.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Ruské bojové lode chránili Iránsky tanker

 


Irán, 25.október 2020 (AM)  – Iránsky tanker Samah práve zakotvil v Tartouse sprevádzanom ruskými vojnovými loďami, ktoré sú zjavne v plnom námornom cvičení. Zabezpečuje teraz Rusko ochranu námorného tranzitu ropy z Iránu do Sýrie? V septembri Sýria žiadala rozšírenie protisankčnej koalície USA do krajín Južnej Ameriky. Bude tento energetický koridor spájajúci Perzský záliv s Karibikom a ktorý prechádza cez Stredozemné more zabezpečený Ruskými zbraňami?

Minulý týždeň vstúpil ropný tanker Samah pod vlajkou Iránu do Stredozemného mora cez Suezský prieplav. Táto približne 274 (900 ft) metrov dlhá loď potom priplávala do Sýrie v sprievode dvoch ruských vojnových lodí.

Úloha Ruska v ochrane nákladu môže zmeniť dynamiku vo východnom Stredomorí. Samah sa vydal kratšou cestou Suezským prieplavom, vyhýbajúc sa Gibraltárskemu prielivu. Podľa údajov poskytnutých z MarineTraffic po opustení Suezského prieplavu Samah zmizol z automatizovaného identifikačného systému.

Akademik Paškin

Zároveň loď ruského námorníctva Akademik Pašin (Академик Пашин) smerovala na juh od sýrskeho pobrežia smerom na Suez. Tieto dve lode sa pravdepodobne stretli 14. októbra, pretože ich údajne spolu videla komerčná družica smerujúca na sever smerom k Sýrii.

ilustračné foto: Viceadmirál Kulakov

Sprevádzala ich vojnová loď, považovaná za torpédoborec triedy Udaloy, viceadmirál Kulakov. Ráno 17. októbra zakotvil v ropnom termináli Baniyas v Sýrii ropný tanker pripomínajúci Samah. Frank Bottema, analytik z= Open-Source intelligence= sa vyjadril, že Akademik Pašin sa plavil ďalej na západ smerom k Grécku.

Ruské námorníctvo naznačilo, že sa bude aktívnejšie podieľať na sprevádzaní obchodných lodí v regióne, ak si to situácia bude vyžadovať. Nie je totiž možné, aby sa obchodné lode stávali terčom teroristických útokov “demokratických štátov” a zadržiavali náklad aj s posádkou svojvoľne kde sa im uráči a nikto s tým nič nerobí z iných “demokratických” krajín.

Potom, ako Iránsky tanker úspešne pristál v Sýrskom prístave, ruské námorníctvo zverejnilo účel cvičenia pri Sýrii, ktoré bolo zamerané na zabezpečenie „plynulého prechodu civilných lodí“.

O tejto správe tiež informoval internetový denník Al-Masdar News, že sa v oblasti východného Stredozemného mora v blízkosti ruskej námornej základne v Tartuse vykonali cvičenia, ktoré mali zabezpečiť bezpečný priechod civilných lodí a zabrániť prípadným kolaterálnym škodám.

Veľká vyššie spomínaná protiponorková loď, viceadmirál Kulakov, opustila námornú základňu sýrskeho Guvernorátu Tartus a smerovala ďalej do Stredozemného mora.

Simulovaným ponorkovým útokom sa zaoberal viceadmirál Kulakov, ktorého cieľom by mohlo byť vyslanie spojencom a potenciálnym protivníkom správu, že Rusko bude aktívne zasahovať do ochrany iránskych obchodných lodí.
Podľa scenára manévru na obchodnú loď zaútočila nepriateľská ponorka. Posádka lode mala za úlohu nájsť a zničiť nepriateľskú ponorku.

Vrtuľník KA-27 opúšťa materskú loď a odlieta na prieskum určenej oblasti

Ruský vrtuľník Ka-27 vyštartoval z lode niekoľko kilometrov od pobrežia, neďaleko sýrskeho prístavu Baniyas. Na palube lode je celá sada elektronických systémov na detekciu ponoriek aj vo veľkých hĺbkach. Po prelete nad vodnou oblasťou vrtuľník našiel podmorský cieľ a poslal správu kapitánovi viceadmirála Kulakova, ktorý sa rozhodol zaútočiť na virtuálnu nepriateľskú ponorku námornými bombami.

Ponorka možno neoperovala sama. Úlohou všetkých lodí zúčastňujúcich sa na operácii je podľa ruskej televíznej stanice Zvezda monitorovať situáciu aj vo veľkých hĺbkach ako aj na povrchu a vytvoriť bezpečnú zónu pre priechod obchodných lodí.
Výsledkom cvičenia bolo, že sa ruský tanker dostal do požadovaného prístavu. Fiktívne nepriateľské sily boli zničené, lode ruského námorníctva sú stále v pohotovosti a naďalej zabezpečujú bezpečnosť mierovej plavby vo východnom Stredomorí.

Rusko už udržuje stálu prítomnosť v Stredozemnom mori so sídlom v sýrskom Tartuse. V ich základnej výbave sú nie len ponorky, ale aj veľké vojnové lode.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov