.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské námorníctvo otestovalo svoj prvý námorný protilietadlový systém Pancir-M

 


Rusko, 26.október 2020 (AM)  – Na kontrolu mnohých vnútrozemských morí hraničiacich s jeho pobrežím, ako je Baltské, Čierne, alebo Kaspické more, vyvinula Moskva veľkú flotilu ľahkých korviet, ako sú lode triedy Karakurt. Tieto plavidlá, dlhé 67 ma 800 ton, sú výkonnostne porovnateľné s mnohými triedami západných hliadkovacích plavidiel. Naproti tomu sú Karakurti pozoruhodne dobre vyzbrojení, čo umožňuje klasifikovať ich ako vojnové lode, a nie ako suverénne budovy. Okrem svojho kanónu 76 mm A-190, ktorý je pre takúto malú loď už veľmi pôsobivý, má korveta dva systémy vertikálneho odpaľovania UK-SK, ktoré umožňujú použitie 8 dlhých rakiet, napríklad protilodnej rakety P800 Onyx, riadená strela Kaliber 3M54 a v blízkej budúcnosti hypersonická protilodná strela 3M22 Zirkon.

Korveta Odincovo (trieda Karakurt) je prvou jednotkou, ktorá je vybavená systémom Pancir-M.

Protivzdušnú obranu Karakurtu zaisťuje námorná verzia protilietadlového a protiraketového systému Pantsir-S1 s názvom Pancir-M. Pokiaľ ide o pozemnú verziu, Pancir-M súčasne nasadzuje dve 30mm zbrane OA-18KD Gatling s veľmi vysokou rýchlosťou streľby, z ktorých každá je schopná vystreliť 5 000 granátov s 390 g na 2 000 m za iba 1 minútu. Má tiež 8 terminálových navádzacích striel navádzaných lúčom Hermes-K s ohlasovaným dosahom 20 km pripravených na streľbu a 32 striel v podpalubí. Systém je tak vďaka radaru PESA a elektrooptickému a infračervenému navádzaciemu systému schopný automaticky zasiahnuť až 4 ciele, ako sú lietadlá, vrtuľníky, drony, alebo protilodné strely.

Ruské námorníctvo nedávno vykonalo prvý test tohto systému v Baltskom mori na korvete Odincovo, piatej korvete triedy Karakurt a prvej, ktorá bola vybavená Pancir-M, počas testov lode pred jej prijatím do prevádzky do konca roka. Niekoľko cieľov M-6 zhodených/odpálených z lietadla Su-27 bolo zasiahnutých a zničených protilietadlovým systémom, ako raketami, tak aj pomocou svojich zbraní, pričom podľa ruského generálneho štábu systém plne vyhovel svojim očakávaniam. Inak by však informácie pravdepodobne neboli zverejnené, pretože s nepodarkami sa nikto nechváli, ani jastrab, ani drak či kohút.

Očakáva sa, že Pancir-M nahradí systém , námornú verziu systému Tunguska (3K87 Kortik – v kódu NATO CADS-N-1 Kaštan-M), ktorý vybavuje mnoho ľahkých lodí postavených v Rusku. Rovnako ako jeho predchodca má výhody relatívne malej hmotnosti a veľkosti a veľkej automatizácie, čo umožňuje ich integráciu do lodí s nízkou tonážou bez toho, aby boli ohrozené ich plavebné vlastnosti. Na druhej strane nemôžeme ignorovať koniec koncov diskutabilné fungovanie systémov Pancir S1 v posledných rokoch, či už v sýrskom, alebo líbyjskom konflikte, najmä zoči voči leteckým útokom a bezpilotným lietadlám, pred ktorými majú chrániť svoje okolie. Podľa Moskvy sú straty, ktoré utrpeli Pancir v Sýrii, alebo v Líbyi výsledkom predovšetkým zlej taktiky a nedostatočným zaškolením operátorov jednotlivých systémov. Okrem toho boli urobené aktualizácie. Nové verzie dokážu nájsť aj pomalé drony, ktoré systém doteraz považoval pravdepodobne za jastrabie perie, či lietajúce zbytky kebabu a na nešťastie ich preto ignoroval.

Nech je to akokoľvek, zdá sa, že ruské námorníctvo nepochybuje o výkonnosti svojho nového systému, ktorý, samozrejme, bude predstavovať významnú pridanú hodnotu na zabezpečenie protilietadlovej ochrany mnohých ľahkých korviet. Aj keď spočiatku boli tieto lode určené na to, aby za nízku cenu obišli obmedzenia zmluvy INF, ktorá zakazovala vlastniť riadené strely krátkeho, alebo stredného dosahu vypúšťané pozemnými vektormi, neobnovenie zmluvy nespochybnilo ich záujem, najmä preto, že čoskoro budú schopní implementovať hypersonickú raketu Zirkon, čo predstavuje významnú hrozbu pre všetky povrchové lode operujúce do niekoľkých stoviek kilometrov od malých vojnových lodí.

Za týchto podmienok je zjavne nevyhnutné mať značné protilietadlové schopnosti sebaobrany, najmä preto, že každá loď bude mať aj diaľkové strely Kaliber s veľkým doletom. Táto stratégia “Moskovitská flotila”, alebo ako sa niekedy nazýva flotila komárov, sa radikálne líši od stratégie realizovanej európskymi námornými silami, ktoré sa zdráhajú vyzbrojiť svoje OPV (Ocean Patrol Vessels). Je však nespochybniteľné, že to umožní Moskve disponovať veľkým počtom lodí schopných veľmi významne zvýšiť kapacity na zabránenie prístupu do blízkosti morí obklopujúcich Rusko, aby sa tak zabránilo možnému prístupu prípadne až k pobrežiu. A to všetko za relatívne malú investíciu.

Všimnime si ako Rusi pracujú v oblasti obrany a vojenských systémov. Disponujú arzenálom o ktorom =démonické= spoločnosti ešte len snívajú, alebo im vybuchujú na opaľovacích rampách. Rozpočet na obranu je pritom viac ako 10 násobne nižší než ten u vyplznutého orla a niekoľko násobne nižší než u draka. Je porovnateľný s Francúzskym. Rusi si dokážu poradiť s malým množstvom peňazí a vyrobia veci tak, aby boli účelné s prirodzenou účinnosťou. =Démonické= spoločnosti zaspali a teraz sa len prizerajú ako sa veci dejú na opačnej strane. Tento súboj démoni už nemôžu vyhrať. Je jasné, že aj tento rozpadajúci sa svet zla na čele s orlom dokáže zničiť všetko čo je okolo nás. Je však úžasné, že sa Rusko vynorilo z náruče pohára Vodky a na jeho čele stojí skutočne skupina ľudí, ktorí vedia čo treba a zjavne sa im to darí.

Smutné na tom je to, že len skrz zbrane a zabíjanie sa dokážeme ukájať v pocite bezpečnosti. Je šialené, keď počujem zdebilizovaných ľudí hovoriť o tom, ako sa cítia bezpečne, keď vidia na uliciach vojakov so samopalmi. A to hovorím o vojakoch v Európskych krajinách hliadkujúcich na uliciach ako napríklad vo Francúzsku.

Opak je pravdou. Keď je vojak na ulici so zbraňou, to je dôkaz toho, že niečo nie je v poriadku a osobne sa cítim v nebezpečí rovnako, ako počas bojových misiách počas mojej služby v Cudzineckej légii keď používanie zbraní bolo na dennom poriadku. O tom, ako som to prežíval popisujem v sérii písomností . 1.diel obsahuje 206 strán nikdy nevyslovených skutočností.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov