Francúzsko nasadilo svoju flotilu vo východnom Stredomorí proti Turecku
Aktuality, Námorníctvo,

Vyrovnajú tureckú šabľu? Francúzsko nasadilo silnú flotilu vo východnom Stredomorí proti Turecku

 


Francúzsko, 18. november 2020 (AM) – Francúzske námorníctvo oznámilo, že vo východnom Stredomorí nasadilo od 4. do 13. novembra silnú bojovú flotilu zloženú z ľahkej stealth fregaty Lafayette, protiponorkovej fregaty Latouche-Tréville a obrannej protivzdušnej fregaty Forbin, najsilnejšie vyzbrojené bojové povrchové jednotky francúzskeho námorníctva. Toto námorné zoskupenie označili Francúzi ako Surface Action Group, alebo SaG. Jeho súčasťou je tiež hliadnkové lietadlo Atlantik 2 ako aj lietadlo pre vzdušnú kontrolu AWACS E3F Sentry. Táto impozantná flotila sa radí k jedným k najimpozantnejších, ktoré Francúzi v posledných dvoch desaťročiach vytvorili.

Ako to bolo v lete tohto roku počas prvého operatívneho francúzskeho nasadenia v oblasti, výber jednotiek vyslaných na miesto sa pravdepodobne uskutočňoval opatrne. Paríž mohol skutočne uprednostniť vysielanie fregát FREMM, modernejších a lepšie vyzbrojených ako Lafayette, alebo Georges Leygues, alebo dokonca vyslať bojovú skupinu jadrového lietadlovej lode Charles de Gaulle, ktorá obnovila svoju prevádzku pred 2 mesiacmi. Ale tieto lode by mohla Ankara vnímať ako priamu hrozbu kvôli raketám MdCN a útočným schopnostiam leteckej skupiny na ich palube. Naproti tomu žiadna z troch lodí vyslaných na miesto nemala schopnosť pozemného úderu, okrem ich delostrelectva s obmedzenou schopnosťou úderu na pobrežie.

Francúzsku flotilu fregát sprevádza námorné hliadkové lietadlo Atlantique 2 špecializované na protiponorkovú vojnu a námorný dozor.

Na druhej strane mala táto flotila skutočnú protiponorkovú kapacitu vďaka fregate Latouche-Tréville, ako aj schopnosť vytvorenia zakázanej zóny odmietnutia vzdušného prístupu s Forbinom a jeho 48 protilietadlovými raketami Aster 15 a 30. Každá loď je navyše vyzbrojená 8 protilodnými raketami MM40, ktoré ponúkajú najvážnejšiu palebnú silu proti povrchovým jednotkám. Na záver nemôžeme zabudnúť na prítomnosť štvrtej lode, v tomto prípade útočnej jadrovej ponorky, ktorá je schopná čeliť tak povrchovým cieľom, ako aj podvodným hrozbám.

Forbin je jednou z dvoch fregát protivzdušnej obrany (FDA) francúzsko-talianskeho programu Horizon, ktoré slúžia francúzskemu námorníctvu. Toto 152-metrové plavidlo s tonážou 7 000 ton prevádzkuje posádka 193 mužov. Špecializuje sa na protilietadlovú ochranu hlavných jednotiek francúzskeho námorníctva. Prepravuje 32 rakiet Aster 30 s doletom viac ako 100 km a 16 rakiet Aster 15 s doletom 50 km, ktoré obsluhuje veľmi výkonný trojrozmerný radar S-1850M. Loď je tiež vybavená 8 protilodnými raketami MM40 black3 Exocet, 2 kanónmi 76 mm Otobreda a tromi 20 mm diaľkovo ovládanými kanónm Narwhal. Aj keď to nie je jeho hlavnou úlohou, má tiež dva torpédomety Mu90 a trupový sonar ABF TUS 4110 CL, ktorý si počas cvičení počínal veľmi dobre. Na záver ešte treba dodať, že nesie vrtuľník NH90 Caiman určený na protiponorkové a bojové povrchové operácie.

Forbin (D620) je dnes najsilnejšou bojovou povrchovou jednotkou francúzskeho námorníctva so sesterskou loďou Chevalier Paul (D621)

Je zrejmé, že francúzske námorníctvo a Francúzsko chceli vyslať do regiónu správu a týmto rozmiestnením sily preukázať, že provokácie, ako napríklad osvetlenie Courbetovej fregaty palebným radarom z tureckej fregaty v máji tohto roku už nebude tolerovaný. Francúzsko tiež ukázalo svojim gréckym a cyperským spojencom, že naďalej stojí vedľa nich, aj keď Európania vo veľkej väčšine uprednostňujú voči Turecku oveľa zmierlivejší postoj v posledných mesiacoch. Grécke orgány ako také požiadali, aby v európskom rámci Berlín pozastavil pomoc poskytovanú Ankare v súvislosti so 6 útočnými ponorkami typu 214T, ktoré navrhla TKMS a ktoré sa stavajú v tureckých lodeniciach, poukazujúc na skutočnosť, že tieto zbrane priamo ohrozovali Grécko, a teda aj európske záujmy.

Podľa tlačovej správy francúzskeho ministerstva ozbrojených síl bolo nasadenie tohto námorného zoskupenia spojené s túžbou Francúzska mať prostriedky na to, aby bolo schopné priamo ovplyvniť regionálnu situáciu a v prípade potreby zasiahnuť, aby sa tak zaručila sloboda plavby a súlad s medzinárodnými zákonmi. Faktom zostáva, že nasadená flotila bola zjavne nadmerne veľká na takúto misiu. Podľa vojenských odborníkov stačilo poslať oceánsku hliadkovaciu loď, alebo ľahkej fregaty.
Ak ich tam Francúzi vyslali už teraz, nemožno preto vylúčiť, že toto nasadenie súviselo s očakávaním oveľa zložitejšej a potenciálne nebezpečnejšej situácie v regióne. V tejto chvíli však môžeme len špekulovať o dôvodoch, ktoré prinútili francúzske orgány k takémuto rozmiestneniu síl v oblasti, ktorá je už pod napätím.

Jeden postoj je mať na mieste nástroj prevencie a monitorovania situácie. Tento nástroj dokáže spoľahlivo dodať potrebné informácie o situácii do riadiacich centier, odkiaľ by mohli reagovať nasadením adekvátnych zariadení vzhľadom ku konkrétnej situácii.
V tomto prípade, nebude možné zabrániť prípadnému útoku nepriateľa, ale len reagovať na vzniknutú katastrofickú situáciu s náležitým časovým oneskorením.

Francúzska Lietadlová loď Charles de Gaulle ako doping v Grécko-Tureckej kríze?

Druhý postoj je ten, ktorý ako sa zdá použili Francúzi v tomto prípade je nasadenie preventívnej maximálnej sily za účelom odstrašenia chuti vykonať nepremyslenú vojenskú akciu zo strany nepriateľa. Tento postoj môže udržať oblasť v pokoji a preto ho možno nazvať ako preventívny nástroj. Treba už len dúfať, že sa pod turbanmi nezrodí nejaký ďalší nápad, ako situáciu vyostriť. Možno by stačilo prerušiť spojenie s riadiacimi centrami za Atlantikom.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov