.
Aktuality, Bezpečnosť, Vojenská technika,

Očakáva Taliansko viac konfliktov v stredozemí? V roku 2021 zvýši rozpočet na obranu o 1.3 miliardy EUR

 


Taliansko, 31.október 2020 (AM) – Taliansko bolo jednou z krajín najviac postihnutých prvou vlnou vírusu Covid-19 na jar tohto roku. Ich ekonomika zaznamenala pokles HDP o viac ako 12%, ignorujúc účinky prebiehajúcej druhej vlny. Z hľadiska bruselského ozdravného plánu je však najlepšie kompenzovanou európskou krajinou, ktorej bolo na obnovu hospodárstva pridelených asi 209 miliárd EUR, čo predstavuje takmer 30% celkového rozpočtu tohto plánu. Napriek tomu, alebo možno práve vďaka nej, talianske orgány oznámili pozoruhodné zvýšenie svojich vojenských výdavkov na rok 2021 o 9,6%, čím sa rozpočet na armádu zvýšil zo 14 miliárd EUR na 15,3 miliardy EUR. Pre kompenzáciu ľudí peňazí niet, pre zbrojenie a zabíjanie sa vždy čosi nájde.

Väčšinu z tejto novej pôžičky absorbuje rozpočet určený na akvizície, ktorý sa pohybuje od 1,9 do 2,8 miliardy EUR. Taliansko chce zabezpečiť svoje priemyselné dcérske spoločnosti, najmä úplne novú montážnu linku pre F-35 postavenú v Cameri v Piemonte, čo bolo výsledkom záväzku Ríma objednať 90 lietadiel toho typu. Len na program F-35 v roku 2021 bude navyše vyčlenených viac ako 900 miliónov EUR, čo predstavuje 1/3 rozpočtu na obstarávanie, najmä na dodávku lietadiel z prvej várky zahŕňajúcej 28 lietadiel.

Samotný program F35 predstavuje tretinu výdavkov na vybavenie talianskych armád

Talianske námorníctvo nezaostáva a v minulom roku bolo oznámené financovanie výstavby 2 ponoriek NFS typu 212, ale aj 10 PPA, čo sú stredne veľké korvety-fregaty určené misie nízkej a strednej intenzity. Nezabudnime dodať aj novú lietadlovú loď Trieste, ktorú tento rok začala stavať spoločnosť Fincantieri. Do rozpočtu treba doplniť financie na predbežnú štúdiu ďalšej triedy torpédoborcov s názvom DDX, ktoré prevezmú miesto torpédoborcov triedy Horizon, ktoré sa vyrábajú v spolupráci s Francúzskom. Nie je však poskytnutý žiadny plánovací ani predbežný rozpočet a ani náznak možnej európskej koprodukcie, najmä s Francúzmi, ktorí tiež budú musieť v rovnakom čase nahradiť svoje 2 protilietadlové obranné fregaty ako Taliansko.

Centauro 2
VTLM-2

Talianska armáda bude pokračovať v príjme asi 150 ľahkých tankov Centauro II, ako aj prvých príkladov 650 ľahkých vozidiel 650 VTLM 2. Na strane vrtuľníka bude pokračovať v akvizícii 16 ťažkých vrtuľníkov CH-47F Chinook a najmä v programe. 2,7 miliárd EUR na návrh a získanie 48 bojových vrtuľníkov AW249, ktoré by nahradili AW129 Mangusta, ktorý je stále v prevádzke. Nakoniec Rím potvrdzuje svoj úmysel zúčastniť sa s americkou armádou na programe Future Vertical Lift pre vrtuľníky novej generácie, aj keď podmienky tejto spolupráce ešte nie sú definované.

Talianska útočná helikoptéra AW-249

Na druhej strane, v rozpočte na rok 2021 pozoruhodne absentujú dva programy. Po prvé, neexistuje nijaký odkaz na nahradenie dvoch fregát FREMM, ktoré sa majú dodávať egyptskému námorníctvu. Napriek niekoľkým oznámeniam potvrdzujúcim túto objednávku však zatiaľ nebol oznámený žiadny dátum dodania týchto dvoch plavidiel. Stále nie je jasné, či k tejto transakcii dôjde. Ide o napätie medzi Ankarou, klientom Talianskych výrobcov a Káhirou. Dôležitejšie je, že sa nezmieňuje ani britský program Tempest na vývoj stíhačiek ďalšej generácie, zatiaľ čo veľmi vzdialené programy ako torpédoborec DDX, alebo americký program FLV áno. Môžeme teda vysloviť dôvodné pochybnosti o ochote Ríma aktívne sa na ňom podieľať, a to nad rámec oznámenia spred niekoľkých mesiacov.

Bell V-280 Valor z programu FVL(Future Vertical Lift

Aj keď to nie je ideálne pre všetkých, rozpočtový plán Ríma na rok 2021 potvrdzuje odhodlanie talianskych orgánov posilniť svoj obranný nástroj a stať sa, jedným z hlavných, ak nie hlavné námorné letectvo v Stredozemnom mori. S lietadlovou loďou vybavenou F35B, 20 fregatami a 8 útočnými ponorkami by sa mohla na tomto mieste skutočne presadiť. Tradičné talianske námorníctvo operuje len zriedka mimo oblasti Stredozemného mora na rozdiel od francúzskeho námorníctva, ktoré je prítomné na pobreží Atlantiku, ale aj v Indickom a Tichom oceáne.

Desať talianskych PPA, majú operačné schopnosti, ktoré ich dostávajú na úroveň ľahkých, alebo stredných fregát NATO

Ako sa zdá, talianske orgány sú odhodlané vyvážiť svoje programy priemyselnej obrany medzi národnými programami (Trieste, PPA, Centauro II, AW249), európskymi programami (FREMM, Horizon, European corvette, typ 212) a programami v partnerstvo s USA (F35, FVL, CH47F). Rovnováha, ktorá je navrhnutá ináč ako vo Francúzsku, ktoré má svoje vízie obrannej spolupráce, pod taktovkou Macronovho spolku vyznávačov pyramíd (kružidiel, pravouholníkov a dávajú si pri stretávkach zástery), ktorý podľa pokynov z Bruselu úspešne rozbíja všetko čo bolo vo Francúzsku pekné.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov