Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Náhorný Karabach: Ruské mierové jednotky boli ostreľované po incidente na iránskych hraniciach

Karabach, 20. november 2020 (AM) – Aby sa zabránilo infiltrácii teroristov, je nevyhnutná prítomnosť iránskej armády? Rusi ani poriadne nedorazili do Náhorného Karabachu a už boli prepadnuté. Skupina ruských mierových síl hliadkujúcich na území Karabachu bola nečakane prepadnutá neznámymi ozbrojenými silami, informuje Al-Masdar News. Potom nasledovala intenzívna streľba z oboch strán a boli použité zbrane veľkého kalibru, uvádza sa ďalej na stránke bez uvedenia podrobností o počte možných obetí. K tomuto prepadnutiu došlo, keď v piatok 13. novembra iránske pohraničné stráže odrazili pokus o infiltráciu v provincii Západný Azerbajdžan a s masívnym použitím ťažkého delostrelectva.


 

 

.

Aby sa zabránilo infiltrácii teroristov, je nevyhnutná prítomnosť iránskej armády? Rusi ani poriadne nedorazili do Náhorného Karabachu a už boli prepadnuté. Skupina ruských mierových síl hliadkujúcich na území Karabachu bola nečakane prepadnutá neznámymi ozbrojenými silami, informuje Al-Masdar News. Potom nasledovala intenzívna streľba z oboch strán a boli použité zbrane veľkého kalibru, uvádza sa ďalej na stránke bez uvedenia podrobností o počte možných obetí. K tomuto prepadnutiu došlo, keď v piatok 13. novembra iránske pohraničné stráže odrazili pokus o infiltráciu v provincii Západný Azerbajdžan a s masívnym použitím ťažkého delostrelectva.

 

.

Podľa zdrojov bol ruský vojenský konvoj prepadnutý v oblasti Aghdamu. V tejto chvíli neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia velenia ruských mierových síl v Náhornom Karabachu. Špekuluje sa o tom, že za útokom stoja údajne proankarské zložky, predtým presunuté do regiónu. O tom niet pochýb, že takáto hypotéza uvidela svetlo sveta, keďže bolo Turecko zatiaľ odmietnuté podieľať sa spolu s Ruskom na mierovej misii v tejto oblasti. Hovorca Kremľa Peskov povedal, že Tureckú prítomnosť by museli schváliť aj Arménsko a Azerbajdžan. Preto je len slabý predpoklad, že by sa tak stalo. Turci boli preto z tejto ofenzívy odsunutí elegantným ťahom Moskvy a podľa neoficiálnych zdrojov si nikto neželá Tureckú prítomnosť v tejto pro-ruskej oblasti vplyvu.

 

Ak by to malo ísť podľa štandardných scenárov, Turci môžu očakávať spolu s Američanmi odozvu na ich teroristických základniach, ktoré podporujú. Preto v najbližších dňoch nebude žiadnym prekvapením, ak budeme počuť o zničení tábora s hamburgerom, alebo iného s kebabom na tanieri. Táto oblasť, čo sa týka Náhorného Karabachu nie je Sýria a preto zostáva otázne, či aj odtiaľto sa budú odvážať teroristi v klimatizovaných autobusoch domov do tureckých základní, alebo s nimi Sergej naloží podľa uváženia.

 

Títo teroristi sú pravdepodobne tí istí, ktorých Turecko priviezlo zo Sýrie. Súčasne Turecko tvrdí, že ich chce ponechať v Náhornom Karabachu napriek mierovej dohode, ktorú vyjednalo Rusko medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Organizácia pre ľudské práva (OSDH), Sýrska pobočka MI6, je v kaukazskej otázke podozrivo hyperaktívna.

 

Podľa tohto zdroja z Londýna zostane v regióne niekoľko teroristických skupín aj napriek ukončeniu všetkých vojenských operácií. Turecko tvrdí, že tieto jednotky pochádzajú z tohto regiónu, najmä z Kaukazu. MI6 ale potvrdzuje, že sa jedná v podstate o „protureckých turkménskych milicionárov“.

 

Takmer 2600 sýrskych, Tureckom platených teroristov zúčastnilo veľkej azerbajdžanskej ofenzíve na Náhornom Karabachu, ktorá sa začala 27. septembra a ktorá nesplnila svoj cieľ vďaka prímeriu, ktoré tam Rusko vytvorilo. To umožnilo Rusom vytvorenie leteckej základne uprostred južného Kaukazu s názvom „Monitorovacie stredisko prímeria“.

 

Tomuto prímeriu predchádzalo 44 dní prudkých bojov v ktorých bolo zabitých najmenej 293 teroristov. Telá 225 z nich boli vrátené do Sýrie, ďalších 30 tiel dorazilo 15. novembra. Najmenej dvoch z týchto ankarských žoldnierov zajali arménske sily pri stretoch v Náhornom Karabachu. Stále sú vo väzbe arménskych úradov a čo s nimi bude zatiaľ nie je známe.

 

Útok, ktorý sa uskutočnil v piatok 13. novembra proti iránskym pohraničníkom, mal údajne zahŕňať turkménskych teroristov, ktorých Ankara rozmiestnila v Náhornom Karabachu. Iránska odpoveď bola okamžitá a veľmi ostrá. Irán bez čakanie zahájil sériu raketových a delostreleckých útokov na známe teroristické pozície.

 

Šéf ruskej rozviedky Naryškin: Niekoľko západných krajín vyvoláva rozpad mierových dohôd v Karabachu

 

Je známe v nezávislých médiách, že Irán podporuje podpísanú dohodu medzi Moskvou, Jerevanom a Baku. Je však potrebné zvážiť fakt, že Irán je presvedčený, že vzhľadom na bezprostrednú blízkosť Náhorného Karabachu k iránskym hraniciam by akékoľvek geopolitické zmeny a zmeny na hraniciach mohli mať priamy dopad na bezpečnosť a záujmy Iránu. Preto otázka potreby mierovej vojenskej prítomnosti Iránu v oblasti po boku Ruska sa javí viac ako nutná a Rusi by mohli oceniť aj Iránsku pomoc pri výkone tejto merovej misie.

 

Najmä preto, že Irán má svoje vlastné obavy z krokov niektorých krajín, ktoré majú dlhodobo vzťahy s teroristami. Vedenie Iránu zostáva presvedčené, že tento koridor by mal spájať výlučne Nachičevan a Azerbajdžan a že akýkoľvek pohyb tretej krajiny by sa mal uskutočňovať so súhlasom arménskej vlády. Teherán zjavne zvažuje všetky riziká a predpokladá aj ďalšie pokusy o prenikanie teroristov na svoje územie cez severné hranice.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov