Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Historik Andrej Fursov: S Turkami je možné iba taktické spojenectvo

Rusko, 21. október 2020 (AM) – Andrej Iľjič Fursov (1951) – ruský historik, sociálny vedec, publicista, ktorý na Inštitúte dynamického konzervativizmu vedie Centrum metodiky a informácií, riaditeľ Centra rusistiky, Inštitútu pre základný a aplikovaný výskum, Moskovskej univerzity pre humanitné vedy, akademik Medzinárodnej akadémie vied (Innsbruck, Rakúsko) a stály člen izborského klubu sa vyjadril v rozhovore k otázke spolupráce Ruska a Turecka.


 

.

 

Tento týždeň ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko nikdy neidentifikovalo Turecko ako „ strategického spojenca“. Je podľa vás možné v dohľadnej budúcnosti strategické spojenectvo medzi Moskvou a Ankarou?

– Myslím si, že také spojenectvo je nemožné. Po prvé, vzhľadom na našu dlhú históriu. Najviac zo všetkého sme bojovali s Tureckom. A vzhľadom na skutočnosť, že boľševici vo svojej dobe podporovali Ataturka, išlo o čisto taktické spojenectvo. S Turkami je možné iba taktické spojenectvo. Nie preto, že sme dobrí, ale oni sú zlí, alebo naopak. Pretože podľa geopolitickej logiky sme sa s nimi stretli na Zakaukazsku, v Strednej Ázii a teraz na Blízkom východe.

 

Po druhé, vzhľadom na plány Britov a Američanov týkajúce sa Turecka je úplne zrejmé, že sa pripravuje ako baranidlo proti Rusku. Nie je náhodou, že posledné menovania v britských a amerických spravodajských službách sú tak či onak spojené s Tureckom. Napríklad Haspel, ktorý sa stal šéfom CIA, pracoval v Turecku, vie ich jazyk. Šéf MI-6 Richard Moore nie je zrovna priateľ, ale dobrý známy, Erdoganov kontakt. A také stretnutia nie sú náhodné.

 

Pripomínam, že keď sa kolektívny Západ rozhodol prelomiť socialistický tábor a ako slabý článok si vybral Poľsko, Brzezinski sa okamžite objavil ako Carterov poradca. A prirodzene začali sťahovať Walesu. Keď sa Američania rozhodli prelomiť Srbsko cez Kosovo, šéf CIA však nebol Albánec, ale osoba narodená v Albánsku v Tenete. A potom sa albánska mafia stala aktívnejšou. Preto sa dá predpokladať, že vystúpenie ľudí spájaných s Tureckom na čele dvoch anglosaských špeciálnych služieb naznačuje, že kolektívny Západ uskutoční ďalšie útoky proti Ruskej federácii pomocou Turecka. Bude skúšať z neho vytvoriť takého regionálneho vodcu. Po druhé, spojiť ho s projektom „novej Rzecz Pospolita“.

 

Je pravda, že tento projekt bieloruská situácia veľmi brzdí, pretože s takou „kosťou v krku“ ako Bielorusko bude veľmi ťažké vytvoriť veľkú novú Rzeczpospolitu.

 

Mimochodom, existuje aj „kosť v krku“, ktorá vytvára veľké Veľké Turecko. Určité anglo-americké elity takto nevnímajú Erdogana. Ale myslím si, že Erdoganovia prichádzajú a odchádzajú, ale anglo-americké projekty proti Rusku zostávajú. Je teda veľmi možné, že po súčasných udalostiach medzi Arménskom a Azerbajdžanom bude mať Ankara ďalšieho vodcu, ktorý bude hrať inak s USA a Britániou. Flexibilnejšie. V našej krajine, opakujem, je možné taktické spojenectvo s Tureckom, ale zdá sa, že čas na také spojenectvo uplynul, a čelíme viac či menej tvrdej konfrontácii s týmto „novým Tureckom“. V skutočnosti niečo také mäkko povedal Lavrov.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov