.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prorocká analýza šéfa ruskej rozviedky: Západ si zvolil cestu sebazničenia

MOSKVA 07. novembra (AM) – Ľudstvo je v kritickom bode svojho vývoja. Udalosti v USA jasne potvrdzujú tendenciu posledných desaťročí: západné liberálne elity strácajú pôdu pod nohami a sú pripravené prijať najzúfalejšie opatrenia v ich túžbe udržať si kontrolu nad situáciou. Navyše sme svedkami toho, že v tejto snahe sa zriadenie nezastaví ani pred hrozbou zničenia vlastných štátov.


 

Stojí za to venovať osobitnú pozornosť veľmi kurióznej analýze tohto problému z úst riaditeľa ruskej Zahraničnej spravodajskej služby  Sergeja Naryškina, ktorá bola poskytnutá v rozhovore s Dmitrijom Kiselevom. A to najmä v časti, ktorá odráža jedinečnosť súčasnej situácie: strata u západných (a predovšetkým amerických) elít pocitu proporcionality, racionality pri určovaní politických záujmov a metód boja.

 

Kríza západných elít v rôznych obdobiach moderných dejín ich v skutočnosti opakovane tlačila do dobrodružných scenárov, ktoré nakoniec viedli k dvom svetovým vojnám. Ale v rámci svojich štátov sa spravidla snažili neprekračovať určité červené čiary, za ktorými by nevyhnutne mal nasledovať kolaps a nepokoje. Vždy sa snažili vyhnúť režimu seba deštrukcie.

 

Kríza v roku 2020 jasne ukazuje, že americký hlavný prúd sa rozhodol túto hranicu prekročiť. Všimnite si, že vedúci ruskej rozviedky varoval pred takýmto scenárom už skôr. Vlani na jar Naryškin na medzinárodnej moskovskej bezpečnostnej konferencii  uviedol:
„Globálna spoločnosť nemôže prestať expandovať a umožniť pokles svojich ziskov. Radšej zničí medzinárodný právny systém a bezpečnostnú architektúru, ktoré sa pre ňu stali nerentabilné a nepohodlné. “

 

V rovnakom prejave navyše uviedol ako vážny problém skutočnosť, že západné zriadenie sa o to nepokúša, nechce hľadať príčiny krízy. A keď dôjde na pokus nájsť pre to aspoň nejaké vysvetlenie, okamžite všetko prepne na vonkajšie zásahy a začne hon na čarodejnice.

 

Pretože nehľadáte skutočné dôvody svojich problémov, nemôžete ich vyriešiť, iba sa zhoršia. V novom rozhovore Naryškin iba poukázal na dôvod toho, čo vidíme vo Washingtone po zatvorení volebných miestností. Demokratické elity sa tak dlho pripravovali na porážku svojho „nesystémového“ prezidenta, že prekročili všetky červené hranice, všetky nepísané pravidlá, ktoré predtým prijali v ich kruhu. Demokrati spustili de facto scenár „farebnej revolúcie“ v ich krajine a naivne si mysleli, že potom, po sebavedomom víťazstve svojho kandidáta, budú schopní rýchlo a efektívne znovu získať kontrolu nad ulicou. Pravdepodobne pre nich bolo prekvapením, že ľavičiari, nedávno podporovaní demokratickou tlačou, vyšli do ulíc pri prvých správach, ktoré by Joe Biden mohol stratiť, Washington s urážlivými sloganmi proti  Trumpovi aj Bidenovi. A vôbec nie je isté, že aj keď prezident uzná demokrata, tento prvok bude ľahko upokojený.

 

Prvýkrát od americkej občianskej vojny čelia USA situácii, v ktorej analytici špekulujú, na koho strane bude armáda, ak sa tam dvaja najvyšší velitelia objavia budúci rok v januári. K tomu vedie nerešpektovanie zdravého rozumu v boji o moc.

 

Naryškin hovorí o tejto situácii a spomína, že v snahe využiť nepokoje na svoje volebné ciele preukázali všetky strany americkej elity svoju iracionalitu a úplnú nezodpovednosť, pokiaľ ide o osud ich vlastného štátu.
“Kvôli taktike obetovali sociálnu stabilitu,” uviedol šéf SVR.

 

A teraz, bez ohľadu na výsledky dlhých výpočtov a súdnych sporov týkajúcich sa výsledku hlasovania, Spojené štáty budú ešte dlho pokračovať v objasňovaní dôsledkov predvolebného dobrodružstva svojich politických vodcov. Víťazmi sa stanú iba obchodníci so zbraňami, ktorí už vďaka nestabilite v krajine dosiahli obrovské zisky.

 

Dobre, keby sa to týkalo iba Ameriky. Nakoniec je to ich vec – koho a akými spôsobmi zvoliť, alebo vymenovať svojho „demokratického vodcu“. Problémom však je, že po tejto kríze takmer s určitosťou nebudú nasledovať práce na chybách a dôkladná analýza jej príčin sa nezačne. S najväčšou pravdepodobnosťou budeme opäť svedkami hľadania páchateľov medzi externými aktérmi, ktoré je nakoniec plné nového obdobia destabilizácie medzinárodných vzťahov a celého globálneho bezpečnostného systému. Ako inak odvrátiť pozornosť vašej verejnosti od vnútorných neriešiteľných problémov?

 

Preto je teraz obzvlášť dôležité pripraviť sa na vonkajšie hrozby, na pokusy o narušenie situácie v Rusku krajine (nie je náhodou, že Naryškin vo svojom rozhovore pripomína správu korporácie RAND o spôsoboch oslabenia Ruska), na agresívne vnucovanie negatívneho obrazu Ruska našim potenciálnym spojencom s cieľom vraziť medzi nás klin. …

 

Takéto pokusy samozrejme boli a vždy budú. Ale v poslednej dobe sa zvlášť zintenzívnili, pretože Rusko posilňuje na medzinárodnej scéne a rastie kríza elít na Západe. Niektoré krajiny sa už netaja tým, že proti nám používajú podvratné  špinavé pracovné metódy . Niekedy sa to pokúsili poprieť na oficiálnej úrovni. Niet pochýb o tom, že s rastúcou krízou v USA a Európskej únii budú   tieto metódy čoraz drzejšie a arogantnejšie.

 

Naryškin ale vo svojom rozhovore poukázal aj na ruskú hlavnú silu, pomocou ktorej bolo a bude s najväčšou pravdepodobnosťou odrazených mnoho vonkajších útokov – pravdu, ktorá je na ruskej strane. Šéf SVR odpovedal na veľmi zaujímavú otázku, ktorú sme si pravdepodobne položili mnohí z nás: aká je motivácia zahraničných agentov, ktorí dnes vyjadrujú želanie pracovať pre nás pre Rusko? Pochopili sme, že spravodajskí dôstojníci najatí Sovietskym zväzom v zahraničí boli často motivovaní komunistickou myšlienkou, v ktorú úprimne verili. Ale s kolapsom bipolárneho systému sa situácia nemohla nezmeniť. To však neznamená, že ideológia a obraz Ruska založený na tradičných univerzálnych hodnotách prestali byť motiváciou.

 

„Verte mi, že na svete existuje veľa rozumných a nezávisle zmýšľajúcich, nezávislých ľudí, ktorí súcitia s ruskou zahraničnou politikou, pripravenosťou Ruska brániť a obhajovať univerzálne ľudské hodnoty, uskutočňovať mierovú politiku a ak chcete, ohromuje ich schopnosť Ruska brániť v prípade potreby slabých. Títo ľudia skrátka dobre chápu, kde je čierna a kde je biela, kde je dobro, kde zlo. A chcú byť na strane dobra a spravodlivosti, “uviedol Naryškin. A to je skutočne naša sila, ktorá sa stáva obzvlášť zreteľnou na pozadí ostrej stratifikácie západnej spoločnosti okolo týchto hodnôt.

 

Preto je veľa snáh ruských odporcov zahraničnej politiky zameraných na narušenie nášho vonkajšieho obrazu aj v sférach, ktoré na prvý pohľad nesúvisia s politikou – spomeňte si na silné útoky proti nám v oblasti športu alebo medicíny. Naryškinova analýza situácie naznačuje, že takéto informačné útoky sa v blízkej budúcnosti zintenzívnia. A tiež musíte byť na to pripravení.

Vladimir Kornilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov