Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenská rozviedka konštatuje snahu ruských spravodajských služieb o účelové zakladanie firiem pre zakrytie špionáže

Slovensko, 14.október 2020 (AM) – Vojenské spravodajstvo zverejnilo správu o svojej činnosti za rok 2019. Sumarizuje v nej svoje aktivity, ako aj stav a hrozby vo vzťahu k vonkajšiemu aj vnútornému bezpečnostnému prostrediu, ktoré by mohli mať vplyv na bezpečnosť a chránené záujmy Slovenskej republiky. Správa o činnosti Vojenského spravodajstva je verejne dostupná online na https://vs.mosr.sk/sprava-o-cinnosti-vs-2019/.


 

„Vojenské spravodajstvo plní veľmi dôležité úlohy spravodajského zabezpečenia obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti Slovenskej republiky v pôsobnosti rezortu obrany. Preto verím, že zmeny, ktoré sa postupne v rámci VS realizujú už od môjho nástupu a tiež po zmene jeho vedenia, budú smerovať k skvalitneniu plnenia úloh, avšak prísne v medziach zákona,“ uviedol v tejto súvislosti minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

V oblasti vnútorného bezpečnostného prostredia nezaznamenalo Vojenské spravodajstvo v uplynulom roku zásadnú zmenu. Negatívny vplyv mali podľa správy najmä nerovnomerný hospodársky, sociálny a demografický vývoj v jednotlivých regiónoch Slovenska. To vytváralo priestor napríklad pre polarizáciu spoločnosti, extrémizmus a terorizmus, pričom dochádzalo k nárastu zneužívania kybernetického priestoru na propagáciu týchto javov. Okrem toho k nestabilite vnútorného bezpečnostného prostredia prispievali aj organizovaný zločin, korupcia a vplyv migračných procesov.

 

Správa ďalej konštatuje zhoršenie stability vonkajšieho bezpečnostného prostredia SR. Prispieť k tomu mala dynamika konkurenčných vzťahov medzi kľúčovými geopolitickými bezpečnostnými aktérmi a tiež zvyšovanie ich bojového potenciálu a spôsobilostí. Vojenské spravodajstvo zaznamenalo tiež narastajúci záujem kľúčových geopolitických bezpečnostných aktérov o získanie prevahy v kybernetickom priestore a vesmíre. Podľa správy sa zmenil spôsob získavania spravodajských informácií – okrem ľudských zdrojov sa zvýšilo práve využívanie kybernetického priestoru.

 

Z hľadiska teritoriálneho zamerania bolo 42 % výstupov VS zameraných na priestor bývalých republík Sovietskeho zväzu, ďalších 20 % tvorili výstupy k Blízkemu a Strednému východu. V roku 2019 podľa správy pretrvával záujem ruských spravodajských služieb o získavanie citlivých a utajovaných informácií vo vzťahu k obranyschopnosti SR a NATO, pričom správa hovorí aj o snahe ruských spravodajských služieb o prenikanie do prostredia miestnych samospráv či náznakoch účelového zakladania obchodných spoločností a ich zneužívanie na krytie spravodajskej činnosti.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov