Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Baku uviedli, že arménsky motostrelecký prápor odmietol bojovať v Karabachu kvôli nedostatku vojakov a munície

Azerbajdžan, 19.október 2020 (AM) – Azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo, že prápor 527. pluku arménskych ozbrojených síl sa odmieta zúčastňovať na bojoch na kontaktnej línii v Karabachu, informovala tlačová služba vojenského oddelenia.


 

“Strelecký prápor 527. motostreleckého pluku arménskych ozbrojených síl, ktorý počas ťažkých bojov utrpel veľké straty na pracovnej sile a vojenskej technike, je prakticky paralyzovaný. Medzi zabitými a zranenými príslušníkmi práporu vyslanými na posilnenie vojenských jednotiek 1. zboru arménskych ozbrojených síl, sú väčšinou dôstojníci  a práporčíci, “informuje ministerstvo obrany. Takisto sa uvádza, že „vojenskej jednotke, ktorá bola v priebehu nepriateľských akcií porazená, sa neposkytujú žiadne ďalšie sily a vojenské vybavenie.“

“Prápor, ktorý nebol doplnený a má ťažkosti s muníciou, nedokáže úplne pokryť obrannú líniu. Z tohto dôvodu pracovníci práporu odmietli účasť na nepriateľských akciách,” informovalo vojenské oddelenie.

V Náhornom Karabachu prebiehajú vojenské operácie od konca septembra. Po stretnutí ministrov zahraničných vecí Ruska, Azerbajdžanu a Arménska v Moskve sa podarilo dosiahnuť dohodu o prímerí, ale obe strany tvrdia, že v praxi sa to príliš veľmi nedodržiava.

 

Arménska armáda vykonala v piatok raketový útok na mesto Ganja, útočili balistické rakety Elbrus / SKAD (R-17). Azerbajdžanské úrady tvrdia, že najmenej 20 domov bolo zničených pri útokoch na mesto. Počas raketových útokov boli zasiahnutí mnohí civilisti vrátane maloletých. Očití svedkovia hlásia 3 silné explózie v meste. Doteraz bolo z trosiek zachránených 15 zranených. Počet mŕtvych civilistov zatiaľ nie je známy. Je zrejmé, že nevinní civilisti v druhom najväčšom meste Azerbajdžanu boli cielene vystavení raketovým útokom Arménskej armády.

Ilham Alijev: Arménsky prezident Pašinjan je produkt Sorosa

Medzi Arménskom a Azerbajdžanom existuje konflikt ohľadom štatútu oblasti Náhorného Karabachu. Vo februári 1988 Náhorná-karabašská autonómia oznámila odchod z azerbajdžanského ZSSR. Následne Azerbajdžan pri ozbrojenom konflikte v rokoch 1992-1994 stratil kontrolu nad Náhorným Karabachom a jeho siedmimi okolitými oblasťami. Rokovania o mierovom urovnaní konfliktu prebiehajú od roku 1992 v rámci Minskej skupiny OBSE vedenej tromi spolupredsedami – Ruskom , Spojenými štátmi a Francúzskom.

 

Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev vyhlásil, že závery trojstranného rokovania v Moskve ministrov zahraničných vecí RF, Arménska a Azerbajdžanu predpokladajú stiahnutie arménskych síl z Karabachu.

“V rámci konzultácií, ktoré sa konali včera a dnes v noci v Moskve, sme od nich nežiadali na pojednávaní úplnú kapituláciu. Chápeme, že Pašinjanov režim je dosť zraniteľný … Preto sme v rámci dohodnutého vyhlásenia netrvali na konkrétnych termínoch. To ale nepochybne predpokladá dohodnuté stiahnutie arménskych okupačných síl z nášho územia. Keďže vyhlásenie obsahuje odkaz na substantivné rokovania, čo znamená na základné princípy, a tam je všetko konkrétne napísané, kedy bude oslobodených päť okresov, kedy budú oslobodené ešte ďalšie dva, “povedal Alijev v rozhovore pre RBK.

 

“Baku je pripravené na neodkladné začatie rokovaní s Jerevanom o Náhornom Karabachu,” vyhlásil Ilham Alijev.

“Sme pripravení ho začať zajtra, preto všetko závisí na Minskej skupine OBSE, na jej harmonograme. Naša strana je pripravená začať ho okamžite, “povedal Alijev v interview pre RBK.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov