall, popredným nemeckým dodávateľom obranných systémov. Spoločný podnik znamená, že vynikajúce vzťahy medzi Českou republikou a Nemeckom sa rozšíria aj do odvetvia strategického významu. V Moravskosliezskom kraji tak vznikne nová strategická spoločnosť, ktorá nebude len jednoduchým montážnym závodom, ale hlavne vývojárom a výrobcom moderných obranných technológií. Vo výsledku český obranný priemysel rozšíri svoje schopnosti v oblasti systémov pásových vozidiel. Spoločný podnik a nadväzujúci dodávateľský reťazec vytvorí v českom priemysle nové kvalifikované pracovné miesta.

Na spoluprácu s Rheinmetall sa tešíme a veríme, že sa predstavuje významný míľnik v modernizácii ozbrojených síl a domáceho priemyslu v Českej republike,“ uviedol Michal Strnad, majiteľ Czechoslovak Group a.s.. „Existuje tu veľký potenciál na to, aby sa Czechoslovak Group a.s. stala v súvislosti s programom výmeny a modernizácie bojových systémov partnerom spoločnosti Rheinmetall nielen pre Českú republiku, ale aj pre ďalšie krajiny.“

Pre Rheinmetall je to kľúčový vzťah,“ povedal Armin Papperger, výkonný riaditeľ Rheinmetall. „Táto príležitosť nám umožní začleniť Czechoslovak Group a.s. do nášho existujúceho globálneho dodávateľského reťazca pre široké spektrum obranných produktov Rheinmetall.“

Rheinmetall vyvíja, vyrába a úspešne dodáva moderné obranné technológie do celého sveta v nemeckej kvalite a s vynikajúcim pomerom ceny a výkonu. Český obranný priemysel a ľudia, ktorí v ňom pracujú, majú vynikajúce schopnosti, a preto je pre Rheinmetall prirodzeným partnerom. Toto partnerstvo nezávisí len na domácich projektoch a zmluvách, ale má dlhodobý potenciál. Rheinmetall získal veľké objednávky z celého sveta a jeho výrobné kapacity sú vyťažené – aj to je jedným z dôvodov, prečo spoločnosť potrebuje kvalitného českého dodávateľa.

Rheinmetall potrebuje v Českej republike partnera, ktorý je silnou súkromnou priemyselnou holdingovou spoločnosťou s preukázanou schopnosťou vyvíjať a vyrábať produkty obrannej techniky a tiež so schopnosťou pôsobiť na medzinárodnej úrovni. Úloha CSG v domácom obrannom priemysle je jedinečná vďaka existujúcim partnerstvám s poprednými korporáciami zahraničného obranného priemyslu a tiež vďaka prepracovanému českému dodávateľskému reťazcu, ktorý je zložený zo súkromných spoločností a štátnych podnikov. CSG tak dokáže zabezpečiť, aby podiel českej produkcie v moderných pozemných systémoch presiahol 60 percent. Rheinmetall a CSG sú pripravené investovať do spoločného podniku s cieľom vytvorenia výrobných kapacít a vývoja nových technológií.

Prvou úlohou spoločného podniku je presun výroby skupín a podskupín pozemných technológií v projektoch, na ktorých Rheinmetall v súčasnosti pracuje. Projekt môže fungovať a byť obojstranne výhodný aj bez domácich objednávok. Na druhej strane sú domáce objednávky dôležitým impulzom pre rozvoj projektu aj pre exportné projekty v rámci krajín V4 a ďalších trhov.

Spolupráca CSG a Rheinmetall vo forme spoločného podniku predstavuje skutočný prevod výroby a know-how s vysokou pridanou hodnotou a vysokým multiplikačným efektom pre celú českú ekonomiku. Nejde o virtuálne percento českého podielu na obranných zákazkách, ale o projekt, ktorý bude skutočne vidieť a ktorý bude dlhodobý a stabilný.

O skupine CZECHOSLOVAK GROUP

CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) je holdingová spoločnosť rozvíjajúca tradíciu československého priemyslu. Podporuje rozvoj tradičných českých a slovenských spoločností pôsobiacich v obrannom a civilnom priemysle a obchode. V roku 2019 dosiahli spoločnosti CSG tržby vo výške prekračujúcej 28,5 miliárd eur a zamestnávali viac ako 8200 ľudí. Hlavnými odvetviami CSG sú strojárstvo, automobilový priemysel, železnice, letecký a obranný priemysel. Produkty CSG sú prítomné na všetkých kontinentoch vďaka silnej proexportnej orientácii spoločnosti.

O spoločnosti Rheinmetall: Globálny technologický líder v oblasti bezpečnosti a mobility

Verejne obchodovaná spoločnosť Rheinmetall AG so sídlom v Düsseldorfe je technologický koncern zameraný na dva imperatívy modernej doby – mobilitu a bezpečnosť. Skupina po celom svete zamestnáva približne 30 000 zamestnancov a jej ročné tržby v minulom roku presiahli 6 miliárd eur.

Jej divízia obrany pokrýva širokú škálu možností pre moderné pozemné sily: prieskum, velenie a riadenie, taktickú mobilitu, kinetiku a ochranu síl. Rheinmetall je jedným z popredných svetových výrobcov logistických a taktických vozidiel. Po celom svete je meno Rheinmetall synonymom robustných vojenských nákladných vozidiel a špičkových kolesových a pásových bojových vozidiel.

Jednou z hlavných predností spoločnosti Rheinmetall je jej schopnosť fungovať ako hlavný dodávateľ a dodávať samostatné riešenia, ale aj komplexné systémové riešenia. Skupina úzko spolupracuje s ďalšími spoločnosťami v Nemecku i v zahraničí.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov