Egyptská FREMM Tahya Misr
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Putinov strategický ťah: Rusko a Egypt zorganizujú bezprecedentné spoločné námorné manévre v Čiernom mori

 


Egypt, 15.október 2020 (AM) – Odkedy bol egyptský prezident Mohamed Morsi z Moslimského bratstva zvrhnutý pučom vedeným egyptskými ozbrojenými silami, boli vzťahy medzi Egyptom a Tureckom otrasné. Tieto dve krajiny sa na ničom nevedeli dohodnúť. Tento antagonizmus získal nový rozmer aj v Líbyi, kde Káhira a Ankara podporujú každý svoj konkurenčný tábor. Káhira je však na strane veľmi silného hráča, ktorému sa Turci napriek svojej skutočne veľkej armáde nemôžu rovnať. Ide o Rusko, ktoré sa nenápadne zamiešalo do konfliktu v Alžírsku.

Putin dávnejšie vyhlásil inými slovami, že v Líbii to bolo naposledy, čo si západní “demokrati” urobili svojvoľnú streľnicu. Ostro kritizoval spôsob, akým bol prenasledovaný a zabitý Muammar al-Kaddáfí. Odvtedy sa opäť aktívne zapojil s Ruskom do medzinárodnej hry a znemožnil americké plány s Krymom, so Sýriou, vo Venezuele a kto vie kde ešte, len my o tom nevieme. Riadny úder zasadila Putinova administratíva američanom, keď sa Rusko odpojilo od petrodolára a zbavilo sa značnej časti amerických dolárov a kúpených amerických dlhov. To si dovtedy nikto v takejto miere nedovolil. Ale vždy má všetko svoj začiatok a počet krajín ktoré aktívne odporujú americkému nátlaku zhnitých dolárových bankoviek sa zvyšuje a ich súhra sa zlepšuje, ako napríklad početné spoločné manévre Rusko a Čína, výmena technológii Irán a Severná Kórea a podobne.

Situácia v Stredozemnom mori je dosť explozívna. Turci vyvíjajú rôzne aktivity a keby sa to dalo nejako vyjadriť karikatúrne, dosť by som to prirovnal k výrazu sklenených očí istého Slovenského politika. Erdoganove ego narástlo do takej výšky ako vysoko a ďaleko dovidia jeho S-400. A s istotou vieme, že Turci vďaka už svojim S-400 vidia úplne všetko čo sa okolo nich deje. Jeden by povedal, že aj neviditeľné lietajúce veci s hromozvodom dokážu ruské radary vidieť. Kto vie? Čas ukáže. Ale treba povedať, že Turci sa rozhodli obetovať svoje F-35 kvôli Ruským S-400. Možno k tomu dosť prispel nevydarený prevrat, ktorému sa Erdogan vyhol. Niekto hovorí, že to bola náhoda, iní tvrdia, že Rusi mu sprostredkovali informácie na poslednú chvíľu a mohol sa rýchlo upratať niekam inam, než mal byť. Ani toto sa nikdy skutočne nedozvieme. Rusi sú jednoducho záchrancovia a pomáhali k záchrane aj bývalého Ukrajinského prezidenta Janukoviča, ktorý bol násilne zvrhnutý a dokonca na neho začali hon ako na líšku. Rusi mu pomohli ujsť na jeho žiadosť. Možno s Erdoganom to mohlo byť nejako podobne. Ale polemizovať môžu v parlamentoch, prípadne lepšie, ak si sami nájdete potrebné informácie ak Vás to zaujíma.

Turecko si teda znepriateľuje dosť krajín a nie len Amerika, ale aj Rusko, ako sa zdá už tiež vyjadrilo svoj postoj. S Egyptom si Rusi v posledných rokoch veľmi dobre rozumejú. Ide samozrejme o porozumenie v geopolitike a to všetko je podporené šťavnatými vojenskými kontraktami. Rusko sa vracia na Africký kontinent a preto rozumné aliancie ako napríklad s Egyptom, ako ekonomicky silným pilierom medzi Africkými štátmi, sú veľkým plusom pre Rusov. Wagner-ovci sú prítomní nie len v Líbii, ale pravdepodobne aj na iných miestach v Afrike. Dalo by sa povedať, že si takto Rusko otvára cestu k bližšej spolupráci s rôznymi Africkými štátmi a možno sa opäť podarí niekoľko štátov odvrátiť na stranu rozumu a prejsť od zhnitého hamburgera k čerstvému boršču.

Rusi organizujú svoje prvé námorné manévre s Egyptom. Taktické skupiny lodí z Čiernomorskej flotily a egyptského námorníctva budú s podporou letectva trénovať, aby spoločne chránili námorné trasy pred rôznymi hrozbami, podrobne uviedlo ruské ministerstvo obrany. Cvičenia sa zamerajú najmä na doplnenie zásob na mori, komunikačné a inšpekčné akcie proti podozrivým lodiam, pokračoval a spresnil, že delostrelecká a raketová paľba bude tiež na programe.

Cieľom cvičenia je posilniť a rozvinúť vojenskú spoluprácu medzi egyptským a ruským námorníctvom v záujme bezpečnosti a stability na mori, zhrnulo ruské ministerstvo.

Podľa egyptského vojenského experta Nabila Muharrama, ktorého cituje Arab News, je účasť egyptského námorníctva na tomto cvičení organizovaného v Čiernom mori, odkazom adresovaným Turecku. Poslanec z egyptskej rady pre zahraničie Ayman Salama uviedol, že oznámenie o týchto manévroch prichádza v dôležitom okamihu, uprostred napätia v Stredozemnom mori kvôli opatreniam Ankary na kontrolu energetických zdrojov.

Ďalej ešte dodal, že posilnenie strategických vzťahov medzi Egyptom a Ruskom je zdrojom obáv Ankary, ktorej vzťahy s Moskvou sa zhoršili v dôsledku tureckých zásahov v Líbyi a konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Turecké prieplavy

Lode egyptského námorníctva však budú musieť prekonať turecké prielivy Dardanely a Bospor, aby sa dostali k Čiernemu moru. Pripomíname, že ich prístup spadá pod Montreuxský dohovor, ktorý podpísaný v roku 1936 zavádza prísne pravidlá pre vojenské plavidlá podľa ich štátnej príslušnosti a tonáže.

Ako si ZSSR za dve sekundy otvoril Bosporský prieliv pre sovietske lode

Každé plavidlo musí teda oznámiť svoju plavbu s 15-denným predstihom pre štáty, ktoré nie sú pobrežnými krajinami, alebo 8 dňami pre pobrežné štáty. Okrem toho je tonáž tranzitných lodí nepobrežných štátov obmedzená a ich prítomnosť v Čiernom mori, ak nie sú vlastníkmi pobrežného štátu, nesmie presiahnuť 21 dní. Turecko má právo odmietnuť prístup, ak by bolo so štátom žiadajúcim o preplávanie vo vojne, prípadne ak by sa Turecko cítilo ohrozené prítomnosťou takých lodí.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov