Ilustračné foto: Záber z dokumentárneho filmu Ministerstva obrany EAR k 90. výročiu vzniku Egyptského letectva, zdroj: MO EAR/dambiev.livejournal.com
Aktuality, Letectvo,

Ruské stíhačky MiG-29M/M2 a ruské útočné vrtuľníky Ka-52 sa stali pýchou Egyptského letectva. Video

 


Egypt, 20. október 2020 (AM) – Vojenské letectvo Egyptskej arabskej republiky oslávi 2. novembra 90. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo Ministerstvo obrany EAR dokumentárny film „Nebeskí orli”, ktorý zobrazuje aj pomocou archívneho materiálu históriu tejto časti egyptských ozbrojených síl.

Od polovice 50. rokov 20. storočia boli zaraďované do služby v Egyptskom letectve sovietske stíhacie lietadlá MiG-15, frontové bombardéry Il-28 a vrtuľníky Mi-4. Neskôr boli do stavu Vojenského letectva zaradené ešte také stroje ako napríklad stíhačky MiG-17, MiG-19, MiG-21, taktické bombardéry Su-7, diaľkové bombardéry Tu-16, transportné lietadlá An-12 a tiež viacero typov vrtuľníkov – ťažký transportný Mi-6 (predchodca dnešného Mi-26), či viacúčelový stredneťažký Mi-8.

Táto technika sa aktívne používala aj počas v ozbrojeného konfliktu s Izraelom, časť techniky bola tiež použitá počas konfliktu v Jemene.

V 70. rokoch začali egyptskí vojenskí piloti s prechodom na novšiu techniku – na tú dobu to boli moderné stíhacie bombardéry s meniteľnou geometriou krídel Su-20 (exportná verzia Su-17) a tiež stíhacie lietadlá s meniteľnou geometriou krídel MiG-23.

Napriek tomu, že prišlo aj obdobie ochladenia vzťahov Egypta so Sovietskym zväzom, ktoré sa navonok prejavilo aj nákupom inej leteckej techniky – amerických, francúzskych ale aj čínskych lietadiel, mnohé sovietske lietadlá, ktoré zostali v Egyptskom letectve, ako napríklad stíhačky MiG-21, slúžia dodnes.

Záber z videa MO EAR – viacúčelové stíhacie lietadlo MiG-29M VL EAR, zdroj: MO EAR/dambiev.livejournal.com

V súčasnosti sa javia jednými z najmodernejších lietadiel vo výzbroji Egyptského letectva ruské viacúčelové stíhacie lietadlá MiG-29M/M2. Tie disponujú najmodernejším elektronickým vybavením a časťou výzbroje dokonca prevyšujú aj americké viacúčelové stíhacie lietadlá F-16, ktoré sa tiež nachádzajú v stave Vojenského letectva EAR.

Záber z videa MO EAR – viacúčelové stíhacie lietadlo MiG-29M VL EAR s podvesenými protilodnými riadenými raketami Ch-31AD, zdroj: MO EAR/dambiev.livejournal.com

Egypťania tiež veľmi vysoko hodnotia bojové schopnosti svojich útočných vrtuľníkov Ka-52, ktoré sú aj odborníkmi považované za jedny z najlepších bojových vrtuľníkov na svete.

Záber z videa MO EAR – egyptské bojové vrtuľníky ruského pôvodu, Ka-52, zdroj: MO EAR/dambiev.livejournal.com

A očakáva sa, že v blízkej budúcnosti sa rozšíri ruský letecký park Vojenského letectva EAR o viacúčelové vysokomanévrovateľné ťažké stíhacie lietadlá Su-35.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov