Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán : Našu obranu poistíme ruskými technológiami

 


Irán, 20.október 2020 (AM) – Rusko sľubuje Iránu nielen predaj zbraní, ale aj ich technológie. Koniec embarga na predaj zbraní Iránu pripraví podľa tlačovej agentúry TASS pôdu pre rozvoj vojenskej a technickej spolupráce medzi Moskvou a Teheránom.

Túto nedeľu 18. októbra vypršalo zbrojné embargo voči Iránu. Iránski vodcovia sa netaja tým, že majú tendenciu nakupovať zbrane od zahraničných krajín, najmä od krajín, ktoré zostali oddané jadrovej dohode po jednostrannom vystúpení USA v roku 2018.

V septembri iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif vyhlásil, že Teherán bude schopný uspokojiť svoje potreby v oblasti vyzbrojovania vďaka krajinám, s ktorými má strategické vzťahy vrátane Ruska a Číny, po skončení platnosti embarga OSN.
V sobotu 17. októbra hovoril iránsky veľvyslanec v Moskve Kazem Jalali počas rozhovoru o dobrých vzťahoch medzi Iránom a Ruskom, ako aj o podpore, ktorú Moskva poskytuje Teheránu odmietnutím protiiránskych rezolúcií navrhnutých v Rade bezpečnosti. Irán a Rusko sa snažia posilniť svoju vojenskú spoluprácu a postupne uskutočnia plány spolupráce, ktoré pripravili, uviedol Kazem Jalali.

V auguste Jurij Borisov, ruský vicepremiér, uviedol, že Irán má v úmysle získať ruské vojenské vybavenie po zrušení embarga.
Všetky príležitosti, ktoré budú k dispozícii po ukončení embarga, budú využité v záujme oboch národov, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová.

PANCIR SM v Moskve

Vassili Nebenzia, stály zástupca Ruska pri OSN, nedávno zdôraznil, že predĺženie embarga na zbrane predávané Iránu už nebude mať na stole Rada bezpečnosti a že všetky pokusy Washingtonu zhromaždiť ďalšie krajiny pre podporu nového embarga už zlyhali.
Američania však stále dúfajú, že môžu obnoviť zbrojné embargo na Irán. Pred mesiacom sa americký minister zahraničia Mike Pompeo zaviazal, že Washington sa vráti späť do Rady bezpečnosti s tým, aby bolo zbrojné embargo trvalé.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov v reakcii na toto vyhlásenie Mika Pompea uviedol, že americké sankcie už nie sú pre Moskvu žiadnou hrozbou, pretože Moskva si už na ne zvykla a prispôsobila sa. Rusko rozširuje svoju viacrozmernú spoluprácu s Iránom ako v technickej tak aj vojenskej oblasti. Tento proces postupuje pomaly, v súlade s potrebami oboch strán a ich vôľou, bez toho, aby sa nechal ovplyvňovať sankciami USA, vysvetlil Sergej Riabkov.

Zarif uviedol, že americké sankcie nemôžu zabrániť Iránu v nákupe zbraní od Ruska a Číny. Pre Moskvu sú akékoľvek sankcie uvalené Spojenými štátmi na Irán v súvislosti s vojenskou spoluprácou s inými krajinami nezákonné, pretože platnosť všetkých obmedzení v tejto otázke vypršala 18. októbra, uviedol ruský minister zahraničia, Sergej Lavrov a ešte zdôraznil, že USA nemajú právo na obnovenie sankčného režimu voči Iránu, pretože už nie sú súčasťou jadrovej dohody.

Američania sa môžu len prizerať, ako sa veci dejú. A budú sa diať stále viac v ich neprospech. Každá tyrania, nadvláda či režim znevýhodňujúci nejakú skupinu štátov, národov, alebo jednotlivcov raz padne. A záleží len na inteligencii tých predtým utláčaných, ako naložia s ich utláčateľmi. Preto vždy vidíme tých, ktorí budú na lavici obžalovaných keď vidíme ako sa dejú rôzne svinstvá ako napríklad šialenci, ktorí nás terorizujú s nosením rúšky. Dobre sa na nich pozerajte, čoskoro im dôjde ich posledná dávka. Po troche kyslíka vytriezvejú a budú možno aj plakať, len aby mohli prezliecť kabát.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov