© Foto : Raytheon Technologies Corporation
Aktuality, Letectvo,

Veľká udalosť: Stíhačky F-15 amerického letectva dostávajú dlho očakávanú „inteligentnú“ bombu

USA, 15.október 2020 (AM) – Americká armáda schválila prijatie leteckej bomby Raytheon GBU-53 / B StormBreaker. Jej použitie sa plánuje na lietadlách F-15E Strike Eagles. Spoločnosť Raytheon oznámila veľkú udalosť 13. októbra 2020. Pôvodne mala byť bomba uvedená do prevádzky v auguste 2020, načasovanie sa však trochu posunulo kvôli problémom so softvérom a navádzacím systémom. Vyžadovalo si tiež riešenie niekoľkých bezpečnostných problémov týkajúcich sa chvostových krídel bomby. Vibrácie lietadla počas letu viedli k rozpadu týchto prvkov. Tento nedostatok je obzvlášť nebezpečný pre F-35, kde je bomba umiestnená vo vnútornom priestore lietadla, poškodenie môže mať vážne následky.


 

Podľa riaditeľa programu StormBreaker spoločnosti Raytheon Missiles & Defence Christie Stagga si bomba počas mnohých testov počínala dobre. V tomto prípade sa testovali najťažšie scenáre vrátane zložitých klimatických podmienok. Bomba je teraz konečne pripravená na inštaláciu do lietadiel amerických vzdušných síl.

 

GBU-53 / B, pôvodne známa ako Bomba malého priemeru II (SDB II), má navádzací systém s tromi režimami, ktorý je schopný detekovať ciele pomocou tepelného infračerveného radaru. V závislosti od letovej výšky lietadla, z ktorého bude bomba odpálená, môže tiež samostatne kĺzať, pričom sa spolieha na schopnosti inerciálneho navigačného systému, pre nájdenie a zasiahnutie cieľa. Podľa Christie Staggovej to poskytuje vynikajúce schopnosti na zasahovanie stacionárnych aj pohyblivých cieľov v noci alebo za nepriaznivého počasia.

Schopnosti bomby sa stanú ešte účinnejšími, keď budú nainštalované na lietadle F-15E. Jeden Strike Eagle bude schopný niesť celkovo až 28 bômb. Aj keď je F-15E prvým lietadlom, ktoré malo povolené používať GBU-53 / B, americká armáda plánuje v budúcnosti umiestniť bomby na ďalšie lietadlá. Najmä v tomto roku bomba bola testovaná pomocou lietadla US Navy od F / A-18E / F Super Hornet.

 

 

V dohľadnej dobe bude StormBreaker integrovaný do všetkých troch variantov F-35 Joint Strike Fighter. Tieto lietadlá sú schopné niesť bomby vo vnútri, čo im umožní používať ich v podmienkach, keď je potrebná maximálna utajenosť. Pridanie StormBreakeru do výzbroje F-35 výrazne zvyšuje bojové schopnosti týchto lietadiel. Okrem toho je možné, že bomba bude prispôsobená na použitie z bezpilotných lietadiel a stealth bombardérov.

 

Testy StormBreakeru prebehli 15. júna. Projektová manažérka Stormbreaker v spoločnosti Raytheon Corporation Christie Stagg uviedla, že táto bomba je jedinou zbraňou, ktorá umožňuje pilotom zasiahnuť pohybujúce sa ciele za zlej viditeľnosti v dôsledku počasia, dymu alebo veľkej prašnosti. Testy z rokov 2018-2019 s 56 dokončenými scenármi ukázali 11 zlyhaní, z ktorých 8 sa týkalo softvérových problémov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov