fregata maršal Šapošnikov
Aktuality, Námorníctvo,

Ozbrojená po zuby: Fregata Maršal Šapošnikov

USA, 25.október 2020 (AM) – Časopis National Interest označil fregatu Maršal Šapošnikov “po zuby ozbrojenú mnohými novými raketami”. Takto reagoval na správy ruských médií, že “fregata studenej vojny Maršal Šapošnikov potom, čo bola vyzbrojená strelami s plochou dráhou letu Kaliber-NK a Urán, bola poslaná na námorné skúšky v Japonskom mori”.


 

Publikácia pripomína , že sa fregata dostala do výzbroje ruského námorníctva ako veľká protiponorková loď. Jej modernizácia zahŕňala inštaláciu jednotných lodných odpaľovacích zariadení pre rakety Kaliber, čo zvýšilo jej bojové schopnosti a umožnilo kvalifikovať ju ako fregatu. Predpokladá sa, že modernizovaná loď bude schopná používať tiež Hypersonické strely Zirkon.

V júli začal Maršal Šapošnikov svoje prvé skúšky po opravách. Ďalšou fázou testovania bude vzlet a pristátie vrtuľníkov Ka-27 na palube fregaty. Loď by sa mala vrátiť do Tichooceánskej flotily do konca tohto roka. Časopis konštatuje, že Maršal Šapošnikov sa už ukázal ako efektívna loď.

 

V máji 2010 ruskí mariňáci, ktorí boli označovaní aj ako Čierne barety, umiestnení na palube torpédoborca, zachránili posádku ruského tankera Moskovskij Universitet (Moskovská univerzita), zajatého jedenástich somálskymi pirátmi východne od ostrova Sokotra v Adenskom zálive. Celá operácia trvala len dvadsať dva minút a nikto z posádky tankera nebol zranený, pričom jeden pirát bol zabitý a ďalších desať zajatých.

 

Zirkon ako nové spektrum hrozieb

Na začiatku mesiaca ruskí vojaci informovali o úspešnom teste Zirkonu -hypersonickej strely s plochou dráhou letu. Pozornosti medzinárodných médií sa táto správa nevyhla. Zirkon bol odpálený z paluby fregaty Admirál Gorškov v Bielom mori a následne úspešne zasiahol cieľ v Barentsovom mori. Raketa prekonala 450 kilometrov za 4,5 minúty. Priemerná rýchlosť strely predstavovala 5,7 tisíc kilometrov za hodinu, maximálna výška letu 9,5 tisíc kilometrov za hodinu.

 

Americký časopis The National Interest poznamenal, že test rakety prebiehal na pozadí rastúceho napätia okolo kontroly zbraní.

“Obnova veľmocenského súperenia medzi Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi viedla k zvýšeniu investícií a záujmu o rakety a systémy protiraketovej obrany všetkých strán,” uvádza analytik časopisu Anthony Endresen.

Endersen dodal, že úspechy Ruska v oblasti hypersonických zbraní majú strategický význam, a to “čiastočne kvôli politickému významu vedenia pri nasadení pokročilých technológií, ale aj preto, že tieto zbrane predstavujú nové spektrum hrozieb pre protivníkov a ponúkajú určitú úroveň asymetrickej hrozby”. Analytik tiež vyslovil predpoklad, že o demonštráciu Zirkonu prejavili záujem štáty, ktoré sú pre Rusko dôležité z hľadiska obchodu so zbraňami, napríklad India.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov