Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Ministerstvo obrany v boji proti dezinformáciám chce založiť skupinu pre podporu zahraničných vojakov na území SR

Slovensko, 22. októbra (AM) – Dve muchy jednou ranou, alebo dve zdanlivo nesúvisiace otázky sa pokúša skĺbiť v najnovšom návrhu minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Rezort obrany navrhuje vytvoriť riadiacu skupinu pre poskytovanie podpory zahraničným ozbrojeným silám, ktorá bude využívať nástroje strategickej komunikácie.


 

Koncepcia poskytovania podpory zahraničným ozbrojeným silám na území Slovenskej republiky navrhuje vytvoriť Národnú riadiacu a koordinačnú skupinu pre poskytovanie takejto podpory. Jej úlohou by bolo v tomto smere zabezpečiť postup na vládnej úrovni. Koncepciu dnes schválili ministri na rokovaní vlády SR, na schôdzu ju predložil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO)

 

Nestála riadiaca skupina bude autoritou pre poskytovanie podpory zahraničným vojakom a bude spolupracovať s aliančnými orgánmi pre podporu zahraničných vojsk. „Za účelom zvýšenia informovanosti obyvateľstva a predchádzaniu dezinformáciám a škodlivej propagande v súvislosti s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl prijatých na území Slovenskej republiky bude skupina využívať nástroje strategickej komunikácie,“ uvádza sa v dokumente, ktoré na rokovanie vlády predložilo ministerstvo obrany.

 

Koncepcia tiež navrhuje vytvoriť národnú databázu, ktorá by udržiavala prehľad o dostupných vojenských a civilných spôsobilostiach Slovenska, ktoré by sa dali využiť pre potrebu podpory zahraničným ozbrojeným silám. Systémové opatrenia navrhujú aj zabezpečiť financovanie podpory v stave bezpečnosti a v čase vojny a vojnovom stave.

 

 

Ministerstvo obrany v júni tohto roku zahájilo boj proti hybridným hrozbám a dezinformáciám

V priestoroch Ministerstva obrany SR sa začiatkom júna uskutočnilo rokovanie štátnych tajomníkov celkovo ôsmich rezortov a vedúcich predstaviteľov bezpečnostných orgánov štátu. Cieľom stretnutia bolo naštartovať procesy prípravy akčného plánu boja proti hybridným hrozbám a dezinformáciám, ako jedného zo záväzkov Programového vyhlásenia vlády SR.

 

Pracovné stretnutie tajomníkov z rezortov obrany, vnútra, diplomacie, hospodárstva, dopravy, školstva, zdravotníctva, predstaviteľov Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu a Kancelárie bezpečnostnej rady SR inicioval štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer. Ústrednou témou rokovania bola diskusia o možných spôsoboch budúcej spolupráce rezortov v problematike hybridných hrozieb a v predchádzaní šírenia dezinformácii.

 

„Zmena bezpečnostného prostredia nás núti reagovať hľadaním nástrojov a foriem spolupráce naprieč všetkými ministerstvami. Dezinformácie a ďalšie formy hybridných hrozieb dnes nie sú len problémom pre bezpečnostné zložky a silové rezorty, ale predstavujú komplexnú výzvu pre náš štát a našu spoločnosť ako takú. Pevne verím, dnešné stretnutie odštartuje proces, ktorý zlepší pripravenosť štátu reagovať na širokú škálu výziev, a tým pádom bude aj jasnou pridanou hodnotou pre našu bezpečnosť,“ povedal Marian Majer.

 

Súčasťou diskusie bola tiež výmena rezortných perspektív a priorít na poli boja proti hybridným hrozbám a hľadanie najvhodnejšej podoby medzirezortnej koordinácie, tak na politickej, ako aj na expertnej úrovni. Štátni tajomníci sa dnes dohodli na ďalšom postupe pri tvorbe akčného plánu, spoločnej koordinácii, ako aj s tým súvisiacich stretnutiach.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov