.
Aktuality, Bezpečnosť,

Indonézia : Americké špionážne lietadlá nad nami nebudú lietať – chceme si zachovať neutralitu aj napriek sporu s Čínou

 


Indonézia, 23. október 2020 (AM) – Indonézska vláda odmietla návrh vlády USA nasadiť na svoje územie špionážne lietadlá Poseidon P-8 s cieľom monitorovať čínske vojenské pohyby vo vodách v regióne. Podľa agentúry Reuters niekoľko zdrojov oboznámených s touto záležitosťou v indonézskej vláde uviedlo, že americkí predstavitelia sa v júli a auguste niekoľkokrát skontaktovali s ministrami obrany a zahraničných vecí krajiny a predložili tento návrh.

Túto ponuku po zvážení možných dôsledkov, nakoniec indonézsky prezident Joko Widodo odmietol. Agentúra Reuters o tom píše, že Indonézsky prezidentský úrad, americké ministerstvo zahraničia a veľvyslanectvo USA v Jakarte odmietli túto záležitosť komentovať.

Podľa indonézskych zdrojov sú vládnuci predstavitelia v Jakarte prekvapení ponukou Washingtonu, ktorí ako sa zdá zabúdajú, že vysoká úroveň zahraničnopolitickej neutrality Indonézie nikdy nedovolí zahraničným armádam operovať z jej územia. V správe sa ďalej uvádza, že pozorovacie a prieskumné lietadlá P-8 hrajú kľúčovú úlohu pri monitorovaní čínskych vojenských pohybov v Juhočínskom mori.

Indonézia takto reaguje aj napriek tomu, že Čínska vláda, ktorá sa domáha suverenity nad väčšinou mora, vedie územné spory s Malajziou, Vietnamom, Brunejom a Filipínami. Juhočínske more bohaté na minerály je tranzitným bodom pre viac ako 3 bilióny dolárov ročne.

Aj keď si Indonézia oficiálne nenárokuje na strategické časti Juhočínskeho mora, verí, že časť regiónu k nej patrí. Medzi Jakartou a Pekingom teda panuje napätie v súvislosti s prítomnosťou čínskych vojnových a rybárskych lodí v tomto regióne. Indonézsky minister zahraničia Retno Marsudi pre agentúru Reuters uviedol, že Jakarta rozširuje hospodárske a obchodné vzťahy s Čínou a nemá v úmysle postaviť sa na stranu ani jednej z dvoch strán či Americkej tak Čínskej. Minister ešte dodal, že Indonézia sa nechce nijakým spôsobom zúčastniť tejto “súťaže” a svojim prístupom chce ukázať, že je pripravená uzavrieť partnerstvo so všetkými krajinami sveta

Putin: “Nikto na svete takéto zbrane nemá” – vyznamenal konštruktéra hypersonických zbraní

Regionálne mocnosti v Ázii podporujú vojenskú spoluprácu proti Číne

V júli tohto roku – Indonézia a Filipíny, dvaja z najdôležitejších austrálskych partnerov v oblasti regionálnej bezpečnosti, privítali plán Canberry na vybudovanie veľkej vojenskej sily ako sily dobra v stále nestabilnejšom regióne. Hovorca indonézskeho ministra obrany Prabowo Subianto v stredu uviedol:

„Indonézia sa obáva aj postpandemického sveta“ a dodal, že austrálska obranná eskalácia bola „v súlade s obranným zameraním Indonézie, ktorým je udržanie bezpečnosti a stability v Indonézii a v regióne”.

“Z toho tiež profitujeme, pretože to prispeje k stabilite v regióne,” uviedol hovorca ministerstva obrany Dahnil Anzar Simanjuntak.

„Naše vojenské výdavky sú zamerané na zabezpečenie ochrany nášho územia a majetku. Indonézia nemá voči susedným krajinám agresívnu politiku, našou prioritou je ochrana Indonézie. Chápeme záujem Austrálie o ochranu stability jej krajiny a regiónu a rešpektujeme jej snahu. “

Filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana povedal, že jeho vláda, ktorá má program spolupráce v oblasti obrany s Canberrou, tiež pozitívne hodnotí plány.

„Tieto aktualizácie považujeme za príspevok Austrálie k udržaniu režimu v regióne. Práve vtedy, keď podobne zmýšľajúce demokratické krajiny spolupracujú a spájajú sa, dokážeme udržať mier a stabilitu, “povedal pre The Australian.

Podpora odzrkadľuje rastúce regionálne znepokojenie nad zvýšenou teritoriálnou agresiou Pekingu v čase, keď je tradičná americká bezpečnostná sieť v juhovýchodnej Ázii veľmi rozptyľovaná pandémiou COVID-19 a bezprostrednými prezidentskými voľbami. V posledných mesiacoch čínske pobrežné hliadky potopili dve vietnamské rybárske lode, prenasledovali  malajzijský prieskumný čln, čínske námorné plavidlo zameralo svoje radarové zbrane na filipínsku námornú loď a zhromaždilo jednotky pozdĺž spornej indicko-čínskej hranice, čo viedlo k smrteľným zrážkam medzi dvoma ázijskými jadrovými  mocnosťami.

Indickí obranný analytici tvrdia, že Dillí bude pozitívne hodnotiť obranné plány Austrálie, najmä vzhľadom na nedávnu námornú strategickú dohodu týchto dvoch krajín. Darshana Baruah, výskumníčka v oblasti námornej bezpečnosti Nadácie Carnegie pre medzinárodný mier, uviedla, že India už viac neprejavuje obavy z toho, ako môžu obchodné vzťahy Canberry s Pekingom ovplyvniť jej záväzok strategického partnerstva.

“India sa dnes javí ako kľúčový a dôležitý partner v Austrálii,” uviedla. „V námornej oblasti je to určite významná iniciatíva, keďže v Indo-tichomorskom regióne pravdepodobne dôjde k ďalším narušeniam a konkurencii,“ uviedla.

Predseda vlády Scott Morrison v stredu uviedol, že Indo – tichomorie je teraz „epicentrom“ rastúcej strategickej konkurencie medzi Čínou a USA. Náčelník ozbrojených síl Malajzie, Affendi Buang, však reagoval opatrnejšie a pripomenul dlhodobé obavy svojej krajiny o potenciálne regionálne zbrojenie.

Generál Affendi uviedol, že Malajzia „bude naďalej rozvíjať dobré vzťahy so všetkými, najmä so susednými krajinami“ a zaviazala sa dodržiavať zásady ASEAN – nezasahovania do záležitostí členských krajín a nesúhlas s použitím sily.

„Ako neutrálny a mierumilovný národ, ktorý sa snaží spriateliť so všetkými národmi, sa Malajzia zaviazala posilňovať dôveryhodné partnerstvá prostredníctvom inkluzívnych medzinárodných diplomatických iniciatív.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov