TU-160
Aktuality, Letectvo,

Baijiahao (Čína): nová hrozba pre Biely dom! Rusko ukázalo svoj „tromf“ v správnom momente – je ním bombardér nového typu

Čína, 25. november 2020 (AM) – Podľa amerických médií Rusko údajne v rozhodujúcom momente oznámilo, že uskutočnilo prvý let strategického bombardéru novej generácie. Dňa 3. 11. 2020 Zjednotená letecká korporácia Ruska uviedla, že bombardér Tu-160M2 uskutočnil úspešný let s novými motormi z letiska v Kazani. Americké média hovoria, že táto novinka „zatriasla celým svetom“


 

Skúšobný let prebiehal bez prerušení vo výške 6 km a trval 2 hodiny a 20 minút. Išlo o prvý prípad, kedy Rusko po rozpade ZSSR samo dokázalo vyrobiť a modernizovať bombardér Tu-160, nezávisle od ukrajinských dodávok. Experti hovoria, že Rusko si tým výrazne posilnilo svoj strategický potenciál.

 

Bombardér Tu-160, hoci sa nazýva „Bielou labuťou“, netreba nedoceňovať. Veď dodnes je podľa svojich parametrov (prepravovaného bombardovacieho nákladu a rýchlosti letu) najlepším strategickým bombardérom sveta. Lebo s týmito charakteristikami dokáže na nadzvukovej rýchlosti obchádzať systém PVO protivníka, bez doplnenia paliva z ruského Ďalekého východu doletieť cez Tichý oceán do východného pobrežia USA a udrieť na New York i Washington.

 

Tu-160 má meniacu geometriu krídel, dosahuje rýchlosť 2 Machy a maximálny dolet 12 300 km. V časoch studenej vojny ZSSR chcel mať 100 týchto letúňov, čím by sa početne vyrovnal americkým bombardérom B-1B, čo sa však kvôli rozpadu Sovietskeho zväzu neudialo. V dôsledku rozpadu ZSSR sa 20 Tu-160 dostalo aj Ukrajine. Rusko z nich získalo osem, ostatné boli na Ukrajine rozrezané vzhľadom na nátlak USA. Američania tým preukázali, aký obrovský strach majú z týchto strojov. Veď do šrotu odoslali len dva druhy ukrajinskej výzbroje. Atómovú lietadlovú loď a Tu-160, pričom posledný kus „Bielej labute“ bol zničený pod dohľadom Spojených štátov. USA kompenzovali Ukrajine túto vojenskú samovraždu 15-miliónmi USD, hoci vtedajšia cena jedného Tu-160 bola cca 200 miliónov dolárov.
Rusko bolo z takejto neúcty k vynikajúcemu lietadlu zhrozené aj kvôli inému. Že takmer celá výrobná linka týchto lietadiel sa nachádzala na Ukrajine. Preto bola akákoľvek modernizácia existujúcich Tu-160 v podstate predurčená na neúspech. Aspoň tak sa to niekomu žiadalo vidieť.

 

Rusko si však po rokoch vypätej práce zaviedlo vlastnú výrobnú linku tohto typu lietadla, ktorá už sama dokáže produkovať modernizovanú „Bielu labuť“ – Tu-160M2. Jej zmodernizovaná verzia je však natoľko rozsiahla, že s pôvodným letúňom nemá takmer nič spoločné. Modernizovaná bola všetka rádioelektronická výbava, vrátane systému indikácie a riadenia v kabíne, palubný systém spojenia a riadenia a aj systém rádioelektronického boja. Veľkú časť výbavy má novy Tu-160M2 prevzatú zo stíhača 5. generácie Su-57.
Nový motor NK-32-02, ktorým je bombardér Tu-160M2 vybavený, bude použitý aj do budúcej generácie ruských Perspektívnych leteckých komplexov diaľkového letectva.

 

Predbežne by sa sériová výroba týchto letúňov mala začať v roku 2023, pričom len v prvom roku by ich malo byť vyprodukovaných 50. Ak to RF dosiahne, americkí vojaci zbadajú pre seba veľké potenciálne ohrozenie.
VLadimír Mikunda podľa inosmi.ru

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov