Alexej Markov
Aktuality, Bezpečnosť,

Veliteľ legendárneho Luhanského práporu „Prízrak“ – Alexej Markov zahynul. Video

Luhansk, 26. októbra (AM) – Pri nehode zahynul veliteľ 14. práporu územnej obrany „Duch“ podplukovník Ľudových milícií LPR, člen rady veliteľov Zväzu dobrovoľníkov Donbasu Alexej Markov (volacia značka „Dobry“).


 

Sibírčan, rodák z Omsku, absolvent školy fyziky a matematiky a univerzity v Novosibirsku, vyštudovaný jadrový fyzik, žil v Moskve, pracoval ako vedúci oddelenia IT v rôznych organizáciách. Na predvojnovom webe bol známy ako bloger Redrat, zakladateľ stránky „Mýty o histórii ZSSR“. Od mája 2014 viedol Koordinačné stredisko pre pomoc v Novorusku, zhromažďoval a prepravoval humanitárnu pomoc pre obyvateľov Donbasu. Od jesene 2014 – v „Prízraku“ (vtedy mu velil Alexej Mozgovoj); pricestoval v rámci Dobrovoľníckeho komunistického oddielu (DKO), začínal ako obyčajný vojak. Jeho úlohu pri zachovaní práporu po smrti Mozgovoja nemožno preceňovať.

 

 

“Nerád hovorím o vojne.” Nie je na tom nič dobré – špina, krv a smrť. Je to tak, že alternatíva je ešte horšia, “uviedol. Z rozhovoru pred rokom (portál Ukraina.ru):

„Vojaci v„ Prízraku “ nepovažujú za svoje poslanie len slúžiť, ale zmeniť svet k lepšiemu. Ak sa Ukrajine podarí očistiť od hnedého moru, ktorý ju napadol, je to úloha, pre ktorú stojí za to riskovať váš život, zdravie a premrhať roky svojho života. Možno kvôli tomu, že väčšina našich bojovníkov je ideologických, máme dobrú úroveň výcviku týchto bojovníkov. Vedia, prečo sem prišli, prečo bojujú, čo je na to potrebné. Úprimne, som hrdý na svojich bojovníkov. ““

 

Spolu s Markovom bola v aute jeho manželka Marina. Cestovali z Luhanska. Miestni vydavatelia píšu, že došlo k zrážke osobného automobilu, minibusu Gaz a policajného UAZ

 

Vyhlásenie Únie dobrovoľníkov Donbasu (UDV): „Dnes zomrel náš blízky priateľ a súdruh, člen rady veliteľov Zväzu dobrovoľníkov Donbasu, veliteľ práporu„ Prízrak “Alexej Gennadievič Markov (volací znak„ Dobry “). Od roku 2014 sa podieľal na ochrane civilného obyvateľstva Donbass. V súčasnosti bol veliteľom 14. obrnenej brigády Ľudových milícií (bývalá brigáda „Duch“ pomenovaná po Alexejovi Mozgovom). Bojovníci “Prízraku” bránia najťažšie úseky frontu vrátane dediny Želobok a oblasti Bakhmutskej diaľnice. Dnes je “Dobrý” preč. 

 

 

V jednom z rozhovorov, keď sa ho novinári pýtali, prečo bol na Donbase, odpovedal: „… Nerád nechávam veci na polceste. Túto vojnu musíme dokončiť už do konca. No, objavili sa ďalšie motívy. Mnoho našich chlapov je pochovaných. Nechcem, aby to bolo všetko zbytočné. Vrátim sa a ľudia sa budú pýtať – dobre, prečo ste tam šli? Jedna vec je vrátiť sa s víťazstvom, iná je otočiť sa len tak. Preto až teraz, pravdepodobne, už pred víťazstvom. “

“ Zväz dobrovoľníkov na Donbase vyjadruje sústrasť rodine a priateľom Alexeja Markova, príslušníkov jeho jednotky, celej Luhanskej ľudovej republiky, ktorá stratila svojho statočného obrancu, jedného z najlepších. Nebeské kráľovstvo a večná pamäť. Nezabudneme na teba! “

 

Vojenská veliteľka Anna Dolgareva: „Neviem čo ňom povedať. Bol najlepší, najživší. On, veliteľ práporu, išiel namiesto obyčajných vojakov na prieskum. Zasyčalasom:

„Rozumieš tomu, že v prípade tvojej smrti bude škoda práporu nezmerateľne väčšia?“ Ospravedlňoval sa: „Ale svedomie bude pokojné.“ Najlepší”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov