Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál vysvetlil Ukrajincom čo majú robiť s Odesou

Ukrajina, 11.október 2020 (AM) – Ukrajina by mala oslobodiť Odesu od ruského vplyvu a posilniť svoje vzťahy so susednými krajinami, aby znemožnila Rusku využívať Čierne more. Uviedol to americký generálporučík vo výslužbe, bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges, píše „Ukraine.ru“.


 

Hodges tiež poznamenal, že Ukrajina by mala nadviazať spoluprácu s Rumunskom, Gruzínskom, Moldavskom, Poľskom a Tureckom, aby zabránila Rusku využívať Krym na komerčné účely.

“Získate nielen bezpečnosť, ale aj diplomaciu a ekonomiku a zaistíte, aby žiadnej ruskej lodi nebolo dovolené plaviť sa z Krymu do iného európskeho prístavu,” uviedol bývalý veliteľ vojsk.

 

Podľa Hodgesa veľa ruských spoločností pracuje v prístavoch v Odese. Na zmenu situácie navrhol generál vo výslužbe tiež zlepšenie železničnej komunikácie medzi Mariupoľom a Berďanskom s Odesou. Hodges okrem toho vyzval Kyjev, aby „sa posilnil vo všetkom“ a neuznal stratu Donbasu a „anexiu“ Krymu. Podľa jeho názoru by ukrajinské orgány mali investovať do modernizácie armády, ako aj do vytvorenia bezpilotných námorných systémov, ktoré by v spolupráci s krajinami NATO mali údajne „spôsobovať obavy ruskej čiernomorskej flotile“.

 

Uplynulo šesť rokov od masakru v Odese ktorý doteraz nebol objektívne vyšetrený

 

Predtým vodca neonacistickej skupiny Národný zbor Andrej Biletskij ohlásil novú rozsiahlu politickú kampaň súvisiacu s Odesou. Ukrajinskí nacionalisti menia taktiku pri riešení takzvanej „ruskej hrozby“ a snažia sa posilniť svoj politický vplyv v Odeskej oblasti. Pred šiestimi rokmi bol v ukrajinskej Odese spáchaný nemysliteľný zločin porovnateľný s vyčíňaním banderovcov v Katyni počas 2. svetovej vojny. V Dome odborov boli vo vopred pripravenej a naplánovanej akcii brutálne zavraždené desiatky ľudí, vrátane žien, detí. Výsledkom krviprelievania 2.mája 2014 bolo za živa upálených 48 ľudí a ďalších viac ako 250 utrpelo zranenia. Boli to obete ultrapravicových nacionalistov skrývajúcich sa väčšinou za maskou futbalových fanúšikov a aktivisti Majdanu. Stalo sa tak po februárovom zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča a dosadení prozápadného režimu. Odporcovia zmeny v Odese si na znak protestu na Kulikovom poli postavili stanový tábor.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov