Ilustračné foto: Samovražedný dron-kamikadze izraelskej výroby, IAI Harop, zdroj: iai.co.il
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Samovražedný dron izraelskej výroby spadol na území Iránu. Video

 


Irán, 22. október 2020 (AM) – Na severozápade Iránu sa 20. októbra zrútilo cudzie bezpilotné lietadlo (dron). Ako sa uvádza v správe portálu Al Masdar News, do vzdušného priestoru Iránu vstúpil dron z územia susedného Azerbajdžanu.

Súdiac podľa zverejnených záberov havarovaného bezpilotného lietadla, ide o samovražedný dron-kamikadze Harop (jeho dolet činí 1000 km, výdrž vo vzduchu 6 hodín, výzbroj tvorí bojová hlavica s hmotnosťou 23 kg), ktorý vyrába izraelská spoločnosť Israel Aerospace Industries (IAI).

Irán medzitým zverejnil na sociálnych sieťach video azerbajdžanského dronu Harop, ktorý sa zrútil alebo bol zostrelený v Khodaafarine (Khoda Afarin), severozápadny Irán:

Nie je zatiaľ potvrdené, či bol dron izraelskej výroby zostrelený, z dôvodu technických príčin však mohol spadnúť aj sám. Za posledné štyri dni je to už druhý prípad narušenia vzdušného priestoru Iránu bezpilotnými lietadlami.

Hoci Irán neuviedol, komu samovražedný dron patri, predpokladá sa, že patrí Azerbajdžanským ozbrojeným silám (letectvu), nakoľko ide o jedinú krajinu v oblasti, ktorá uvedené samovražedné drony Harop nakupuje a v súčasnosti aj aktívne používa.

Trosky samovražedného dronu IAI Harop, vzhľadom na ich relatívne nízke poškodenie je možné predpokladať, že z nich iránski špecialisti dokážu ešte čo-to cenné „vydolovať”, zdroj: topwar.ru

Baku už viackrát použil samovražedné drony izraelskej výroby pri útokoch na arménské jednotky v oblasti Náhorného Karabachu, nie je však jasné, prečo ich Azerbajdžan vysiela lietať ponad iránsky vzdušný priestor. Je totiž nepravdepodobné, žeby zapojenie Iránu do aktuálne prebiehajúceho konfliktu bolo pre Azerbajdžan akokoľvek výhodné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov