Fuchs / Fox 6×6
Aktuality, Pozemná technika,

Británia ide modernizovať svoje obrnené vozidlá Fox 6×6 – zákazku vyhral nemecký Rheinmetall

Veľká Británia, 9.október 2020 (AM) – Britské Ministerstvo obrany udelilo spoločnému podniku Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) zákazku v hodnote 16 miliónov libier / 17,5 miliónov eur na výcvikové simulátory, modernizáciu a predĺženie životnosti biologických, chemických, rádiologických a nukleárnych prieskumných vozidiel Fuchs / Fox v službách britskej armády.


Fuchs / Fox je obrnené transportné vozidlo 6×6 vo verzii upravenej pre prieskum CBRN (chemických, biologických, rádioaktívnych a nukleárnych látok), ktoré už bolo úspešne nasadené v rade regionálnych kríz po celom svete. Srdcom vozidla Fuchs / Fox vo verzii pre prieskum CBRN je plne integrovaná sada senzorov a vybavenia pre detekciu a identifikáciu nukleárnych, biologických a chemických bojových látok. Rheinmetall disponuje dlhodobými skúsenosťami a rozsiahlymi odbornými znalosťami na poli špičkovej techniky.

 

Medzinárodní používatelia tohto prieskumného vozidla tak majú vďaka najnovšiemu technickému pokroku a priebežnému zlepšovaniu výkonu prístup k vyspelým senzorovým technológiám. V rámci zákazky na modernizáciu využije Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva znalostí a skúseností Rheinmetall na zaistenie budúcej prevádzkovej bojovej pripravenosti a účinnosti týchto prieskumných vozidiel.

Rheinmetall BAE Systems Land (RBLS) tak vyrieši otázky súvisiace so zastaranosťou a modernizuje prieskumný systém na najnovšiu technickú a technologickú úroveň. Rheinmetall Landsysteme bude čerpať z komplexnej technologickej podpory, ktorou spoločnosť disponuje vo svojom výskumnom centre biologických, chemických a nukleárnych látok v nemeckom Kasseli.

 

Pracovný tím takisto preskúma a zhodnotí bezpečnostné riziká a zavedie novú zmluvu o podpore, ktorá bude zahŕňať technickú podporu, dodávky náhradných dielov, opravy, údržbu a výcvik a projektovú činnosť. Hlavným vykonávateľom celého projektu bude závod RBSL v Telforde (West Midlands) s podporou britského dodávateľského reťazca. Celý program je v súlade s vládnou agendou Veľkej Británie na podporu malých a stredných podnikov a regionálne ekonomiky za účelom ochrany vysoko kvalifikovaných pracovných miest vo výrobných a technických profesiách.

 

V pobočkách po celej Veľkej Británii spoločnosť RBSL zamestnáva viac ako 450 vysokokvalifikovaných pracovníkov vrátane 250 špecialistov na kľúčové kompetencie v oblastiach zbraňových systémov, odolnosti, schopnosti prežiť a smrtiacich účinkov. Modernizácia v rámci tejto zmluvy zvýši a vylepší interoperabilitu a zhodu medzi partnerskými štátmi Severoatlantickej aliancie a Spojeným kráľovstvom.

 

Ako uviedol James Heappey, tajomník pre ozbrojené sily: “Vzhľadom k rýchlo sa meniacemu vojenskému prostrediu pre nás nikdy nebolo tak dôležité rozvíjať vlastné schopnosti a usilovať sa o technický pokrok, inovácie a prispôsobivosť ako dnes. Táto významná zákazka je jasným a pozitívnym krokom, ktorý výrazne posunie naše existujúce vybavenie smerom k moderným a priekopníckym technológiám. ”

Peter Hardisty, výkonný riaditeľ RBSL, dodal: “RBSL sa teší, že v programe modernizácie vozidiel Fuchs / Fox využije svojich rozsiahlych znalostí a skúseností s obrnenými vozidlami. Zároveň sa vďaka tejto zákazke vo Veľkej Británii zachovajú kľúčové vysoko technicky odborné zručnosti. Ďalej zákazka predstavuje veľkú možnosť využiť nových technológií a pre britskú armádu znamená posilňovanie jej schopností. Je to aj jedinečná príležitosť nielen pre spoluprácu s Rheinmetall, naším hlavným akcionárom a šéfdizajnérom vozidlá Fuchs, ale aj pre spoluprácu s celým radom malých a stredných podnikov. ”

 

V roku 1990 poskytla nemecká vláda britskej armáde 11 vozidiel Fuchs / Fox, ktoré pôvodne slúžili v Bundeswehri, na podporu pozemných operácií počas prvej vojny v Perzskom zálive. Jedná sa o vozidlo, ktoré už bolo úspešne nasadené v boji proti najrôznejším typom ohrozenia.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov